אימון המוח: המפתח לחוסן קוגניטיבי (3)
אימון קוגניטיבי ממוחשב הוא הדרך הטובה ביותר לחידוד המחשבה ולאימון המוח. MindFit היא תוכנה ישראלית המובילה בעולם לתירגול קשת המיומנויות הקוגניטיביות. היא מאפשרת לכל אדם, גם אם איננו פריק מחשבים, לבנות לעצמו מערכת אימון אישית המותאמת לצרכיו ומסייעת לו לאמן את המוח שלב אחרי שלב. כתבה שלישית ואחרונה בסדרה
פרופסור שלמה ברזניץ
17/03/08

למאמר הראשון בסדרה -
לחצו
משחקים מסוימים ותחביבים שימשו לנו במשך דורות רבים ככלים לחידוד המחשבה. עם זאת, אפילו לטובים שבהם, כגון שחמט וברידג', יש מגבלות ברורות. המובהקת ביותר מביניהן היא המHגוון המצומצם של מיומנויות קוגניטיביות שמשחקים אלה דורשים. משחק השחמט עוסק בעיקר בתפיסה חזותית, ריכוז ממושך וזיכרון של מצבים דומים. שחקני שחמט מנוסים יכולים להעלות בזיכרונם מאות משחקים חשובים שהם או אחרים שיחקו בהם ולהסתמך בעיקר על ניסיון. מהלכים רבים נעשים באופן כמעט אוטומטי ומתבססים על פתיחות משחק מוכרות. משחק הברידג' מאמן זיכרון לטווח קצר ויכולות בסיסיות לשחק עם צירופים שונים. שיטות ההכרזה והקונבנציות הופכות לעניין שבשגרה. תשבצים מתרגלים שליפת מילים מהמילון כמעט באופן בלעדי, ולעיתים קרובות חוזרים על עצמם. קריאת ספרים גם היא דרך טובה לתרגל מיומנויות קוגניטיביות, בייחוד אם הבנתם דורשת מאמץ. ככל שהז'אנר מגוון יותר, כך עדיף. תיאור מקומות חדשים ומצבים לא מוכרים מאתגר יותר את הקורא. כך גם טיולים, מראות, קולות, ריחות וטעמים חדשים מסוגלים להוציא את הקוגניציה שלנו מהשHגרה. נגינה או למידת שפה חדשה מועילות מאוד אף הן. זה נכון גם בנוגע לענפי ספורט, שבנוסף לכושר גופני דורשים גם מיומנויות קוגניטיביות מפותחות. על אף שחלק מהפעילויות האלה קשות לביצוע אם מתחילים בהן בשלב מאוחר של החיים, הרי שהתועלת שלהן מובטחת ואף פעם לא מאוחר לעסוק בהן. במובנים רבים, יותר מכל אמצעי אחר, המחשב האישי הינו כלי אידיאלי לאימון השכל. בייחוד לאור היכולת שלו להתאים את רמת האתגר לכל משתמש באופן אישי. קל מאוד לטעות בהקשר זה. קחו לדוגמה את רמת האתגר בתשבץ. אם הוא קשה מדי, אחרי כמה ניסיונות שווא סביר להניח שנרים ידיים. אם הוא קל מדי ואנו חשים שהאתגר מועט או לא קיים כלל, נשתעמם במהירות ונאבד עניין. רק כשרמת האתגר שהתשבץ מציב אופטימלית, הוא יגייס את תשומת לבנו וירתק אותנו. כשמדובר בתשבץ, זה עניין של מזל גרידא ולא ניתן לעשות דבר כדי להתאים את רמת האתגר עבורנו. המצב משתנה באופן דרמטי כשהמחשב נכנס לתמונה. ביכולתו למדוד את הזמן המדויק שלוקח לנו לבצע משימה מסוימת ולבדוק אם ביצענו אותה נכון. על סמך מידע זה ביכולתו להתאים את רמת הקושי של המשימה הנוכחית, או לבחור במשימה אחרת שעונה על צרכי המשתמש. היכולת של המחשב להציב בפנינו גירויים המתאימים לנו, חזותיים ושמיעתיים גם יחד, היא יתרון חשוב נוסף. אחסון מידע מפורט על הביצועים של המשתמש מאפשר להפיק לקחים חשובים "און ליין" ו"אוף-ליין".
עוד כתבות על זיכרון בגיל המבוגר
[u]
זיכרון בחיי היומיום - האם ניתן לשפרו?
[/u]
[u]
אימון קוגניטיבי אישי בגיל המבוגר
[/u]
[u]
הסודוקו ישמור על חדות מוחכם
[/u]
[u]
עשר עובדות שאתם חייבים לדעת על מוחכם המזדקן
[/u]
[u]
אימון המוח: המפתח לחוסן קוגניטיבי
[/u]
[u]
איך לבנות עתודות קוגניטיביות
[/u]
[u]
מחקר: הזזת עיניים מסייעת לשיפור הזיכרון
[/u]
[u]
חדר כושר למוח: תוכנית אימון לתאים האפורים
[/u]
[u]
תזונה עשירה בפחמימות = חשיבה מהירה יותר
[/u]
[u]
דגים משפרים את מהירות וחדות המחשבה
[/u]
[u]
כל מה שרציתם לדעת על שיפור הזיכרון
[/u]
[u]
זיכרון בכל גיל: דרכים לשיפור הזיכרון
[/u]
[u]
החדשות האחרונות בנוגע לשיפור המוח
[/u]
"MindFit" הינה תוכנה שעוצבה במיוחד כדי לתרגל באופן יעיל קשת רחבה של מיומנויות קוגניטיביות. היא מכסה מיגוון רחב של אפשרויות' כגון: סריקה חזותית, הערכת זמן, שיום, חלוקה לקטגוריות, זיכרון חזותי קצר מועד, זיכרון שמיעתי קצר מועד, זיכרון מרחבי, התמצאות מרחבית, כושר תכנון ,יכולת עיכוב פעולות מתוכננות, זמן תגובה, ותיאום בין העין ליד. כצעד ראשון, MindFit בודקת את נקודת ההתחלה של כל משתמש, ועל סמך נתונים אלו היא בונה מערכת אימון אישית. האימונים עצמם מורכבים ממשימות שיש לבצע בתוך 20-15 דקות, שלוש פעמים בשבוע. התוכנה עוקבת אחר מידת ההתקדמות של המשתמש ונותנת משוב על עבודתו. מאפיין חשוב של MindFit הוא מערכת האימון האישית (ITS), אשר מכילה אלוגריתמים מתוחכמים הלומדים כל הזמן את איפיוני המתאמן ומשמשת בתפקיד המאמן האישי שלו. באמצעות שימוש בנקודות החוזק של כל אחד המאמן האישי יכול להגביר את היעילות של האימון עצמו. תוכנת MindFit ידידותית למשתמש עד כדי כך שאין צורך בהיכרות קודמת עם המחשב. ההוראות פשוטות וברורות בכל שלב ומוצגות הן באמצעות מילים כתובות והן באמצעות האזנה, כמו גם בהדגמה ויזואלית ומעשית של הפעולות שמצריך התרגיל. העובדה שהתוכנה ידידותית למשתמש גרמה לכך שלא מעט אנשים מבוגרים, שמעולם לא השתמשו במחשב לפני כן, הצליחו להתגבר על חששותיהם ולגלות את היתרונות הגלומים במחשבים. כשהמשתמש מבצע את התרגילים, הוא נוכח בהשפעה החיובית של האימון. המשימות שנראות קשות בתחילה, הולכות ונעשות קלות, והמחשבה ממוקדת יותר. התגובות הופכות למהירות ומדויקות יותר, והתרגילים עולים בהדרגה ברמת המורכבות או הזריזות. מיומנויות שנשחקו במהלך השנים שבות להיות מוכרות. זו חוויה של תחושת שליטה וצמיחה.

פרופסור שלמה ברזניץ
הינו פסיכולוג בעל שם עולמי. הוא בעל קתדרת "ליידי דייוויס" ומייסד המחלקה ללחץ פסיכולוגי באוניברסיטת חיפה. פרופסור ברזניץ כתב שבעה ספרים ואינספור מאמרים מקצועיים. הוא כיהן גם כמרצה אורח במוסדות בעלי שם כגון: בית-הספר לכלכלה בלונדון, אוניברסיטת ברקלי, אוניברסיטת סטנפורד, אוניברסיטת רוקפלר והמוסד הלאומי לבריאות בוושינגטון. הוא כיהן בתפקידי רקטור ונשיא אוניברסיטת חיפה. הוא המייסד, הנשיא והמדען הראשי של CogniFit בע"מ.
CogniFit בע"מ
היא החברה המובילה בעולם בתחום הפיתוח והשיווק של תוכנות מחשב לאבחון ולאימון מיומנויות קוגניטיביות. זוהי חברה ישראלית בבעלות פרטית שנוסדה בשנת 1999 על ידי פרופסור שלמה ברזניץ. החברה עושה שימוש בטכנולוגיה שפיתחה, אשר רשומה כפטנט ותקפותה הוכחה במחקרים מדעיים. היא מפתחת תוכנות בעלות השפעה ניכרת על חייהם של כל גוני האוכלוסייה באמצעות שיפור מיומנויות קוגניטיביות בסיסיות כגון זיכרון, תפיסה וריכוז. המוצרים של CogniFit בע"מ משווקים בצפון אמריקה וברחבי אירופה, במזרח התיכון ובמזרח הרחוק. [u]לאתר החברה -
לחצו
[/u]
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
[u]
פורום שמירה על הזיכרון
[/u]
[u]
פורום פסיכיאטריה
[/u]
[u]
פורום שבץ מוחי (נוירולוגיה)
[/u]
[u]
פורום הפרעות זיכרון הפרעות קוגניטיביות
[/u]
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות