חזרה למגזין אוכל

איזה פרח תרצו לאכול?

פרחי המאכל מוסיפים למאכלים ולמשקאות צבע, ארומה, טעמים חדשים והרבה בריאות. ויש גם מתכון
עדי כץ 15/01/15
איזה פרח תרצו לאכול?
(צילומים: Shutterstock)

 

אנחנו אוכלים שורשים, זרעים, עלים, גבעולים ופירות של צמחים, אבל יש בהם כאלה, לא מעטים במפתיע, שגם הפרחים שלהם טובים למאכל. אפשר למנות בהם את הכרובית והברוקולי, שהם למעשה תפרחות, ואת פרחי הקישואים, הנחשבים למעדן במטבח הים תיכוני, אבל גם פרחים כמו אמנון ותמר, ביגוניה, סיגליות ואחרים, המוכרים בעיקר בזכות יופיים, יכולים להשתלב במנות ובמשקאות, ולא רק כקישוט.

 

ורדים, פרחי שומר, סיגליות ופרחי לבנדר שימשו למאכל כבר אצל הרומאים. באסיה השתמשו כבר לפני אלפי שנים בפריחות של תפוז, דובדבן והיביסקוס, וההולנדים, בימי הרעב של מלחמת העולם השנייה, אכלו צבעונים.


בשנים האחרונות חוזרים הפרחים לעולם הקולינריה כחלק מהחיפוש המתמיד אחר חידושים וגיוון בטעמים, באסתטיקה ובערך הבריאותי של המזון. פרחי המאכל, בהם מתורבתים ופרחי בר, מוסיפים צבע, ארומה, טעמים חדשים ובריאות.

 

 

עלי הכותרת של הפרחים, כמו שאר חלקי הצמח, מכילים נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו. טעמם יכול להיות חריף, מריר, חמוץ או מתקתק, וחלקם ריחניים. אפשר לגדל אותם בגינה או בעציצים, אך ניתן למצוא היום עלי כותרת של פרחים משווקים באריזות.

 

מגוון הפרחים האכילים די נרחב. פרחי האמנון ותמר, למשל, הם בעלי טעם עדין ומתקתק, ואפשר לשלב אותם בסלטים, בקינוחים ובמשקאות, או להקפיא בתוך קוביות קרח. בעלי הכותרת הכתומים של כובע הנזיר, שטעמם חרפרף ומזכיר צנון, אפשר להשתמש לסלטים ולכריכים.


גם ורדים משמשים למאכל זה אלפי שנים במדינות הים התיכון. מי ורדים הם מרכיב מוכר במטבח המזרחי, ופקעות ורדים משתלבות בחליטות תה. את עלי הכותרת של הפרח אפשר לאכול כפי שהם ולשלב בקינוחים, רטבים, גלידות וריבות. פרח הביגוניה הוורוד אכיל גם הוא, כולל הגבעול. הוא בעל טעם חמצמץ ומתאים לתיבול סלטים, כריכים או מאפים.

 


הצבעוני, הפרח הלאומי של הולנד, הוא אולי יפה מכדי להיאכל, אבל גם הוא טוב למאכל. טעמו עדין ומתקתק והמבנה והגודל שלו מתאימים למילוי. גם הציפורנים אכילים ויכולים להוסיף טעם לפסטות, לאורז ולמרקים. פרחי הלבנדר, המשמשים לייצור מוצרי קוסמטיקה רבים, טובים לתיבול גלידות, עוגות ועוגיות.


לפריחות העצים יש גם כן מה להציע בנושא הקולינרי. הפריחה הוורודה-סגולה של כליל החורש, היוצאת באביב, היא אכילה. טעמם של הפרחים חריף מעט ומייחסים להם סגולות רפואיות, כמו הקלה על שיעול, והם מתאימים לקישוט קינוחים ולשילוב בסלט. פרחי עצי ההדר הלבנים והריחניים הם מתוקים ואפשר לתבל בהם קינוחים או להכין מהם סירופ.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

 

מבין צמחי הבר, הידועים בפרחי המאכל הם שום הבר, פרח לבן שטעמו הוא שילוב עדין של שום ועירית וניתן לתבל בו סלטים ותבשילים, וחרדל הבר בעל הפרחים הצהובים, שטעמם חריף קלות ומזכיר את טעמו של רוטב החרדל.


ועם כל זאת ועד שנתרגל להשתמש בזר הוורדים הרומנטי שקיבלנו להכנת סלט, לא כדאי לשכוח את הפרחים המוכרים, שאולי אינם יפים כל כך, אבל מלאים בריאות, הברוקולי והכרובית.

 


כרובית בציפוי פירורי לחם ושמרי בירה


המרכיבים:
כרובית יפה שלמה
אגוז מוסקט שלם לגירוד
מלח גס
פלפל שחור גרוס
פירורי לחם מקמח מלא
שמרי בירה
שמן זית


אופן ההכנה:
הופכים את הכרובית ומורידים את העלים הירוקים בתחתית. אל תוך החללים שבין הפרחים מגרדים אגוז מוסקט וזורים כפית מלח גס ומנערים פנימה.
הופכים את הכרובית ומפזרים גם מלמעלה אגוז מוסקט ומלח. מניחים אותה על פרח אידוי בתוך סיר עם מים, המגיעים עד גובה הפרח ולא נוגעים בכרובית.
מכסים את הסיר, מביאים את המים לרתיחה ומנמיכים את האש. ממשיכים לאדות את הכרובית במכסה סגור עד ריכוך חלקי (בודקים בנעיצת מזלג). מכבים את האש ונותנים לה לעמוד בסיר כמה דקות.
מעבירים את הכרובית לקערה חסינת חום, מפזרים מלמעלה פלפל שחור גרוס, מעט מלח, פירורי לחם מקמח מלא ושמרי בירה (שמדמים טעם ומרקם של גבינה צהובה).
מתיזים מעט שמן זית מעל לכל ומכניסים להשחמה בתנור מתחת לגריל, או במיקרוגל במצב גריל. מוציאים ומגישים חם.

 

עוד על אוכל ומתכונים:

קינוח תותים מהיר

מרק סיני מהיר וטעים

עוגיות טחינה נימוחות

דייסת שיבולת שועל מהירה ובריאה

 

יש לכם שאלה על בישול? רוצים לשתף מתכון מנצח? לקהילת אוכל: לחצו

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

אוזני המן אלפחורס כבר טעמתם?

אוזני המן הן המאכל הרשמי של פורים, אבל מה דעתכם שהשנה תכינו כאלה עם מילויים מיוחדים? נכון, יש בשוק לא מעט...

לקריאת הכתבה
חורף חם: חגיגת דגנים וקטניות

הכי כיף להתפנק בחורף עם תבשילי קטניות עשירים, כי המרקם הדייסתי מרפד את הבטן בחמימות ומעניק תחושת שובע...

לקריאת הכתבה
מיוחד לימים הקרים: 3 תבשילי בשר

כמה שחיכינו לחורף, נראה שהוא כאן כדי להישאר וסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קר במיוחד. זה הזמן להעמיד על האש...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה