חזרה לבריאות טובה

אוכלים ומתחממים

מרק עוף הוא כמובן המחמם הרשמי של החורף, אבל לפי הרפואה הסינית ישנם עוד מאכלים רבים המחממים את הגוף מבפנים. המלצות חמות לימים קרים
עדי כץ 10/01/13
אוכלים ומתחממים

צילום: Shutterstock

 

הטמפרטורות יורדות, הקור חודר לעצמות ואנחנו מחפשים דרכים להתחמם. הסינים מאמינים שכבודם של הסוודר ותנור החימום במקומם מונח, אבל צריך לחמם את הגוף גם מבפנים, באמצעות מאכלים ומשקאות מחממים. חימום הגוף יחזק אותו ויגביר את עמידותו בפני מחלות החורף.

 

הרפואה הסינית מחלקת את המאכלים לכאלה שהם מחממים, מקררים או נייטרליים. אנרגיית החימום של כל מאכל נקבעת על ידי הרכבו, אופן גידולו ודרך הבישול שלו. בישול איטי וממושך בסיר על אש קטנה או בכלי חרס בתנור תעלה את אנרגיית החימום של המזון. זו הסיבה שמאכלים כמו חמין, תבשילי קטניות, מרקים ודייסות, מתאימים לחורף.

 

בחורף מומלץ לעבור לתפריט של מזונות ותבלינים מחממים ולהשמיט את המזונות המקררים. ניתן להוסיף מזונות המוגדרים נייטרליים, כלומר שאין להם השפעה מחממת או מקררת.

 

הירקות המועדפים בחורף הם הכתומים, בעיקר בטטה. הם נחשבים כמחממים, כמחזקים וכמשפרים את תפקוד המערכת החיסונית. אבל יש גם ירקות אחרים שנחשבים למחממים כמו בצל, שום, כרישה, פלפל ירוק וקישוא, וגם ירקות השורש, כמו גזר, צנון, צנונית, ושורשי פטרוזיליה וסלרי. 

 

ניתן, כאמור, לגוון עם ירקות נייטרליים, כמו אפונה ירוקה, דלעת, תירס ותפוחי אדמה, ועדיף להשתמש בירקות טריים. יש להוציא אותם מהמקרר לפחות שעתיים לפני הארוחה ולא לאכול אותם בבוקר. ניתן להעניק לירקות כמו מלפפון או חסה אנרגיה מחממת על ידי חליטה קצרה במים חמים או הקפצה קצרה במחבת.

 

הפירות המחממים הם פירות הדר עם קליפתם, אגסים, דובדבנים, תותים, פפאיה, אננס, תאנים וליצ'י. גם פירות אפשר כמובן לבשל או לאפות (תפוח עץ אפוי, למשל, רסק או לפתן). כדאי לאכול בחורף פירות מיובשים, שתהליך הייבוש תורם לאנרגיית החימום שלהם.

 

רוב מוצרי החלב נחשבים נייטרליים או מקררים ולכן מומלץ להפחית את צריכתם בחורף. הטוב שבהם הוא היוגורט, ועדיף פרוביוטי. גם את מוצרי החלב כדאי להוציא שעתיים לפני האכילה מהמקרר ולא לאכול בארוחה הראשונה בבוקר. מוצרי החלב גורמים לעתים ליצירת ליחה בדרכי הנשימה, ולכן לאלה הנוטים בחורף לנזלת או לשיעול ליחתי מומלץ לצרוך מוצרי חלב צאן במקום חלב פרה, אך לא כדאי לוותר לחלוטין על מוצרי חלב, כדי לא לפגוע באספקת הסידן לגוף.

 

בשר כבש, בקר ועוף נחשבים למאכלים מחממים. גם הסינים, כמו האמהות היהודיות, ממליצים על מרק העוף כמחזק ומרפא מחלות קור. דגי מים מתוקים הם בעלי אנרגיה נייטרלית, ודגי ים נחשבים למקררים. הבשרים ידועים גם כמחזקי דם, ולאנמיים, שבדרך כלל קר להם יותר, מומלץ לאכול מנה בשרית כלשהי וכבד שלוש-ארבע פעמים בשבוע.

 

 רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק  

 

מהדגנים, המועדף הוא הלחם המלא, בעיקר משיפון, המחמם יותר מחיטה. גם דגנים כמו תירס, כוסמת, דוחן, אורז מלא ואורז מתוק נחשבים למחממים. מומלצת במיוחד שיבולת השועל, שניתן להכין ממנה דייסה על בסיס מים או חלב צאן או להוסיף אותה למרקים ולתבשילי בשר.

 

גם הקטניות נחשבות למחממות, בעיקר אלה בעלות הגוון הכהה, כמו שעועית חומה ושחורה, פולי אזוקי ועדשים חומות. כיוון שהקטניות ממילא דורשות בישול ארוך, איכותן המחממת מתחזקת אף יותר והן מומלצות בתוך חמין או מרקי קטניות. הקטניות יכולות, אגב, להוות תחליף בשר לצמחונים.

 

בתפריט החורפי כדאי לשלב גם אגוזי מלך, ערמונים, זיתים, שמן זית, צנוברים, שקדים קלופים לא קלויים, שומשום מלא וטחינה מלאה ויש לשמור על כמויות מדודות של כף עד שלוש כפות ביום, בגלל הקלוריות.

 

לתבלינים יש תפקיד חשוב בשינוי האנרגיה של מזונות, וחלקם אף משמשים כצמחי מרפא. תבלינים מחממים הם קינמון, זנגוויל, הל, צ'ילי, פלפל שחור ואדום, בזיליקום, עלי דפנה, רוזמרין, כוסברה, כמון וכורכום.

 

ולסיום, עניין השתייה. מומלץ כמובן לשתות שתייה חמה בחורף, בעיקר תה לסוגיו, רצוי תה צמחים שאינו מכיל קפאין (אבל לא תה מנטה ותה עם נענע הנחשבים למקררים), וגם תה ירוק ותה יסמין. כדאי להוסיף למשקאות תבלינים מחממים. גם תה בנוסח הצ'אי ההודי (בלי חלב) טוב למלחמה בקור, כיוון שהוא מכיל זנגוויל, קינמון, ציפורן והל. 

 

תגובות  2  אהבו 

עושה חשק אין מה לדבר...
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
על האש: המדריך המלא למנפנפים

מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...

לקריאת הכתבה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה