אתרי עדות וזיכרון ליום השואה והגבורה
יום הזיכרון לשואה ולגבורה יצוין השבוע בישראל. אנו מביאים בפניכם אתרים שהוקמו בסיוע קרן קימת לישראל ברחבי הארץ כעדות וזיכרון לשואה ביינות עצי יער במרחב הפתוח של יערות קק"ל. מדי שנה בשנה אלפי אנשים נוהגים לפקוד אתרי הנצחה אלה, ועורכים בהם טקסי זיכרון לזכר ששת מיליוני היהודים שנרצחו במחנות ההשמדה - לזכור ולא לשכוח!
מערכת מוטק'ה
01/05/08

כיצד מגיעים?
יער הקדושים ואנדרטת "גווילי האש"
- לבאים מכביש מס' 1 (תל אביב-ירושלים), במחלף שער הגיא פונים דרומה לכביש 38 (שער הגיא-בית שמש). מעט לפני צומת אשתאול יש פנייה שמאלה לדרך עפר מסודרת ליער הקדושים (רכב שטח יכול להיכנס לכיוון המערה), כדי להגיע לאנדרטת "גווילי האש", ממשיכים ופונים שמאלה (מזרחה) בצומת אשתאול לכביש 395 (אל יישובי רמת רזיאל), ממשיכים עד לשילוט שמוביל ימינה לכסלון. בנקודה מסוימת השביל מתפצל לאנדרטת גווילי האש בהתאם לשילוט.
יער בן שמן - אתר הנצחה ליהדות זגלמביה
- לבאים ממערב, ממחלף בן שמן על כביש תל אביב-ירושלים. נוסעים למצפה מודיעים בכביש 443 חולפים על פני מתקן אדם ונאות קדומים. מצד ימין ישנו שלט חום המורה על הכניסה לאנדרטת קדושי זגלמביה. פונים בכביש אספלט במקביל לכביש 443 המוביל אל הכניסה ליישוב ואל האנדרטה.
הר הרוח - יער נווה אילן - אתר הנצחה לקהילות יהדות פולין
- לבאים מירושלים או מתל אביב (בכביש 1), יש לרדת במחלף עין חמד. חוצים את אבו גוש בכביש 425 וממשיכים צפונה לכיוון קיבוץ מעלה החמישה והיישוב הר אדר. פונים על פי השילוט שמאלה (לכיוון צפון-מערב) בכביש הסלול המוביל ליישוב נטף. נוסעים לכיוון מערב כ- 2.5 ק"מ עד לאתר ההנצחה ליהדות פולין שנמצא בצדו השמאלי של הכביש.
יער רוגלית - האנדרטה להנצחת קהילת יוצאי צרפת שנספו בשואה
- לבאים מכביש ירושלים-תל אביב (כביש מס' 1), יש לרדת במחלף שער הגיא לכביש 38 (בית שמש-בית גוברין). נוסעים עד לצומת האלה ופונים ימינה (מזרחה) בכביש 375 לכיוון צור הדסה. בצומת עציונה ליד המושב אביעזר פונים ימינה (מזרחה ודרומה) לכביש 367 אל המושב רוגלית. מעט לפני המושב יש שילוט לאנדרטת ההנצחה.
ליער המגינים
- לבאים מירושלים או מת"א (כביש מס' 1) יש לרדת במחלף לטרון לכביש מס' 3, בצומת נחשון פונים ימינה לכביש 44. לפני היישוב כרמי-יוסף פונים ימינה לדרך היער. אפשרות נוספת - מכיוון מערב, נוסעים על כביש 44 מרמלה לכיוון צומת נחשון, לפני היישוב כרמי יוסף, משמאל לכביש, יש כניסה ליער.

המסלול
:
יער הקדושים
בהרי פרוזדור ירושלים הגולשים לנחל כסלון נטעה קרן קימת לישראל יער שהוא גלעד לקרבנות השואה. ששה מליון עצי היער הם מפעל אדיר של נרות נשמה ירוקי עד, לזכרם של ששת מיליוני בני עמנו שנספו במלחמת העולם השנייה. בלב היער ניצבת אנדרטת "גווילי האש" המרשימה, וצורתה כשני גווילי ספר תורה. גוויל אחד מספר על קורות עם ישראל מן החורבן בימי המרד נגד הרומאים ועד לימי השואה והגוויל השני מתאר את התקומה, העלייה, מלחמת העצמאות ואת הקמת מדינת ישראל. לאורך דרכי היער מוצבים שלטים לזכרן של קהילות יהודיות, שחלקן הושמדו במחנות ההשמדה. האנדרטה, העשויה מברונזה, הוקמה על ידי קק"ל בשנת 1968. דומה שאי אפשר היה למצוא מקום הולם יותר לאנדרטה הנהדרת מאשר נופו של יער הקדושים. אנדרטת הברונזה הגדולה המתנשאת לגובה של 8.5 מטר ומשקלה כ-12 טון, היא מעשה ידיו של הפסל נתן רפפורט. הפסל עשוי מברונזה, שכן לדברי האמן "הברונזה נשארת אחרי המתים". צורתה של האנדרטה כשני גלילי ספר תורה ובמבט אווירי, נוצרת הספרה 8, או הסימן המציין אין סוף. ביהדות, בניגוד למספר שבע המסמל את הסדר וההגיונות (שבת, שמיטה וכיוצ"ב), מבטא המספר השמונה שרירותיות. המגילה מובילה את המתבוננים בה משואה לתקומה; כשעומדים מול האנדרטה - מתחיל סיפור העלילה בגליל הימני. בחלק התחתון נבחין באנשים ההולכים למחנה הריכוז ובתי הגטו. בין האנשים דמותו של המחנך יאנוש קורצ'אק ההולך עם תלמידיו למחנה ההשמדה ולפניו מספר נשים. מעליהם, בכיוון שונה (כלפי מעלה), מתוארים מורדי הגטאות, אלה נלחמים מול האויב הנאצי, חיילים גרמנים לא נראים. הם מופיעים כאן בסמלים - כובע פלדה, טנקים - אין אדם בדמותו של נאצי. מעל - לוחמים ואמצעי לחימה פשוטים: בקבוקי תבערה, סכין ואבן גדולה מוטלת על שריון. בהמשך - להבות ומנורה, מחנות ודגל. מכאן היציאה לארץ בספינות המעפילים והניסיון להיאחז בה. באותו גליל בתמונה אופטימית - דמויות שונות מקרינות בטחון. הליכה לארץ ישראל ולא למחנות ההשמדה. סוף סיפור אחד. בגליל השני מוצגת ישראל והקמתה החל במלחמת העצמאות ועד שחרור ירושלים במלחמת ששת הימים. שוב תמונת קרב אך האווירה שונה. חייל נפרד מאשה ויוצא לקרב,עולה חדש מקבל נשק ונפרד מתרמיל נדודיו. תמונות מלחמה, וכמו בצילום הידוע: צנחן בוכה ליד הכותל. הגליל השני מסתיים בסיפור בתנועה כלפי מעלה: מנורה נישאת בתהלוכת ניצחון, כמין "תשובה" לסצנה שעל שער טיטוס המתארת את נטילת המנורה על ידי החיילים הרומיים. מעל אבני הכותל מרחפות דמותם של דוד המלך ואליהו הנביא. ניתן למצוא שלל סמלים של יישוב הארץ: מגדל מים, עצי תפוז, עץ זית, ילד ובידו אשכול ענבים. לפירוט מסלול נוסף ביער הקדושים -
לחצו
יער בן שמן ? יד זיכרון לקהילת זגלמביה
אתר ההנצחה המרשים לקהילת קדושי זגלמביה הוקם בעזרת יוצאי קהילות פולין, בני הדור השני וקרן קימת לישראל לזכר יהדות זגלמביה שבדרום מערב פולין. זגלמביה היא אזור גיאוגרפי-היסטורי בפולין המהווה עם אזורים נוספים בדרום פולין את פולין הקטנה. זהו אזור תעשייתי מיושב בצפיפות הגובל בשלזיה. לאחר חלוקת פולין בשנת 1793 זגלמביה סופחה לפרובינציה של שלזיה, אבל במהלך מלחמת נפוליאון צורפה זגלמביה לדוכסות ורשה. לפני מלחמת העולם השנייה ישבו באזור כ-50 אלף יהודים שנרצחו בשואה. ב- 12/8/1942 רוכזו כל היהודים של האזור ולאחר מיון המוני נשלחו למעלה מ-10 אלפים מתוכם למחנה ההשמדה אושוויץ. האנדרטה הוקמה ע"י יוצאי קהילות זגלמביה והוצבה במקום בסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת. ליד המילה יזכור נמצא לפיד ובו אש התמיד. בסמוך יש תיאטרון פתוח מוקף בעצי נוי. מדי שנה מתכנסים כאן ביום הזיכרון לשואה ולגבורה רבים מבני הדור השני שנותרו בחיים ותלמידי תיכון ע"ש ברל כצנלסון מכפר סבא, שאימצו את האתר לטקס משותף לזכר הנספים בשואה. לפירוט בעניין אתר זה -
לחצו
הר הרוח - יער נווה אילן
אתר הנצחה לקהילות יהדות פולין - מצבה ליהדות מפוארת שרבים ממנה נספו בשואה. האנדרטה הוצבה במקום בשנת 1995, בסיוע קק"ל והפדרציה של יוצאי פולין והסביבה במלאת חמישים שנה לסיומה של מלחמת העולם השנייה. באתר, תיאטרון פתוח המאפשר התכנסות, גל אבנים לזכרם של הקהילות שהושמדו ואנדרטה לזכרו של המחנך יאנוש קורצ'ק. לפירוט בעניין אתר זה -
לחצו
יער רוגלית - האנדרטה להנצחת קהילת יוצאי צרפת שנספו בשואה
קרן קימת לישראל נטעה 80,000 עצים לזכרם של יהודי צרפת שנספו בשואה ביער רוגלית שבעמק האלה. ביוני של שנת 1981 ביוזמתו של סרג' קלרספלד, מי שהיה אז נשיא העמותה של ארגון "בני ובנות היהודים שנשלחו למחנות ההשמדה מצרפת" ובסיוע קק"ל, נחנכה אנדרטת הנצחה ל- 80,000 היהודים שנספו בשואה. ממשלת צרפת תרמה כ-24,000 עצים, ממשלת גרמניה 7,000 עצים (יהודים צרפתים ממוצא גרמני), וממשלת אוסטריה 3,000 עצים כמניין אזרחיה שנשלחו למחנות ההשמדה מאוסטריה.
יער המגינים - משואה לתקומת מדינת ישראל
בעוד מספר ימים נציין בישראל את יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ויום העצמאות ה-60 למדינת ישראל. אולי יותר מכל מסמל יער המגינים של קרן קימת לישראל את החוט המקשר בין השואה לתקומת המדינה והמחיר הכבד שעלינו לשלם בשל כך. היער הוא אחד מאתרי ההנצחה המיוחדים לאלה שמסרו את נפשם למען המדינה. בנקודה מרכזית ביער נמצא גלעד המנציח את זכרם של 436 ניצולי השואה שהגיעו היישר מהתופת לארץ, ללא קרוב או חבר. הם ירדו מאוניות המעפילים לקרב על חייה של המדינה, ולא זכו להכיר את המולדת עליה נלחמו. הגלעד, שנקרא "משבר לתקומה" ועוצב ע"י האמן, ד"ר נתן סאס, בנוי משלושה סלעים גדולים, שעוטפים עץ זית שבתחילה היה שתיל זעיר והיום הוא כבר עץ חסון.
מוזיאונים להנצחת השואה והגבורה:
ירושלים "יד ושם"
אתר ההנצחה של העם היהודי לששת המיליונים שנרצחו בשואה, ומוקד ההתמודדות המתמשכת עם השבר של השואה. "יד ושם" אוצר את מאגרי המידע הגדולים בעולם אודות השואה ומוביל את מפעלי התיעוד, המחקר, החינוך וההנצחה (הכניסה בחינם). טל' 02/6443400
"משואה לתקומה" מוזיאון קיבוץ יד מרדכי
אתר הנצחה ייחודי ומרשים המתעד את תולדות העם היהודי מתקופת השואה עד תקומת מדינת ישראל. התצוגה עשירה בתמונות, עדויות, צילומים, חפצים וכלים אותנטיים המעבירים את המבקר מסע היסטורי מרתק ומרגש. בחצר הקיבוץ אנדרטת הברונזה לזכרו של מפקד מרד גטו ורשה, מרדכי אנילביץ' (הפסל נתן רפפורט) בסמוך למגדל המים הפגוע שהופגז במלחמת העצמאות (כניסה בתשלום). טל' (מרכז מידע של הקיבוץ) 08/6720559
מוזיאון "בית לוחמי הגטאות" ו"יד לילד" בקיבוץ לוחמי הגטאות
בית לוחמי הגטאות ע"ש יצחק כצנלסון למורשת השואה והמרד, נוסד בשנת 1949 על ידי ניצולי שואה, חברים במחתרות היהודיות בגטאות פולין ויוצאי יחידות פרטיזנים. בית עדות, שיספר את סיפורו של העם היהודי במאה העשרים בכלל ובימי מלחמת העולם השנייה בפרט, ובמרכזו - את ביטויי ההתנגדות היהודית, מרד היהודים בגטאות ובמחנות, ולחימת היהודים ביחידות הפרטיזנים ובצבאות בעלות הברית. במתחם "יד לילד" התצוגה מספרת את סיפור גורלם של ילדים שחיו בתקופת השואה ומבוססת על סיפורים אותנטיים מתוך יומנים ועדויות (כניסה בתשלום). טל' 04/9958044/5/6

פרטים נוספים
אזור גיאוגרפי
: יער הקדושים - הרי ירושלים. יער בן שמן אתר הנצחה ליהדות זגלמביה - שפלת יהודה. אתר הנצחה ליהדות פולין בהר הרוח (רכס הרי נווה אילן) - צפון מערב הרי ירושלים, ממערב לקיבוץ מעלה החמישה. אנדרטת רוגלית להנצחת יהודי צרפת - שפלת החוף. מוזיאון "יד ושם" - הר הרצל-יער ירושלים. מוזיאון "לוחמי הגטאות ויד לילד" - מישור חוף הגליל. מוזיאון "משואה לתקומה" קיבוץ יד מרדכי - מישור החוף הדרומי. יער המגינים - עמק איילון.
מתאים ל
: כל המשפחה.
עונה מומלצת
: ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, בסמוך לו ובכל ימות השנה. -----------------------------
כתיבה: חוה בראון. צילומים: ארכיון הצילומים של קק"ל
.
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים
טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב
מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות