חזרה להחיים הטובים

אני נהנה לכתוב כיד הדמיון המתפרע

פרופ' אמנון רובינשטיין מוציא רומן חמישי, "השמש השחורה", שגיבורו ממאן להשלים עם מות חברו מנוער, וממשיך לחפש אותו. ראיון
אורית הראל 09/06/13
אני נהנה לכתוב כיד הדמיון המתפרע

צילום: המרכז הבינתחומי הרצליה 

 

פרופ' אמנון רובינשטיין שייך אמנם בהגדרה הכרונולוגית לגיל הגמלאות, אבל אין דבר רחוק יותר ממנו. רובינשטיין, בן 81, הוא פרופסור פעיל המלמד משפטים ומדריך סטודנטים לתואר שני בהיקף של משרה מלאה במרכז הבינתחומי בהרצליה וגם פובליציסט ביום, וסופר - הכותב פרוזה וספרי עיון - בלילה.

 

בימים אלה, בטיימינג מצוין לשבוע הספר, יוצא הרומן החמישי שלו (שהוא ספר הפרוזה השישי שלו, אחד היה קובץ סיפורים), "השמש השחורה" (הוצאת זמורה-ביתן). במרכז הספר, הכתוב בסגנונו הרזה והדייקני של רובינשטיין, ניצב שאול, בן 60 ומשהו, שעלה בנערותו מפולין לישראל הצעירה, וחבר כאן מיד לגדעון, הצבר האולטימטיבי בעיניו, שעם מותו הפתאומי הוא אינו מסוגל להשלים. ההווה של הספר הוא ימי האינתיפאדה השנייה, ושאול סובב ברחובות בחיפוש אחרי חברו גדעון שנהרג בפיגוע, אך שאול משוכנע שהוא לא מת.

 

מאין בא לך הרעיון?


"אני לא יודע בדיוק", אומר פרופ' רובינשטיין, "אני חושב שזה נובע מכך שכל אחד מאיתנו שמאבד חבר או קרוב שנפטר, לשבריר שנייה עובר בראשו הרעיון שזה לא קרה. אני ניפחתי את זה למשהו דרמטי בספר, והוספתי את הכיוון של חולה רוח".


שאול, הגיבור, אכן נחשד בדמנציה ומתנהג כך בכל הנוגע למות חברו, שהוא מכחיש. אבל בכל מובן אחר הוא לגמרי נורמלי ועצמאי.


"שאול באמת דואג לעצמו, הוא עצמאי, לא חולה אלצהיימר. יש לו האובססיה שמוסברת על ידי הבת שלו אולי כפוסט-טראומה. העולם סביבו רואה בו חולה רוח, אבל באותו זמן הוא עצמו הולך ומתחזק עד לפיגוע שהוא נקלע אליו. הספר מטשטש את הגבולות בין מציאות לחלום, מציאות וסיוט, בין העולם הזה לעולם הבא".

 


מצב ענף הספרים בכלל קשה. לשבוע הספר יש עדיין חשיבות?


"מחירי הספרים אינם ראויים. אסור שיימכרו ארבעה ספרים במאה שקלים. אבל שבוע הספר הוא מוסד מיוחד במינו, ואני מאמין ומקווה שהוא מעודד את הקריאה".


ומה אתה מאחל לספר החדש?


"לסיפוק שלי כבר הגעתי - קיבלתי שבחים מאנשים שדעתם חשובה לי. זה גם היה ספר שהיה קשה יותר לכתוב מאחרים, כי קשה לתאר דמנציה קשה מאוד גם בצורה דרמטית וגם בצורה קומית. היה קשה לסגור את כל הפינות. יש בספר שלוש תקופות - השואה, שנות החמישים בישראל והאינתיפאדה השנייה, והמאבק לחבר הכול ביחד היה מסובך מאוד, אז אני שמח שהצלחתי להתגבר על הקושי. זה הדבר העיקרי מבחינתי - הסיפוק שהשלמתי את הספר וקשרתי הכול יחד. אבל כמובן, אני גם מקווה שהוא יצליח מסחרית ויהיה רב מכר".

 

עוד על ספרים:
בשבילי לכתוב זה כמו לנשום

בריחה קטנה, הנאה גדולה

סקס, מתח וסיפורי אהבה

 

אוהבים לקרוא? רוצים להמליץ על ספר טוב שקראתם, לקבל המלצות מגולשים או לשוחח על ספרים? לקהילת קריאה וספרים מומלצים: לחצו 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

מאבק מוזיקלי ופוליטי: כך תתמודד יובל רפאל בחצי גמר האירוויזיון בבאזל

אוטוטו תעלה יובל רפאל על במת האירוויזיון בבאזל, שוויץ, כחלק מחצי הגמר השני של התחרות. רפאל בת ה-24 מרעננה,...

לקריאת הכתבה
סקס של מבוגרים בפריים טיים. למה לא, בעצם?

 

- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"

- "מה?"

- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"

את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...

לקריאת הכתבה
חתונה ממבט ראשון: סוף סוף זוג מבוגר

במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה