חזרה להחיים הטובים

אל שרידי העבר בתל בית ציידה - פארק הירדן

בית ציידה (בטיחה) הינו שריד בירת ממלכת גשור המקראית, אליה הגיע כפי הנראה דוד המלך לבקש מתלמי את ידה של בתו מעכה, אמם של אבשלום ותמר, ומאוחר יותר שימש כפר דייגים יהודי מימי הבית השני, שבו נולדו שלושה משליחיו של ישו. פה גם ביצע ישו כמה ניסים
מערכת מוטק'ה 29/11/07
אל שרידי העבר בתל בית ציידה - פארק הירדן
בית ציידה (בטיחה) הינו שריד בירת ממלכת גשור המקראית, אליה הגיע כפי הנראה דוד המלך לבקש מתלמי את ידה של בתו מעכה, אמם של אבשלום ותמר, ומאוחר יותר שימש כפר דייגים יהודי מימי הבית השני, שבו נולדו שלושה משליחיו של ישו. פה גם ביצע ישו כמה ניסים: החזרת ראייה לעיוור, נס הלחם והדגים, ומבית ציידה ראו אותו הולך על המים. בתלמוד מכונה המקום בשם ציידן, והמקום מתואר כאזור משגשג המשופע במאות סוגים של דגים. במקום נחשפו שרידים רבים של מבני שכונת מגורים, מקדש רומי קטן, וכן פריטים קטנים של חכות דייג, משקלות עופרת של רשתות דיג, כלי בית שונים, מטבעות כסף וברונזה ותכשיטים. התל הארכיאולוגי נמצא בתחומו של פארק הירדן והכניסה אליו כרוכה בתשלום.
כיצד מגיעים?
לבאים מכיוון טבריה יש לנסוע צפונה לאורך חופי הכינרת (כביש מס' 87), לחצות את הירדן בגשר אריק ולהמשיך עוד כ-3 ק"מ עד לצומת בית ציידה. מכאן יש להמשיך צפונה עוד כ-2 ק"מ ולפנות מערבה אל פארק הירדן (כביש מס' 888, בין סמני ק"מ 3-2). מרחבת החנייה של פארק הירדן (הכניסה בתשלום!) עולים אל התל דרך הרחוב הראשי של העיר, בין שרידי בתי המגורים
המסלול
: מעל פארק הירדן מתנשא תל אריכאולוגי גדול ? תל בית ציידה. בקצהו העליון מצפור נוף. שביל מרוצף בזלת מוביל לסוכה עם כפות תמרים. כדאי להתיישב על סלעי הבזלת ולצפות אל כורזים, הר האושר, טבחה (כרי דשא הישנה), כפר נחום, טבריה, הכנרת וכורסי וסוסיתא. תל בית ציידה שוכן בראש גבעה בזלתית נמוכה, היורדת מהגולן לכנרת, במרחק של כ-1.5 ק"מ מהאגם וכמה מאות מטרים מגדת הירדן. התל משתרע על פני כ-80 דונם והוא אחד מהגדולים בישראל. התל העניק לבקעה שמסביבו את שמה בקעת בית ציידה (ובערבית - אל בטחיה). השם מרמז על מקום עשיר בדייגים. בימי בית שני, התקופה ההלנסטית-רומית, (מאה 4-7 לפנה"ס) הייתה הכנרת גדולה יותר והגיעה עד ליישוב עצמו, שתושביו התפרנסו מדייג. כיום התל נמצא בתחומו של פארק הירדן. חוקרים ומדענים משערים שמצאו את הסיבה לנטישת כפר הדייגים כאשר קו המים של הכנרת נסוג כ-1.5 ק"מ דרומה, בשל שינויים גיאולוגיים שעברו על האזור, וכפר הדייגים מצא עצמו נטול ים.


היישוב באתר החל כנראה במאה ה-10 לפנה"ס. בתקופה הישראלית הקדומה היה המקום חלק מממלכה ארמית קטנה בשם גשור. דוד המלך נשא לאישה את מעכה בת מלך גשור, ובנם המשותף היה אבשלום. בית ציידה מוזכרת במקורות בימי בית שני. כאן נולדו לפחות שלושה משליחיו של ישו: פטרוס, שייסד את האפיפיורות ברומא; אנדריאס ופיליפוס. ישו ביקר בבית ציידה בעשור השני של המאה הראשונה וביצע פה, על פי הברית החדשה, שני ניסים: נס הלחם והדגים והשבת מאור עיניים לאדם עיוור. פיליפוס, בנו של הורדוס, שהפך לשליט הגליל (בשנת 30 לספירה), בנה בבית ציידה עיר מפוארת והוא קרה לה יוליאס, על שם יוליה, אשתו של הקיסר אוגוסטוס. ארבע שנים אחר כך מת פיליפוס ונקבר בבית ציידה. אל התל נעלה כאמור מרחבת החנייה של פארק הירדן. נעלה דרך הרחוב הראשי של העיר, בין שרידי בתי המגורים של ימי בית שני. לאורך הדרך מוצבים שלטי הסבר. חולפים על פני "בית הכורם", שנקרא כך משום שבבית התגלה מרתף של קנקני יין וכלים לבציר ענבים, ועל פני "בית הדייג", שנקרא כך משום שנמצאו בו כלי דיג רבים. בקצה שביל ההליכה נמצאת סוכת התצפית המשקיפה על הירדן. ממזרח לסוכה נראים שרידי העיר הקדומה, מתקופתה של ממלכת גשור. באתר הקדום מתבצעות חפירות ארכיאולוגיות לפיכך הוא סגור למבקרים! היישוב הקדום בתל היה ערוך בשני מפלסים. העיר העליונה השתרעה בפינה הצפונית-מזרחית של התל והיו בה מבנים ציבוריים בלבד; חומות וביצורים, שער גדול וארמון. מערכת הביצורים נשמרה היטב והיא כללה מישור משופע ובראשו חומה אדירה, שישה עד שמונה מטרים גובהה ובה מגדלים. המערך נועד לבלום את האשורים. האשורים אכן כבשו את המקום, אך החפירות הראו שהם לא ניסו להתמודד עם החומה, אלא פרצו דרך השער. שער העיר הוא הגדול מסוגו שנחשף בישראל. בחפירות נחשפה גם רחבה מרוצפת, שהשתמרה לאורך 20 מטרים והוליכה אל שני מגדלים איתנים, שניצבו משני צדי השער. השער שוקם ושוחזר בסיוע ידיד קק"ל בארצות הברית. בגומחה הצפונית של השער נחשפה במת פולחן שלמה. שלוש מדרגות מוליכות אל ראש הבמה, שם נמצא מזבח בדמותו של אגן אבן רדוד. מאחורי הבמה התגלתה מצבת בזלת, שנמצאה שבורה, כנראה מעשה ידיהם של הכובשים האשורים בהנהגתו של תגלת פלאסר השלישי (734 לפנה"ס). המצבה עוטרה בדמות לוחם בעל ראש פר. מעל למבנה השער חשפו החופרים מקדש לכבודה של יוליה. היו בו אבנים מעוטרות שנמצאו באתר. מאחורי השער נמצא מכלול הארמון (28X15 מטרים), הבנוי אבני בזלת גדולות. חדר הכס הוקף בשמונה חדרים. המקדש לכבודה של יוליה הוא תגלית חשובה כשלעצמה. פולחן הקיסר היה חשוב מאוד במאות הראשונות לספירה ואחד האויבים המרים של הנצרות הקדומה. כאשר ישו בא להטיף את תורתו, הוא עשה זאת בצל מקדש הפולחן הקיסרי. החפירות הארכיאולוגיות במקום נעשו ע"י רשות העתיקות. בשנת 1987 חפר במקום הארכיאולוג פרופ' רמי ערב, בסיוע חוקרים מאוניברסיטת נברסקה בארצות הברית. קק"ל הכינה את התשתית התיירותית לביקור במקום. באתר הוכשר מסלול טיול משולט, ובו הצעות לשחזור שרידי המבנים החשובים שנחשפו במקום וציטוטים של מקורות קדומים המתארים את בית ציידה. כדאי לבקר גם בעין משפע - מעיין הנובע למרגלות תל בית ציידה מדרום-מערב לאתר. במקום הנביעה קיימת בריכה יפה, שממנה נמשך פלג הנשפך לירדן, לאורך הפלג הוצבו שולחנות לפיקניק.



פרטים נוספים
מתאים ל: כל המשפחה. עונה מומלצת: כל השנה. דמי כניסה: הכניסה לתחום הפארק ולתל הארכיאולוגי בתשלום. משך הסיור: בהתאם לעניין. דמי כניסה: גן לאומי עבדת ועין עבדת בתשלום (ניתן לרכוש כרטיס משולב לגן הלאומי עבדת ולעין עבדת). טלפונים חשובים: פארק הירדן 04/6923422. חניוני נופש: לאורך הירדן בתחום פארק הירדן פזורים שולחנות פיקניק רבים. התאמה למוגבלים בתנועה: החניונים ושולחנות הפיקניק, שבילי גישה והשירותים בתל הארכיאולוגי מותאמים לנכים. מפת עזר: מפת טיולים וסימון שבילים מס' 1: החרמון, הגולן ואצבע הגליל. אתרים נוספים בסביבה: גן לאומי כורזים, כפר נחום, שמורת גמלא, שמורת יער יהודיה, נחל זוויתן, נחל משושים. ---------------------------------- כתיבה: יעקב שקולניק. עריכה: חווה בראון. צילומים: יעקב שקולניק וארכיון צילומי קק"ל.
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה