חזרה למגזין אוכל

אלטרנטיבה לסופגניות המסורתיות

יש אלטרנטיבה לסופגניות המסורתיות: ניתן להכין סופגניות טעימות לא פחות מהמקור, ובכל זאת שונות, בריאות וקלות לעיכול, מחומרי גלם איכותיים, ואפויות בתנור במקום הטיגון בשמן העמוק. להלן המרכיבים המומלצים וגם מתכון לביבות מקורי ובריא
שני וחן פרופסורסקי 22/12/08
אלטרנטיבה לסופגניות המסורתיות
לפני כמה שנים מצאתי בעיתון שני עמודים שלמים עם מתכונים לסופגניות מכל הסוגים: שניים מהם נחשבו "בריאותיים", אבל אף אחד לא תאם את הסטנדרטים שלי, כיון שאחד היה מקמח מלא אבל מטוגן בשמן עמוק, והשני היה אפוי ודל שומן אבל מקמח לבן. חיברתי את שניהם ומאז אני עושה הרבה ניסיונות כדי להגיע לדבר הנכון. ובכן, יש אלטרנטיבה: אפשר גם להכין סופגניות טעימות לא פחות (ואולי אפילו יותר) מהמקור, דומות לדבר האמיתי ובכל-זאת שונות, והרבה יותר בריאות וקלות לעיכול. הן עשויות מחומרי גלם איכותיים ובריאים, ואפויות בתנור, במקום הטיגון בשמן העמוק. אתגר לא קטן להגיע למשהו שדומה לסופגניות, אבל גם אם לא הצלחתם - הרווחתם לחמניות טעימות ובריאות. [u]
מרכיבים בריאותיים:
[/u] [u]
קמח מלא:
[/u] כפי שלמדנו בגן: קמח + מים = דבק. זה מה שקורה גם במעיים שלנו, אלא אם נותנים יחד עם הקמח גם את הסיבים, המונעים את ההידבקות למעיים. חלק מהקמח הלבן הנמכר בחנויות עובר, בנוסף לניפוי, גם תהליך של הלבנה בכימיקלים. ברוב המאפים שאני מכינה, אני משתמשת אך ורק בקמח מלא, לעתים בשילוב קמח שיפון או קמח מלא, מסוגים אחרים של דגנים. בסופגניות ובמספר מתכונים אחרים אני מעדיפה את הקמח המנופה האורגני (יש לפחות שני מותגים בשוק), שהוא קרוב יותר לקמח הלבן מבחינת המרקם והצבע, ויותר קרוב לקמח המלא מבחינת הערך התזונתי. [u]
שמרים טריים (בקוביה):
[/u] לעומת שמרי-בזק, הטריים אינם מכילים חומרים מונעי-התגבשות או משפרי-אפייה, שעלולים להיות מזיקים. ניתן להשיג בכל חנות מכולת או סופרמרקט.


[u]
תחליף חלב על בסיס סויה או דגנים:
[/u] חלב הבקר הרגיל ידוע בתור מייצר ליחה. הוא נועד לעגלים, שקצב הגדילה שלהם הרבה יותר מהיר מזה של בני אדם. בנוסף, הפרות שאינן גדלות בתנאים אורגניים מקבלות מזון מרוסס, אנטיביוטיקה, הורמונים וחומרים נוספים ששאריות מהם עלולות להימצא בחלב. מי שאינו רגיש לחלב אך רוצה להימנע מהנ"ל, יכול להשתמש בחלב בקר או עזים אורגני. [u]
סוכר חום:
[/u] סוכר חום מעט יותר בריא מאשר סוכר לבן, מכיוון שהוא מכיל חלק מהוויטמינים והמינרלים, שנגזלו מקנה הסוכר על מנת להפוך אותו ללבן, והם מסייעים להפיכת הסוכר לאנרגיה. אם הגוף לא מקבל אותם עם המזון, הוא לוקח אותם מהמאגרים שלו. אבל גם סוכר חום הוא סוכר, ולא רצוי להרבות בצריכה שלו. [u]
סירופ חרובים, סילאן, לתת אורז, דבש, גליצרין צמחי:
[/u] כל הנ"ל הינם צורות המתקה נוזליות, שלכל אחת מהן היתרונות המיוחדים שלה. את הגליצרין אפשר להשיג בבתי מרקחת או אצל ספקים של צמחי מרפא. הוא משמש גם ברפואת הצמחים ובקוסמטיקה. [u]
שמן מכבישה קרה:
[/u] זהו שמן צמחי אשר לא עבר תהליך של חימום, זיקוק והרס של חומצות השומן שלו. רוב השמנים הצמחיים נהרסים בחימום. השמנים הפחות רגישים הם שמן זית, שמן שומשום ושמן קנולה, אולם מאז שגיליתי בעייתיות מסויימת בשמן הקנולה (שעוד לא מצאתי מקור שסותר אותו), החלטתי לוותר עליו. בינתיים גיליתי שבאפיית עוגות או סופגניות לא מורגש טעמו של שמן הזית, ולכן אני נוטה להעדיף אותו, מה גם שהוא מיוצר בארץ ונס חנוכה קרה איתו. השמן הטוב ביותר מבחינה בריאותית (וגם אחד הטעימים ביותר) הוא שמן אגוזי מקדמיה, אבל קשה להשיג אותו בארץ. אם משתמשים בשמן שומשום, מתקבל טעם עדין שמזכיר חלבה. [u]
לציטין:
[/u] לציטין המופק מפולי סויה, הוא חומר מתחלב (emulsifier), המחבר בין מים לשמן. הוא עוזר למניעת חמצון השמנים, וחשוב בין השאר לבריאות מערכת העצבים ולויסות רמות הכולסטרול בדם. הוא קיים גם בחלמון ביצה (מה שמפריך את הטענה כי חלמון ביצה מעלה את הכולסטרול), והכנסתי אותו למתכון כשהוצאתי ממנו את הביצים. [u]
קליפת הדרים, קינמון ושאר התבלינים:
[/u] כולם מוסיפים רבות לא רק לטעם, אלא גם לעיכול המזון ולמניעת ליחה. יותר מאשר בכל החומרים האחרים, כדאי מאוד שקליפת ההדרים תהיה אורגנית, מכיוון שריסוסים של פירות הדר נקלטים בעיקר בקליפה (אם כי לא רק בה). [u]
ריבה:
[/u] ריבה בסופגניות הקנויות היא ממש חדשות רעות: היא עשויה בעיקר מסוכר לבן, חומרי טעם וריח מלאכותיים, חומרים מגבשים וצבעי מאכל אדומים, שהם מסוכנים לבריאות. אני משתמשת במעדנים ("ריבות" ללא תוספת סוכר) שעשויים אך ורק מפרי, רכז הפרי ומיץ לימון, עם העדפה ברורה לאורגני. רצוי למצוא סוג בעל מרקם שלא נתקע במזרק. (פטל בד"כ טוב למטרה הזו). [u]
אבקת הסוכר:
[/u] אם אי-אפשר לוותר על האפקט של אבקת הסוכר מלמעלה, אפשר להתפשר על סוכר חום שטוחנים במטחנת קפה ומפזרים בעזרת מסננת, או (אם אתם מצליחים להשיג מארה"ב) אבקת סטיביה מעודנת. אפשר לצקת על הסופגניות רוטב חרובים ולקבל אפקט כמו של doughnuts, במיוחד אם יוצרים מהבצק טבעות במקום כדורים. את כל החומרים הנ"ל אפשר להשיג בחנויות הטבע ו/או בסופר. לשוחרי הבריאות, מה שאפשר להשיג אורגני - עדיף.


[u]
לביבות בריאות מבטטה, דגנים וירקות
[/u] [u]
חומרים:
[/u] 1 כוס כוסמת או דוחן 2 כוסות מים רותחים 2 בטטות בינוניות צרור פטרוזיליה חופן נבטים ריחן טרי (או מיובש) רוזמרין טרי כף חומץ אורז שן שום גדולה 2 כפות שמן שומשום 2 כפות רוטב סויה 2 גבעולי שומר 1 כרישה (החלק הלבן) או בצל [u]
הכנה:
[/u] 1. מבשלים את הכוסמת או הדוחן במים ומוסיפים לתוכה את הכרשה, השומר והשום. אופים את הבטטות בכלי מכוסה בתנור עד שהן מתרככות. 2. מערבבים את כל החומרים יחד במעבד מזון, יוצקים בעזרת כף לתוך תבנית שטוחה משומנת ומרופדת בשומשום. 3. אופים בחום בינוני-גבוה (200 מעלות צלזיוס) במשך רבע שעה, הופכים ואופים עוד כ-5 דקות. לאתר של שני וחן פרופסורסקי- [u]

לחצו

[/u]
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

רוח סתיו: 5 מתכונים שמתאימים לתקופה

אנחנו אולי מסתובבים עדיין עם בגדים קצרים במשך היום, אבל הערבים הקרירים והשקיעות המוקדמות לא מותירות מקום...

לקריאת הכתבה
מנות לסוכות: 3 מתכונים חגיגיים

ראש השנה עם מנות הדגים מאחורינו, ועכשיו הזמן לחשוב על ארוחת החג הבאה – סוכות. סוכות הוא החג היהודי היחיד...

לקריאת הכתבה
טיפים ומתכונים לארוחה מפסקת

אם אתם מתכננים לצום בכיפור, אתם בוודאי יודעים שהארוחה המפסקת שונה מכל ארוחה אחרת, שכן עליה לספק לגוף...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה