חזרה למגזין אוכל

אל תקראו לו משעמם: מתכון קישוא מפתיע

עם 17 קלוריות במאה גרם, הקישוא הוא חביב הדיאטות. בזכות המרקם הכיפי שלו, הוא פתרון מושלם לסלט קיצי מרענן
עדי כץ 01/07/15
אל תקראו לו משעמם: מתכון קישוא מפתיע
לאכול טרי, לאדות או לבשל, הקישוא יזרום עם כל מתכון. צילום: Shutterstock

 

אל תקראו לו משעמם. הקישוא אמנם חיוור, מרקמו מימי והוא לא ממש עז טעם, אבל גם בו טמון פוטנציאל קולינרי. חוץ מזה, הוא דל קלוריות וכמו שאר המזונות מהצומח, יש לו יתרונות בריאותיים.

 

 

למרות שהוא לעולם אינו נפקד מהמרכולים והשווקים, בזכות פיתוח זנים המניבים כל השנה, מטבעו הקישוא הוא מגידולי הקיץ, וזאת העונה לצרוך קישואים. קלילות מרקמם ותכולת הנוזלים הגבוהה שבהם, מתאימות לעונה ומאפשרות יצירת מנות מרעננות.

 

 

דלעת שטרם הבשילה

 

 

מעדן במטבח הים תיכוני. צילום: shutterstock

 

"דלעת הקישוא" בשמו המלא, הוא זן תרבותי ממשפחת הדלועיים, הגדל במקשה כמו בני דודיו הדלעת, הבטטה, האבטיח והמלון. בשונה מהאחרים, הוא נאכל בשלמותו, כולל הגרעינים. הללו נמצאים במצבם הרך, מכיוון שהקישוא הוא למעשה דלוע שנקטף בטרם הבשיל.

 

 

מוצאו של הקישוא, כמו של שאר הדלועים, במרכז אמריקה. קישואים מוזכרים אמנם בתנ"ך בספר "במדבר", כחלק ממיני המזונות שהשאירו מאחוריהם בני ישראל במצרים (ביחד עם הבצלים והשומים וכד'), אך אלה היו כנראה זנים קדומים של המלפפון.

 

 

יש בין זני הקישוא צמחים משתרעים ויש זקופים. צבעי קליפת הפרי (הוא לא ירק, כפי שנהוג לחשוב), משתנים מצהוב ועד ירוק כהה (כמו הזוקיני שפותח באיטליה) או אפילו מפוספס. העיצוב, לרוב דמוי מלפפון, גם הוא משתנה ויש גם קישואים עגולים או דמויי בקבוק. מלבד הפרי, גם פרחי הקישוא אכילים ואפילו נחשבים למעדן במטבח האיטלקי והים תיכוני, לרוב כשהם ממולאים.

 

הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה

 

קליפה עשירה ברכיבים תזונתיים

 

 

לאכול טרי או לבשל. צילום: shutterstock

 

 

את הקישוא אפשר לחתוך לפרוסות או להשאיר שלם (את הקליפה כדאי להשאיר, היא עשירה ברכיבים תזונתיים). אפשר לאכול אותו טרי, מגורר בסלט למשל ואפשר גם לאדות, להקפיץ, לבשל, לצלות ולטגן אותו. גם למלא אפשר (בעיקר יתאים לכך הזן הכדורי), או לשלב במרקים, פשטידות, תבשילים ומאפים.

 

 

כל זה חיבב את הקישואים על לא מעט מתושבי העולם. במטבח הטורקי והבלקני מכינים מהם לביבות, במטבח המזרח תיכוני ממלאים באורז ובשר טחון, במקסיקו הם מגולגלים בתוך טורטייה, בצרפת נכנסים לרטטוי ובאיטליה קישואים חלק בלתי נפרד מהאנטיפסטי.

 

 

מלבד סבילותו לתהליכים שונים, הקישוא ישתלב מצוין בדיאטה ויתרום לבריאות. ב-100 גרםממנו יש רק 17 קלוריות, יש בו סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, חומצה פולית, הרבה אשלגן ומינרלים נוספים כמו זרחן, מגנזיום וסידן, ויטמינים C, A, ו-K וויטמינים מקבוצת B.

 

 

כשקונים קישואים, יש לבחור את הקטנים והבינוניים, שטעמם מרוכז יותר. הקליפה צריכה להיות מבריקה ואחידה והמגע נוקשה ולא ספוגי. ניתן לאחסן אותם במקרר לתקופה של כמה ימים, מבלי שטעמם ייפגם.

 

 

כדי לשמר את ערכיהם התזונתיים, לא כדאי לבשל את הקישואים למוות. אפשר להסתפק בבישול קצר או אידוי, המותיר גם יותר מהמרקם והטעם. אם מבשלים, לערב בתהליך כמה שפחות מים, הנוטים לגזול את הוויטמינים.

 

 

לימות החום, מה מתאים יותר מסלט קישואים קר ומרענן, שהולך מצוין על טוסט, עם כמה עגבניות שרי בצד.

 

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

 

 

המתכון: סלט קישואים קיצי

 

 

 

המרכיבים

 

8 קישואים בינוניים

 

בצל גדול

 

4 שיני שום

 

רבע צרור שמיר (כחצי כוס)

 

רבע צרור נענע

 

2-3 כפות חומץ בלסמי

 

שמן זית

 

מלח ופלפל שחור

 

לימון

 

שמן זית

 

ההכנה

 

(1) קוצצים דק את הבצל ומזהיבים אותו בשמן זית בסיר שטוח ורחב. לקראת סוף ההזהבה מוסיפים את שיני השום הקצוצות.

 

(2) חותכים את הקישואים לקוביות קטנות ומוסיפים לסיר, עם מלח ופלפל לפי הטעם.

 

(3) מכסים את הסיר ומבשלים על אש בינונית כעשר דקות, עם ערבוב מדי פעם. מורידים מהאש, מצננים וסוחטים פנימה מיץ מחצי לימון.

 

(4) בינתיים קוצצים את השמיר והנענע ומוסיפים לתערובת שהצטננה, מזליפים את החומץ הבלסמי, טועמים ומתקנים טעמים ומכניסים למקרר.

 

 

עוד במדור האוכל של מוטק'ה

הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

מתכונים בריאים לעגבניה בריאה

 מתכון למרק ברוקולי עשיר ומזין

איך להכין חמוצים בבית

 

 

 

 

תגובות  1  אהבו 

תודה על המתכון,



הקישואים דיאטטתיים וזה מה שבעיקר טוב.טעמם משתלב אפילו עם תפוחי עץ


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

מפתיע וטעים: 5 מתכונים שונים עם קוסקוס

בישראל קוסקוס נחשב למנה פופולרית שאפילו ילדים אוהבים. הוא מזוהה הכי הרבה עם המטבח המרוקאי, למרות שגם שאר...

לקריאת הכתבה
3 עוגות גבינה: המפתיעה, המיוחדת והקלאסית

חג שבועות עוד רגע איתנו, ואיתו מה שהפך בבתים רבים בישראל לחגיגה קולינרית על טהרת החלבי: קישים, פשטידות,...

לקריאת הכתבה
גם לטבעונים מגיע: עוגת גבינה ללא גבינה

אם יום העצמאות הוא חגם של אוהבי הבשר, הרי שחג שבועות שבא לא הרבה אחריו הוא חגיגה לאוהבי הגבינות באשר הם....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה