חזרה לבריאות טובה

אורז חום מוריד את הסיכון לסוכרת

מומלץ להימנע מפחמימות מזוקקות, בין אם הן מגיעות בצורה של אורז לבן או לחם לבן, ולצרוך במקומן דגנים מלאים
אלה הר-נוי 16/06/10
אורז חום  מוריד את הסיכון לסוכרת
החלפת שליש מהמנה היומית של אורז לבן בכמות דומה של אורז חום יכולה להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2. החלפת האורז הלבן בסוגים אחרים של דגנים מלאים יכולה להפחית את הסיכון אפילו יותר. כך עולה ממחקר חדש. החוקרים מאוניברסיטת Harvard ביססו את ממצאיהם על שלושה מחקרים גדולים שכללו מידע על התזונה, סגנון החיים ובריאותם של כמעט 200 אלף איש. לאחר שנטרלו משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, כגון גורמי סיכון לסוכרת, הם מצאו כי צריכת חמש מנות או יותר של אורז לבן בשבוע נקשרה עם סיכון גבוה יותר ב-17 אחוז לסוכרת מאשר צריכה של מנה אחת או פחות בחודש (מנה שווה לכ- 150 גרם). יחד עם זאת, אכילה של שתי מנות או יותר של אורז חום בשבוע נקשרה לסיכון נמוך ב-11 אחוז לפתח סוכרת מסוג 2 מאשר בקרב אנשים שלא אכלו יותר ממנה של אורז חום בחודש. החוקרים הסיקו כי החלפת 50 גרם של אורז לבן, כמות שוות ערך לכשליש מנה בלבד, בכמות שווה של אורז חום, תפחית את הסיכון לסוכרת סוג- 2 ב-16 אחוז. כשכל הדגנים המלאים נבדקו כקבוצה אחת, החלפת אותה כמות של אורז לבן בדגנים מלאים בכלל כמו חיטה מלאה או שעורה, הפחיתה את הסיכון בכ- 36 אחוז. המחקר שפורסם בכתב העת Archives of Internal Medicine לא הוכיח כי צריכת אורז חום מפחיתה את הסיכון לסוכרת בפני עצמה. בנוסף, ייתכן כי אנשים שאוכלים אורז חום הם אנשים בריאים גם מבחינות אחרות. אבל החוקרים לקחו בחשבון בתהליך עיבוד הנתונים משתנים כגון פעילות גופנית, מסת גוף, וצריכת אלכוהול - גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות.


לדברי החוקרים, הממצאים מתאימים למה שידוע לנו על האופן שבו הגוף מעבד סוגי דגנים שונים. מחקרים הראו שבאופן כללי צריכת אורז לבן מביאה לזינוק גבוה יותר של סוכר בדם מאשר אורז חום. בנוסף, תזונה עשירה במזונות שגורמים לאותה עלייה מהירה של סוכר בדם נקשרה לסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2. חלק מהדגנים המלאים, כגון חיטה מלאה ושעורה, הם בעלי השפעה קטנה יותר על עליית הסוכר בדם מאשר אורז חום, מה שיכול להסביר את היתרון שנמצא במחקר לצריכת דגנים אלה. החוקרים מוסיפים כי ייתכן שאורז חום מסייע להגן מפני המחלה גם בשל החומרים המזינים הרבים שנמצאים בו כמו סיבים, ויטמינים ומינרלים, שאובדים בתהליך הטחינה והזיקוק של הפחמימות - התהליך שבעצם הופך את האורז הלבן לחום. החוקרים מבהירים כי המסר שעולה מהמחקר הוא שכדאי להימנע מצריכת פחמימות מזוקקות, בין אם הן מגיעות בצורה של אורז לבן או לחם לבן, ולהחליפן בדגנים מלאים. ואם כבר החלטתם לבשל אורז חום כדאי שתדעו שחוקרים מצאו כי חשוב להשרותו במשך הלילה במים כדי להפיק ממנו את כל יתרונותיו הבריאותיים.
עוד על תזונה נכונה וסוכרת:

מתכון בריא: פשטידת קישואים

סוכרת: איזון באמצעות תזונה נכונה

תזונה ים תיכונית מונעת תסמונת מטבולית

ספר בישול חדש: בישולייט

המלצות לתזונה בעלת ערך גליקמי נמוך

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום סוכרת, אנדוקרינולוגיה

פורום תזונה נכונה

פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
עוד כתבות בריאות באתר
כמוני
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

על האש: המדריך המלא למנפנפים

מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...

לקריאת הכתבה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה