אזעקות וטילים: איך להתמודד עם הפחד?

צילום: Shutterstock
אזעקות בתל אביב וירושלים, מראות של טילים החודרים מרפסות בתים, מכוניות עולות באש וערים שלמות במקלטים. זוועות המלחמה לופתות אותנו בגרון, בוודאי אם אנחנו או קרובינו חיים תחת מטחי הטילים, אבל גם כצופי טלוויזיה, כמאזיני רדיו או כגולשי אינטרנט.
אחד המענים המיידיים שאפשר לקבל בימים אלה למצוקות, לחרדות ולאי הנחת הכללי, הוא שירות המענה הטלפוני ער"ן לעזרה ראשונה נפשית. לדברי ד"ר שירי דניאלס, המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן, יש מאז תחילת ימי מבצע עמוד ענן עלייה חדה בפניות מאזור המרכז, המזכירה את תקופת מלחמת המפרץ. "יש בכלל עלייה דרמטית בפניות על רקע מצב החירום. אנחנו מקבלים היום פי שלושה פניות מהרגיל".
רבים מבין הפונים למוקד הם לדבריה בני הגיל השלישי. "המצוקות של הגיל הזה, שגם בשגרה אנחנו רואים בער"ן הרבה, נסבות סביב אובדן. אובדן של בריאות, של סטטוס, של יכולות, של חברים ובני משפחה. על כל זה התלבש עכשיו נושא החירום, וטבעי שזו קבוצת סיכון מבחינה חרדה ומצוקה נפשית".
לדבריה, הפונים למוקד, הפועל בימים אלה במתכונת חירום מתוגברת, נחלקים לכמה קבוצות. "יש בהם אנשים שמתמודדים עם מפלס חרדה גבוה ועם בדידות גם בשגרה, ומשאבי התמיכה שלהם דלים. במצב חירום הם חווים החרפה של המצב ומדווחים על עלייה בחרדה, על קשיי שינה, על בעיות בתיאבון, על יחסים מתוחים עם בני המשפחה.
"אגב, מתחים משפחתיים שמחריפים על רקע מצב החירום הם מאוד שכיחים. אחת הפונות אלינו הייתה אשה בת 80 מאשדוד, שהתקשרה אחרי שטיל פגע בבית שמולה. היא חשה צורך לדבר על החרדה, אבל גם על כך שהילדים שלה, מתוך דאגה וכוונה טובה, עוברים את הגבול ממעורבות להתערבות ותובעים שתעזוב את הבית. היא אמרה לי, 'אני את הבית שלי לא עוזבת. לידה, נישואין ומוות, זה דבר שנקבע בשמיים'.
"חלק אחר מהפונים, שהוא מאוד מרגש ונוגע ללב, הם אנשים שהמלחמה מציפה אצלם פגיעות קודמות. ניצולי שואה, שאומרים שזה מזכיר להם את המראות מאז, אנשים שעברו פיגועים, הלומי קרב ממלחמות קודמות. אמר לי מישהו אתמול, 'אני לא צריך אזעקה. כל צלצול טלפון, כל צופר של אמבולנס, מחזיר אותי לזוועה יום יום'. אין ספק שאנשים שסובלים מפוסט טראומה נמצאים עכשיו במצב מאוד פגיע.
"מצד שני, מרגש לראות את עוצמות הכאב שהם חווים וכמה כוחות נפש הם מבטאים. זה בעצם האתגר שלנו בשיחה, לקחת את מה שהם רואים כחולשה ולהראות כמה תעצומות נפש יש להם, איך הם שרדו ואיך הם מתמודדים".
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
קבוצה נוספת של בני הגיל השלישי הנזקקים לייעוץ הם אנשים המסייעים לבני משפחותיהם בזמן החירום. "יש כאלה שרוצים להתייעץ איך לדבר עם הנכדים בימים כאלה, מה עושים ביחד במרחב המוגן, איך מרגיעים ילד בוכה. הם מגויסים לטובת שאר בני המשפחה, ובאמת מגלים כוחות על, גם בזמינות וגם בחוכמת החיים שהם רכשו ושהם מביאים לביטוי במעגלים הקרובים. היתרון של פנייה אלינו הוא האפשרות להוריד את המסכה של המבוגר האחראי שמעודד ומחזק ולדבר בגלוי על החולשות, הקשיים והפחדים.
"ביומיים האחרונים יש הרבה פניות גם בהקשר לגיוס המילואים. ל'צו 8', יש קונוטציה שפוגעת בבטן הרכה של כל אחד מאיתנו ומתקשרים הרבה הורים לחיילים שגויסו בחרדה מאוד גדולה".
עבור אנשים מבוגרים, בעיקר בודדים, המענה הטלפוני הוא, לדבריה, מאוד משמעותי. "לאנשים הסובלים מנגישות מוגבלת, מענה טלפוני מסביב לשעון יכול לתת תחושה של שליטה בימים כאלה. כשצפות מחשבות מטרידות אפשר להתקשר. יש משהו מאוד מרגיע וטוב בקול אנושי ובידיעה שיש שם מישהו שיכול להקשיב לך".
מוקד ער"ן זמין 24 שעות ביממה בטלפון 1201 (מענה בעברית וברוסית) וגם דרך האינטרנט www.eran.org.il
גם מוקד הפניות של המשרד לאזרחים ותיקים, פועל בימים אלה במתכונת חירום וניתן לפנות אליו בכל שאלה בטלפון 8840*
אז איך עוד משחררים את הלחץ? על פי מאמר של הגרונטולוגית ד"ר ורדה גרין, שנכתב באחד מסבבי הלחימה הקודמים באזורנו, אחד המשאבים החשובים בגיל השלישי להתמודדות עם מצבי לחץ הוא תמיכה מצד הרשת החברתית שלכם. כדי להירגע גרין ממליצה שלא להקשיב לחדשות יותר מפעמיים-שלוש ביום, להעסיק את עצמכם בפעולות כמו אמנות, יצירה, משחקי חברה וקלפים, להאזין למוזיקה מרגיעה, לעצום עיניים ולהרפות שרירים ולדמיין שאתם על שפת הים או בצימר בהרים, לשוחח עם מכרים וחברים ולהקפיד על תזונה נכונה.
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....