איך למנוע ולטפל בדלקות?

חשבתם שדלקת זה רק מה שאדום מבחוץ, כואב ונפוח ואפשר להעביר באנטיביוטיקה? ובכן, הסיפור מורכב יותר. דלקת יכולה להיות גם מתמשכת וכרונית ולא תמיד לתת סימנים, אבל כמו שהיא שקטה, כך היא מזיקה. דלקת היא למעשה הדלק של המחלות, ממחלות לב וכלי דם, דרך מחלות מפרקים, סוכרת וסרטן ועד לדמנציה. מה גורם לדלקת? בעיקר המזון שאנחנו אוכלים ואורח החיים שלנו.
לדברי ד"ר מיכאל ויינפאס, מומחה לסוכרת ולרפואת משפחה המשלב ניסיון רפואי קליני עם רפואת צמחים ותזונה טבעית, דלקת היא הדרך הטבעית של הגוף להילחם בפולשים. הבעיה מתחילה, כשהדלקת הופכת לכרונית. "במצב של דלקת, תאי מערכת החיסון מתווכת על ידי ציטוקינים", הוא מסביר, "ואלה מביאים לעליית חום, אודם מקומי, נפיחות או כאב. אבל לפעמים הדלקת היא שקטה, תת קלינית, כלומר ללא תסמינים. כשהיא מתמשכת, היא מביאה למחלות".
איך?
"הדלקת גורמת להפרשת רדיקלים חופשיים שמחמצנים את הכולסטרול הרע (LDL), מה שמעלה את הסיכוי לטרשת עורקים ולמחלות לב וכלי דם. דלקת מעורבת גם בתהליכים המביאים לסרטן, אנחנו רואים למשל שבחולי קוליטיס כיבית, יש שכיחות גבוהה יותר של סרטן מעי גס. דלקת קשורה גם לסוכרת ולמחלות מטבוליות אחרות, למחלות מעי דלקתיות, מחלות מפרקים, אסתמה ועוד".
השמנה, לחץ ועישון - גורמי הדלקות המובילים
השמנה היא הגורם המוביל לדלקות. צילום: Shutterstock
מה גורם לדלקתיות בגוף? לדברי הרופא, "השמנה בטנית, חוסר פעילות גופנית, לחץ נפשי ועישון, אבל בעיקר התזונה שלנו ומחקרים מראים את זה בבירור. כבר בטווח של שעתיים מאכילת מזון 'דלקתי', אפשר לראות בגוף עלייה של CRP, חלבון שמיוצר בכבד ומגיב לדלקת".
עוד לפני שנדבר על סוגי המזונות שמחוללים דלקת, חשוב לדעת שגם מצב של השמנה כשלעצמו, מעלה את הדלקתיות בגוף. "השמנה בהקשר הזה היא בעיקר בכרס, ההשמנה הבטנית ולכן לפעמים חשוב יותר למדוד את היקף המותניים מאשר להישקל. תאי השומן בבטן מפרישים עודף של ציטוקינים, חלבוני דלקת, שגורמים להפרשת CRP מהכבד. מדובר בשומן ששוקע באיברים הפנימיים ומשפיע על כל הגוף ולכן השמנה בטנית, היא גורם סיכון לסוכרת ומחלות לב וכלי דם. כמובן שירידה במשקל ובכללה פירוק השומן הבטני, תפחית את הדלקת.
"אחת הבעיות היא, שמצב דלקתי בגוף מקשה על הירידה במשקל, מכיוון שהוא מפריע לחילוף החומרים. לכן כדי לרזות, חשוב להקפיד על תזונה אנטי דלקתית וכמובן על פעילות גופנית סדירה, שכשלעצמה מורידה את רמות ה-CPR בדם".
אז מהו המזון המחולל את הדלקת?
"קודם כל הסוכרים", אומר ד"ר ויינפאס. "מעבר לכך שהם גורמים להשמנה, לעמידות להורמון האינסולין ולעלייה ברמתו, הם גורמים גם לדלקתיות בגוף. כמותם גם הפחמימות הפשוטות שיש בלחם לבן, מאפים ואורז לבן".
רכיבי מזון מעודדי דלקת, הם לדבריו, גם השומנים הנחותים שנמצאים בשימוש בתעשיית המזון, לצד החומרים המשמרים, המתחלבים, צבעי המאכל, משפרי הטעם והממתיקים המלאכותיים. ואי אפשר שלא להזכיר את שומן הטראנס, שבארה"ב כבר הוצא כבר אל מחוץ לחוק. "שומן טראנס הוא שומן בלתי רווי, שעובר תהליך כימי של הקשיה. הוא מצוי בלא מעט מזונות מתועשים כמו לחם, עוגות ועוגיות מוכנות, בורקס, מאפים וחטיפים, מכיוון שהוא זול ומאריך את חיי המדף. מדובר במולקולה שזרה לגוף, שמביאה לעליית הכולסטרול הרע (LDL) וירידה בכולסטרול הטוב (HDL) ומכאן לדלקתיות".
מה לאכול כדי למגר את הדלקתיות?
פירות וירקות
אי אפשר בלעדיהם בשום הקשר בריאותי. הם מכילים פיטוכימיקלים, עשירים בנוגדי חמצון, מינרלים, ויטמינים וסיבים תזונתיים, שפועלים בסינרגיה בין השאר גם ללוחמה במצבי דלקת. ירקות עם עלים ירוקים כמו תרד, קייל, חסה, עלי חרדל ואחרים, עשירים בוויטמין E, נוגד חמצון חשוב הלוחם בדלקת.
אגוזים ושקדים
אגוזי מלך מכילים את חומצת השומן אומגה 3, הידועה בפעילותה האנטי דלקתית, אבל גם אגוזים אחרים יספקו הגנה מדלקתיות, אם אלה פקאנים, אגוזי לוז, אגוזי ברזיל, קאשיו או שקדים.
אגוזים ושקדים בדלקת נלחמים. צילום: Shutterstock
צמחי מרפא ושורשים
צמחי מרפא רבים התברכו גם הם בתכונות אנטי דלקתיות. שורש הכורכום הוא הידוע שבהם, עם החומר הפעיל כורכומין, גם השום הוא צמח אנטי דלקתי, שהחומר הפעיל בו, האליצין, מכונה 'האנטיביוטיקה של הטבע' וכך גם הפלפל השחור, הקינמון והג'ינג'ר, שהם נוגדי דלקת חזקים.
פירות יער
אוכמניות ופירות יער בכלל, הם מהפירות העשירים ביותר בנוגדי חמצון, מסוג אנטוציאנינים, הנותנים להם את הצבע הסגול העז. מחקרים הראו שלפירות היער פעילות אנטי דלקתית חזקה והם נמצאו כמגנים מדלקות בכלי דם, דמנציה וסרטן. פירות יער גם מצטיינים באינדקס גליקמי נמוך, כלומר לא מעלים את רמות הסוכר בדם והם הפירות המומלצים ביותר לדעתי עבור חולי סוכרת.
אבוקדו, שמן זית ושמן קוקוס בכבישה קרה
שמנים מהצומח, המכילים כמויות גבוהות של ויטמין E ונוגדי חמצון מסוג פוליפנולים הידועים כתומכים בבריאות הלב, הם גם רכיבי מזון נוגדי דלקת, המגנים על הלב מטרשת עורקים ודלקות בכלי הדם. שמן קוקוס בכבישה קרה מכיל חומצה קפרילית, הנוגדת וירוסים, חיידקים ופטריות וחומצה לאורית המחזקת את מערכת החיסון. האבוקדו מכיל גם קרוטנוראידים, פיגמנטים אורגניים שהם נוגדי חמצון וגם פיטוסטרולים, המפחיתים את ספיגת הכולסטרול בגוף. אבוקדו ושמן זית עשירים באומגה 9, שגם לו יש תכונות אנטי דלקתיות.
שמנים מן הצומח טובים לבריאות. צילום: Shutterstock
בנוסף למזונות האלה, חשוב להקפיד על רמות מספקות של אומגה 3 וויטמין D.
אומגה 3
חומצת השומן אומגה 3 היא מרכיבי התזונה האנטי דלקתיים החזקים ביותר, אך הגוף אינו מסוגל לייצר אותה בעצמו. המקור שלה במזון במצבה הזמין לגוף, הוא דגי ים כמו סלמון ומקרל. בתזונה המערבית היחס בין חומצת השומן אומגה 6 לאומגה 3 גדל בצורה משמעותית לטובת האומגה 6, ולכן הפיכת היחס ביניהן והגברת המקורות לאומגה 3, עומדים בבסיס התזונה האנטי דלקתית.
אומגה 3 אפשר למצוא גם במזון מהצומח, אבל בצורה שונה הנקראת ALA, שהגוף צריך להמיר לצורה הזמינה לו. מקורות צמחיים לאומגה 3 הם אגוזי מלך, זרעי פשתן וצ'יה, אצות ועלים ירוקים. בנוסף, כדאי לצרוך גם חומצת אומגה 9, שמסייעת לפעילות האנטי דלקתית של אומגה 3 ומצויה באבוקדו, שמן זית, אגוזי מקדמיה ושקדים.
אומגה 3 ישירות מהטבע. צילום: Shutterstock
ויטמין D
נשק נוסף למלחמה בדלקת, הוא ויטמין D, שכמויות מזעריות ממנו מוספות למוצרי חלב וקיים גם בפטריות כמו שיטאקי, אך הספיגה העיקרית שלו מגיעה מקרינת השמש. הוא חודר לגוף דרך העור לכבד ועובר בו שינוי כימי ומשם לכליות ומהן דרך הדם, לשרירים ורקמות השומן בגוף.
בנוסף לתפקידיו בספיגת סידן בעצמות, ספיגת ויטמינים ומינרלים במעיים ופעילות תקינה של השרירים, העצבים ומערכת החיסון, הוא גם מונע דלקתיות. כדאי להיחשף לשמש למשך רבע שעה ביום, רצוי בשעות הצהריים ובלבוש קצר. במקרה הצורך, אפשר לקחת תוסף ויטמין D ללא צורך במרשם.
ד"ר מיכאל ויינפאס הינו רופא סוכרת במכון סוכרת מכבי השלום ומנהל מרפאה אינטגרטיבית המשלבת רפואה מערבית ורפואה טבעית.
איך נתמודד עם תופעות הלוואי של המצות
כל הסיבות לישון עירומים בלילה (ולקום בריאים!)
תרגילי כושר למבוגרים: הכל על פעילות גופנית בגיל 50 פלוס
אפשר גם לשרוף קלוריות בלי לקום מהספה
התעמלות עם כיסא: אימון לכל גיל
תרגילי מתיחות פשוטים לביצוע בבית
פעילות אירובית אחרי גיל 50: לשיפור הגוף והנפש
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...