אוריגאמי: אמנות שהיא גם אתגר אינטלקטואלי
אמנות קיפולי הנייר, האוריגאמי, עברה ביפן מאות שנים מאם לבת, וכיום היא תחביב כלל עולמי שנהפך עם השנים גם לכלי טיפולי ושיקומי שדורש סבלנות, דיוק, ריכוז, יצירתיות, מוטוריקה עדינה ותפישה מרחבית
עדי כץ
14/09/10

כשרואים את עבודותיהם המרהיבות של אמני האוריגאמי הגדולים, קשה להאמין שחומר הגלם היחיד שבו השתמשו הוא דף נייר פשוט, חלק ושטוח. כדי לעסוק באמנות קיפול הנייר היפנית הזאת, שהפכה לתחביב כלל עולמי, לא חובה להיות יפני, אבל יש להצטייד בהרבה סבלנות ובלא מעט שליטה באצבעות, וגם תפישה מרחבית לא תזיק.
לרגל הכנס החמישי לאוריגאמי שייערך בסוכות בירושלים החלטנו להפנות זרקור לתחביב החביב הזה, שהפך עם השנים לכלי חינוכי ושיקומי לילדים ולמבוגרים כאחד. מקור השם אוריגאמי במילים היפניות אורי, שפירושה קיפול, וקאמי, שפירושה פיסת נייר. לאוריגאמי משמעות עמוקה בתרבות היפנית והיא משמשת בין השאר בטקסים של דת השינטו הנפוצה ביפן, שבה הנייר מסמל טוהר.
בדת השינטו נודעה חשיבות מיוחדת לקיפול דמות של עגור, עוף המסמל הגשמת משאלות, הצלחה ובריאות. על פי המסורת, קיפול של אלף עגורים מאפשר הגשמה של משאלה, ובמאה ה-20 קיבל עגור הנייר משמעות של שלום לאחר שסדקו ססקי, ילדה בת 12 מהירושימה שחלתה בלוקמיה ב-1955 בעקבות פצצת האטום (ועליה נכתב ספר הילדים "סדקו רוצה לחיות"), קיפלה אלף עגורים כמשאלה לשלום עולמי.
שורשיו של האוריגאמי אינם ידועים ויש סברה שהוא התפתח בסין דווקא, זמן מה לאחר המצאת הנייר בשנת 105 לספירה. ליפן הוא הגיע במאה השישית לספירה, ועד סוף המאה ה-18 הועברו סודותיו מאם לבת. מאוחר יותר הפכה אמנות קיפול הנייר לכלי חינוכי בגני ילדים ביפן והחלה להתפשט במערב והשיטות השתכללו. כיום משמש האוריגאמי בין השאר ככלי עזר בפעילויות של ריפוי בעיסוק, בשל השילוב בין יצירתיות, דיוק ואתגר טכני.

דחיפה גדולה לתפוצת האוריגאמי בעולם, נתן אקירה יושיזאווה, שנחשב לאבי האוריגאמי המודרני, כשפיתח שיטת רישום הכוללת סמלים בסיסיים לתיאור תהליך הקיפול ואף המציא מגוון רחב של שיטות קיפול חדשות. פריחת העיסוק באוריגאמי הביאה גם לחקר ההיבטים המתמטיים והגיאומטריים של תהליך הקיפול, שהפכה את האמנות הזו ממלאכת יד בלבד לאתגר אינטלקטואלי.
האוריגאמי משמש החל מתחילת המאה ה-20 ככלי להוראה ולחינוך וככלי לריפוי בעיסוק במוסדות שיקומיים, בבתי חולים פסיכיאטריים, בחינוך המיוחד וכדרך לשיקום המוטוריקה העדינה בנפגעי תאונות. לישראל הגיעה אמנות הקיפול רק בשנות השמונים של המאה ה-20, כשרוזלי יבנין ייסדה את "האגודה הישראלית לאמנות האוריגאמי". נושאת הדגל כיום בישראל היא מירי גולן, שלמדה את אמנות הקיפול ביפן וב-1993 הקימה את "המרכז הישראלי לאוריגאמי". גולן, שנדלקה על הנושא כבר בילדותה, הפכה את האוריגאמי למפעל חיים, ואף פיתחה שיטה ללימוד גיאומטריה בבתי ספר באמצעות קיפולי נייר.
"העיסוק באוריגאמי חוצה גילים ויש בו כמה מישורים", היא אומרת. "הוא מאוד מרגיע, הוא תורם לריכוז ומשפר את המוטוריקה העדינה. מעניין לגלות שלמרות שרוב האנשים חושבים שזה תחביב של נשים, יותר גברים נמשכים אליו, מכיוון שהוא דורש תפישה מרחבית ומתקשר לנטייה למתמטיקה, שכידוע מפותחות יותר אצל גברים.
"האתגר באוריגאמי הוא להצליח לפענח את ההוראות הכתובות ולתרגם אותן לקיפולי הנייר. לכן כמעט בכל מדינה בעולם מרבית העוסקים בזה הם גברים, למרות שיש כמובן גם נשים. כיוון שתפישה מרחבית היא גם דבר נרכש, השיטה יכולה לעזור למי שמתקשה בתחום".

לדברי גולן, גם אדם שלא עסק בקיפולים מימיו יכול להתחיל בכל גיל ואף לצאת נשכר. "מחקרים מראים שזו אמנות שמפתחת את שתי אונות המוח במקביל, כיוון שזו עבודה שמתבצעת בשתי הידיים בו זמנית. מי שרוצה להתוודע לתחום, מומלץ שייקח קורס בסיסי ואז יוכל להמשיך לעסוק בזה עצמאית בבית, באמצעות ספרים. יש כיום המון ספרים בנושא שנותנים הוראות מפורטות ומאוד ברורות".
גם אנשים שסובלים מפגיעה תפקודית יכולים להתחיל לקפל. "זה יכול לעזור בשיקום מפגיעות, זה שומר על צלילות ועל ריכוז ויכול לתרום למי שסובלים מחוסר מנוחה, גם כאלה שמאמינים שאין להם סבלנות. בנוסף, זו דרך נהדרת לחבר בין סבים לנכדים דרך עשייה משותפת".
בכנס, שייערך בחול המועד סוכות במלון ליאונרדו בירושלים, יקחו חלק אמני אוריגאמי מהארץ ומחו"ל. המשתתפים יעסקו במשך שלושה ימים בקיפולי נייר מסביב לשעון בהדרכת האמנים ויציגו את עבודותיהם בתערוכה שתתקיים בלובי המלון. אחת האטרקציות בתערוכה תהיה סוכה מחומרים ממוחזרים שתקושט בעבודות אוריגאמי. אורח הכבוד יהיה דייוויד מיטשל הבריטי, מהאמנים המובילים בתחום ומחבר ספרים בנושא, המתמחה בדגמים מודולריים ומתמטיים ובחידות אוריגאמי. משתתף נוסף יהיה פול ג'קסון, מראשי המרכז הישראלי לאוריגאמי, שגם הוא כתב ספרים בנושא ומציג את עבודותיו בתערוכות בעולם.
ביום האחרון של הכנס, יבקרו המשתתפים בבית ספר מלאוויה במזרח ירושלים, שבו מפעיל המרכז הישראלי לאוריגאמי תוכנית לימודים, ומיטשל יעביר לתלמידיו שיעור לדוגמה. בכנס ייערכו גם סדנאות לקהל הרחב, שיוכל להתנסות בתחביב, ואולי לאמץ אותו, וניתן יהיה לרכוש עבודות אמנות וספרים.
הכנס יתקיים בתאריכים 26-28 בספטמבר במלון ליאונרדו בירושלים. מחיר השתתפות בסדנה: 60 שקל (40 שקל לחברי המרכז הישראלי לאוריגאמי). הרשמה מראש לסדנאות בטלפונים: 03-7513483, 052-4267484. פרטים נוספים באתר המרכז הישראלי לאוריגאמי: www.origami.co.il
עוד על תחביבים:
אספנות: עיסוק שממלא את הנשמה
עיסת נייר - מתכון להנאה משותפת
סחלבים: אפשר לגדל אותם בבית
סדנאות כתיבה: דרך נוספת להתבטא וליצור
סדנאות בישול: לא למקצוענים בלבד


הכנס יתקיים בתאריכים 26-28 בספטמבר במלון ליאונרדו בירושלים. מחיר השתתפות בסדנה: 60 שקל (40 שקל לחברי המרכז הישראלי לאוריגאמי). הרשמה מראש לסדנאות בטלפונים: 03-7513483, 052-4267484. פרטים נוספים באתר המרכז הישראלי לאוריגאמי: www.origami.co.il
עוד על תחביבים:
אספנות: עיסוק שממלא את הנשמה
עיסת נייר - מתכון להנאה משותפת
סחלבים: אפשר לגדל אותם בבית
סדנאות כתיבה: דרך נוספת להתבטא וליצור
סדנאות בישול: לא למקצוענים בלבד
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים
טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב
מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות