חזרה למגזין אוכל

אדום עולה

הרויבוס, המוכר גם כתה אדום, הוא משקה בריאותי במיוחד המועיל למגוון בעיות, ביניהן דמנציה, בעיות עיכול, כולסטרול, אלרגיות וזיהומים
עדי כץ 20/08/13
אדום עולה

צילומים: Shutterstock 

 

כמה טוב שהכפר הגלובלי שלנו כל כך קטן ואפשר ליהנות גם ממה שצומח במקומות נידחים והתגלה על ידי תרבויות מרוחקות במקום ובזמן. כזה הוא שיח הרויבוס (או רויבוש באפריקאנס, שמקורה בשפה ההולנדית), שגדל רק באזור מסוים בדרום אפריקה ומשמש לחליטת תה בריאותי במיוחד, הנקרא גם "תה אדום".

 

הרויבוס, שמשמעותו שיח אדום,Aspalathus Linearis בשמו הבוטאני, הוא צמח ממשפחת הקטניות, הגדל באזור ההררי הסמוך לכף התקווה הטובה. שבטי הבושמנים גילו אותו כבר לפני מאות שנים, אבל שמו ניתן לו על ידי המתיישבים ההולנדים שהגיעו לדרום אפריקה במאה ה-17.

 

הילידים נהגו להעפיל אל ההרים, לחתוך את עליו דמויי המחט של השיח ולשאת אותם בחזרה על גבי חמורים. לאחר מכן היו קוצצים וטוחנים את עלי הצמח, לפני שיובשו בשמש. המתיישבים ההולנדים שמחו לגלות שתה הרויבוס המקומי יכול להחליף את התה השחור המוכר, שהיה יקר ונדרש לייבא אותו מאירופה, אך מי שהפך את הרויבוס למוצר מסחרי בתחילת המאה ה-20 היה מתיישב יהודי-רוסי בשם בנימין גינצברג, שהוקסם מצמח התה הפראי והחל לגדל אותו בחווה שהקים.

 

הצמח, אגב, אנדמי לאזור גידולו, כיוון שהוא חי בסימביוזה עם מיקרו-אורגניזמים מקומיים, וכל הניסיונות לגדל אותו באזורים אחרים בעולם לא צלחו. כיום מאיימים שינויי אקלים על המשך קיומו.


תה הרויבוס הפך למשקה דרום אפריקאי לאומי, וכיום מכינים שם מהצמח גם משקה דמוי קפה בשם "אספרסו אדום" ואפילו לאטה וקפוצ'ינו אדומים. מאז ביטול האפרטהייד וההכרה המחודשת שבה זכתה דרום אפריקה, נפוץ התה האדום בעולם והפך לפופולרי בקרב שוחרי בריאות גם באירופה, בארצות הברית וביפן.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

הרויבוס מכיל גם חומצה אלפא הידרוקסית ואבץ, שמשפרים את מראה העור והשיער, סידן, מגנזיום ופלואור שבונים את העצמות והשיניים, נחושת שמחזקת את השיער ומונעת נשירה. הוא מאזן את רמת הסוכר בדם, מרגיע ומפחית מתח, דיכאון וחרדה ואם לא די בכך, הרויבוס טוב גם נגד בעיות עיכול, עצירות, בחילות וצרבת, עוזר לשלוט בתיאבון ומועיל נגד אסתמה, אלרגיות וזיהומים פטרייתיים. בשל תכולת הברזל הזמין, הנספג היטב בגוף, הוא מועיל נגד אנמיה וחולשה, ויש בו גם מרכיבים נוגדי סרטן. במחקר שנערך על התה האדום ב-2011 נמצא שהוא גם מוריד את הכולסטרול הרע ואת השומנים בדם ומעלה את רמת הכולסטרול הטוב.

 

ניתן להשתמש בו גם חיצונית, בהספגת רטיות לטיפול בבעיות עור כמו אקזמה, כוויות ופצעונים.

לרויבוס טעם עדין ומתקתק, ללא המרירות המגיעה מהטאנין שיש בתה הירוק והשחור. אפשר לשתות אותו חם או קר והוא נמכר בתפזורת או בשקיות, בפני עצמו או בתערובות עם צמחים אחרים.

 

עוד על תזונה בריאה:

שימו לב לאגוזים

מלאים בריאות

פלפל ממולא במקום פולקע

מאכלים במקום תרופות

 

לפורום תזונה: לחצו

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה