אקססוריז. עושים את ההבדל

צילום: Shutterstock
אקססוריז, ובעברית צחה אביזרים, הם אותם אביזרי אופנה, פריטים שנועדו על פי ההגדרה להוסיף, להעשיר ולשדרג את הלבוש. אלה נכנסו לשימוש במאה ה-19 במטרה להשלים את הבגד, להחמיא לו וללובש ולתרום ליצירת מראה שלם, כלומר לו?ק - אותו סך הכול שהוא יותר מסכום חלקיו והופך סתם בגד להופעה ייחודית עם סגנון.
יש סוגים שונים של אקססוריז, לגברים ולנשים, שמתחלקים בעיקרם לשתי קטגוריות: נישאים ונלבשים-נענדים. בנישאים אפשר למצוא תיקים, מטריות, שמשיות, מניפות, מקלות הליכה. עם הנלבשים ונענדים נמנים התכשיטים לסוגיהם, חגורות, נעליים ומגפיים, כובעים, צעיפים, עניבות, גרביים וגרבונים, ואפילו לק ועיטורי ציפורניים.
מדובר בעולם שלם של פריטים נלווים ללבוש, שמאכלס חנויות מתמחות (של רשתות אקססוריז כמו טופ טן, אקססורייז, מיה וכיוצא באלה), חנויות מעצבי אקססוריז למיניהם (ליטל קלמנסון, קרן וולף, הגר סתת, דניאלה להבי ואחרים) או מחלקות ברשתות אופנה (כמו בזארה, H&M, קסטרו, Forever 21, ביג טום וכן הלאה).
השימוש והמודעות לאקססוריז הם לא רק פונקציה של ערנות אופנתית, אלא של נורמות ותרבות שבהן השקעה בלבוש והופעה הם חלק מקודים מקובלים ואפילו נדרשים. באירופה ובארצות הברית, למשל, מקפידים מקומות עבודה רבים על קוד לבוש המחייב השקעה בהופעה, כזה שאינו מתיר הגעה לעבודה בג'ינס, טריקו, נעלי ספורט ושאר פריטים החביבים כל כך על הישראלים. "כל המגמה בארץ היא לא להשקיע בהופעה", מסבירה הסטייליסטית ענת המאירי. "אם בחורה הולכת על עקבים בבוקר זה נתפס מוזר, וכך גם אם היא הולכת עם כובע. בארץ מחפשים כל הזמן פשוט. יש ערים בעולם שכל דבר באאוטפיט של הלובשת או הלובש מחושב עד הפרט האחרון. בארץ, באופן כללי, זה להפך. מי שמשקיע נתפס כמוזר".
אבל בל נפתח רגשי נחיתות: מצבנו משתפר, ועדות לכך ניתן למצוא, לצד שלל החנויות, הבוטיקים והמחלקות לאקססוריז ההולכים ומתרבים, גם בפריחת ירידי ושוקי האקססוריז, המתקיימים בקניונים בערים שונות ובשאר אתרים. השבוע למשל, נערך יריד כזה מיום ד' ועד ו' (28-30.11) בקניון גבעתיים, ביום ו' (30.11) ייערך אחד בקניון עיר ימים בפולג שבנתניה, ב-3-5.1.13 בבית ציוני אמריקה בתל אביב וב-5.2.13 בקניון רננים ברעננה. ואלה, כאמור, רק דוגמאות.
בדרך כלל אמנם מי שנחשבים למעצבי ומותגי צמרת בתחומי אבזור שונים אינם מציבים דוכנים בירידים הללו, אבל יש מקרים חריגים ויש שפע של מעצבים צעירים, שאפתנים ולא אחת גם מבטיחים. אפשר למצוא בירידים מגוון אקססוריז עם רוב מוחץ של פריטים לנשים, ובעיקר מקטגוריות "מיינסטרים", אם אפשר לכנות זאת כך, כלומר תכשיטים מחומרים שונים (גולדפילד, עור, תחרה, סריגה וכו') ועם גימיקים, תיקים, גרבונים וצעיפים. בחלקם מוצעים גם פריטי הנעלה, כובעים, סיכות ומסרקות שיער, פריטי אופנה אורגנית ועוד. "יש התקדמות בתחום אצלנו, אבל קצת יותר לאט מהעולם", אומרת המאירי. "יש אצלנו שאיפה להתפתח, למרות שאנחנו עדיין קצת מפגרים בתחום".
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
אסור לטעות: ממד האופנתיות, הטרנדים והעונתיות של חלק מהאביזרים אינם מבטיחים בהכרח מחיר נמוך, ולפעמים אפילו להפך. תכשיטי אופנה מעוצבים, למשל, או תיקים, ודאי כאלה של מעצבים ומותגים מוכרים, אינם זולים כלל ועיקר, אבל כפי שמציינת המאירי, "נכון שיש הרבה תכשיטי אופנה ואקססוריז יקרים, אבל צריך לזכור שאנחנו משלמים על העיצוב".
ומה האקססורי הכי חם לחורף הזה? הדבר שהוא בעצם האקססורי הכי חם לחורף בכלל: "צעיפים. כי הוא האקססורי היחיד שבשימוש בחורף ואין אותו בקיץ", אומרת המאירי. ואשר לסוגים השונים של צעיפים - ארוכים וקצרים, עבים ודקיקים, מצמר וממשי וכן הלאה - מסבירה המאירי: "יש פרופורציות שכדאי להביא בחשבון, אבל אין חוקים קריטיים לגבי צעיף. יש משהו באורכים - אישה קטנה לא כדאי שתיקח צעיף צמר גדול וכבד, לנשים גבוהות וארוכות יתאימו צעיפים גדולים ונשפכים יותר, ולהפך. האבחנה העיקרית היא בין צעיפים שמחממים, כאלה שאפשר ללבוש על המעיל, לבין צעיפים עדינים ודקים יותר, כמו צעיפי משי. השימוש תלוי במה שלובשים".
ואשר לדרכי הקשירה והכריכה, הפטנט הכי מומלץ איך לעשות מה עם הצעיף (ידע אישי) נמצא בסרטון חמוד של יו-טיוב שנקרא (באנגלית) "25 דרכים לקשור צעיף", ובו במשך חמש דקות מדגימה בחורה חיננית ביותר 25 צורות שימוש בצעיפים מסוגים שונים. אז נכון שעליה הכול נראה יפה וקל להפליא לביצוע ובמציאות טרם פגשתי מישהי שהפנימה יותר משתי דרכים לקשירה מתוך הסרטון, אבל היי - גם זה משהו.
לנצנץ בסטייל: כך תבחרי תכשיט מנצח
הוזמנתם לדייט, איזו התרגשות. בין אם אתם בחיפושים אחר זוגיות בפרק ב' ובין אם מדובר בדייט מזדמן לאחר שנים...
שלחתם קורות חיים, עברתם ראיון טלפוני ואולי אפילו שניים, והנה זה מגיע. ראיון עבודה....
פיליפ דומאס מצרפת היה בן 60 כשחתם על חוזה הדוגמנות הראשון שלו. הוא עבד בתחום הפרסום והקולנוע, וכשיצא לפרישה...