איזה עץ נשתול בגינה?

ט"ו בשבט הוא חג חביב. לא מאזכר מלחמות ואסונות, לא כולל איסורים ומגבלות והרבה יותר בריאותי מהחגים האחרים, עם פירות יבשים ואגוזים במקום מאכלים עתירי שומן, כולסטרול וסוכר. אבל גולת הכותרת היא הנטיעות. הוספת עצים לנוף, שיתנו בעתיד צל, פרי, צבע ותוספת של חמצן לאוויר, היא מצווה שווה במיוחד.
אם נוטעים בחצר, יש להפנים שעץ ליד הבית, שלא כמו שיחים או פרחים, הוא שידוך לשנים ויש להכיר היטב את תכונותיו. מלבד המראה החיצוני, צבע הפריחה, צורת העלים וגווני השלכת, יש לברר מהו קצב הגדילה של העץ, לאיזה גובה יגיע, לאן יתפשטו ענפיו והאם הם עלולים להישבר. האם יכסה את הגינה בעלי שלכת ופריחה יבשה והאם שורשיו אלימים ועלולים להרים מרצפות ולחדור לצינורות ביוב. להלן כמה נקודות למחשבה, שיסייעו בבחירה.
צומחים הכי מהר
לחובבי התוצאות המהירות כדאי לבחור בעצים זריזי הצמיחה, בתנאי, כמובן, שגודלם הסופי מתאים לתנאי החצר. אחד המהירים ביותר הוא המכנף הנאה, עץ "נשיר מאולץ" (כלומר נושר חלקית) הפורח בצהוב בקיץ, אך זקוק לגיזום-עיצוב רב וגודלו הסופי מחייב מרחב. עץ מעט קטן יותר אך עדיין די גדול הוא השלטית המקומטת, שגם הוא פורח בצהוב.
שקדייה
בין מהירי הצמיחה אפשר למנות גם את הברוש לסוגיו ואת הברכיכיטון הדו-גוני, עץ בעל מבנה של פירמידה שיכול להשתלב גם בשטח לא גדול. עצים כמו קליסטמון הנצרים, בעל הפרחים האדומים דמויי המברשות, מילה ירוקת-עד, קתרוסית מרובעת, מתחלית פעמונית וסיסם הודי יצמחו גם הם מהר ויתאימו לגודל של חצר ממוצעת.
הפריחות היפות ביותר
אם זה קורה באביב או בקיץ, בוורוד, אדום, סגול או לבן, אין כמו עץ פורח בגינה. מלכת הפריחות וסמלו של חג האילנות היא השקדייה, עץ לא גדול שיתאים לכל גינה והפריחה הלבנה-ורדרדה שלו היא אחת המרהיבות. גם פריחתו הסגולה של כליל החורש, עץ קטן ממדים יחסית, תהפוך את הגינה באביב ליפה מתמיד. עץ נוסף, הפורח כמו השניים הללו, כשענפיו עדיין עירומים מעלים, הוא הטבבויית איפה, שפריחתו ורודה עזה.
עצים פורחים מוכרים הם גם הבוהיניה המגוונת, הנראית הרבה לאורך שדירות ופורחת באביב בוורוד או בלבן, וגם הפלומריה הריחנית (פיטנה), עץ קטן עם מראה פיסולי המוציא פרחים יפהפיים וריחניים במיוחד, בלבן-צהוב או ורוד.
כליל החורש
פריחה מרהיבה יש גם לעץ מוכר פחות בשם כסיית האבוב, שאשכולות הפרחים הצהובים והריחניים שלו מופיעים בתחילת הקיץ. גם למגנוליה גדולת הפרחים, כפי שמעיד שמה, יש פרחים לבנים מרשימים וגם הזרעים שלה בעונות אחרות הם קישוטיים.
לעץ הבומבק ההודי, בעל הנוף הפירמידלי, יש גם כן פרחים יפים במיוחד, דמויי סחלב, בצבעי אדום-כתום. לכוריזיה ההדורה, הפורחת בוורוד בקיץ, פרחים גדולים המזכירים את פרחי ההיביסקוס. פרחים מיוחדים מסוג אחר, המזכירים מברשות, יש לאלביציה הוורודה, עץ נשיר עם מראה אקזוטי ועלים דמויי שרכים.
מושכי הציפורים
ציפורים בחצר הם פריט חובה לאווירה פסטורלית, ויש עצים שימשכו במיוחד את בעלי הכנף, כמקור למזון או כאתר קינון. עצים שיכולים לספק מזון לציפורים, בתנאי שאתם מוכנים לחלוק איתם את היבול, הם עץ הדובדבן, שפירותיו אהובים על שחרורים, בולבולים ועורבנים, עץ שקד שימשוך נקרים, ירגזים ועורבנים, עץ תות שיזמין שחרורים ונקרים ועצי הדר שיביאו לחצר צופיות וירגזים.
תפוח
מקומות קינון לדרורים, לצופיות וליונים יכולים לספק עצים כמו הוושינגטוניה לסוגיה, סוג של דקל שמגיע לגובה של 25 מטר. על ראש הברוש יקננו עורבים ובזים. עץ חרוב יכול לשמש בית לנקרים, ובגזע עץ התות יקננו נקר סורי, דוכיפת, ירגזי, בולבול ועורבני.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
אגב, אם אתם מתעניינים בציפורים, תוכלו להשתתף בספירת הציפורים השנתית הנערכת בימים אלה, זו הפעם העשירית, על ידי אתר "ציפורי הבר בחצר".
הכי שימושיים
אלה הם ללא ספק עצי הפרי. עץ פקאן, עצי הדר ובעיקר הלימון, עץ זית וגם עצי תפוח, אגס או דובדבן, אם אתם מתגוררים במקום גבוה וקר, יתנו בנוסף ליופי, לצל ולפריחה גם שפע פרי למאכל ולחלוקה לחברים ולקרובים, ולהכנת עוגות וריבות.
פקאן
הכי בעייתיים
כדי שלא יהפכו לצרה, כדאי כאמור להכיר את תכונותיהם של העצים. לפיקוסים למיניהם, למשל, יש שורשים אלימים המתפשטים לכל עבר ופירותיהם מלכלכים ומושכים עטלפי פירות (עסק שנוי במחלוקת בשל הלשלשת שהם נוטים להשאיר). שורשים בעייתיים יש גם לצפצפה המכסיפה ולצאלון.
גם את האלמוגן רחב העלים יש לשתול במרחק של שישה מטר ממשטחים מרוצפים. הוא התברך אמנם בפריחה אדומה מרהיבה, אבל גם ענפיו מכוסי הקוצים הנוטים לנשור עלולים להוות בעיה.
ענפים שבירים, שעלולים ליפול, בעיקר בימי רוח, יש לעצים כמו גרוויליאה חסונה, אקליפטוס, מכנף נאה וינבוט לבן. לברוש הלימוני יש בעיה אחרת - הוא נוטה למות מהר, והערבה הבוכייה, עץ יפה ופיסולי, מועד למזיקים.
עוד על גינון:
יש לכם שאלות בנושא גינון? לפורום גינון: לחצו