חזרה למגזין אוכל

בטטה: טעימה, מזינה ומפתיעה

למרות הדמיון שלה לתפוח האדמה, הבטטה מכילה סיבים תזונתיים ונהנית מערך גליקמי נמוך. כמה עובדות ומתכון לצ'יפס
עדי כץ 18/03/15
בטטה: טעימה, מזינה ומפתיעה
בטטה בתנור עם רוטב פיקנטי. תענוג מזין. צילום: Shutterstock

 

גם מי שלא התוודע ללביבות הבטטה המיתולוגיות של "אורנה ואלה" בשינקין, יודע שהבטטה היא חומר גלם טעים, רבגוני ומעורר השראה, שאפשר להכין ממנו מטעמים רבים. ידוע קצת פחות, עד כמה הבטטה היא גם בריאותית ושהיא לא משמינה, למרות דימיונה הרב לתפוח אדמה.

 

שמה הבוטני הוא "לפופית נאכלת" ו"בטטה" הוא שמה הערבי. על אף שהיא דומה לתפוח האדמה, אין ביניהם קרבה משפחתית. הבטטה היא השורש המעובה של צמח מטפס ומשתרע השייך למשפחת החבלבליים (והיחיד במשפחה המשמש למאכל), הנפוצה בעיקר באזורים טרופיים וסוב טרופיים.

 

גילו את אמריקה

 

כמו צמחי מאכל ותבלינים רבים, גם השורש הכתום והמתוק הוא מהאוצרות הקולינריים שהביא גילוי יבשת אמריקה. השרידים הקדומים ביותר של בטטות נמצאו בפרו וגילם הוערך ב-8,000-10,000 שנה. כשהגיעו לשם הכובשים הספרדים והפורטוגזים, היתה הבטטה מזון מקובל בקרב האינדיאנים בדרום ומרכז אמריקה.

 

הבטטה היגרה מהעולם החדש לאירופה יחד עם שאר השלל ומשם התפשטה בעולם. כיום מגדלים אותה מסחרית במדינות שונות באסיה ואפריקה וגם בישראל, בעיקר בשרון, בשער הנגב, בחבל הבשור ובערבה הדרומית.

 

מחסן לאגירת חומרי הזנה

 

בניגוד למיתוס, בטטות אינן משמינות. בשל תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה, כנראה אף להפך. הערך הגליקמי שלהן –ההשפעה של אכילתן על עליית הסוכר בדם –  עומד על 51, שווה ערך לאפונה ירוקה קפואה ונמוך יותר מתפוחי אדמה ומדלעת.

 

בטא קרוטן, נוגדי חמצון, ויטמינים וברזל. בריאות באריזה טעימה. צילום: Shutterstock

 

כמו כל ירקות השורש, הבטטה היא מחסן לאגירת חומרי הזנה המשמשים את הצמח כולו ועשירה בעמילן וסוכר. מלבד הטעם המתוק והמרקם הנימוח, זהו מקור מעולה לפחמימות מלאות. הפיגמנט שנותן לה את הצבע הכתום הוא בטא קרוטן, שהוא נוגד חמצון חזק. בגוף הוא הופך לוויטמין A, שמשפיע על מערכת הראייה, על מצב העור ועל מערכת העיכול והשתן ויש לו תפקיד בחיזוק מערכת החיסון ומניעת סרטן.

 

בבטטה נוגדי חמצון נוספים כמו ויטמין C , ו-E התורמים להורדת הכולסטרול הרע ויש בה גם ויטמינים מקבוצת B החיוניים לפעילות מערכת העצבים, חילוף חומרים, תקינות מערכת החיסון ועוד, סידן המחזק את העצמות, ברזל שמונע אנמיה, אשלגן ומגנזיום התורמים ללחץ דם תקין. ברפואה הסינית היא נחשבת למזון מחמם ומחזק, כמו שאר הירקות הכתומים.

 

בשלו אותה

 

הבטטה אכילה רק לאחר בישול ולמרבה המזל, הבטא קרוטן אינו נהרס בתהליך. רצוי לאכול אותה עם הקליפה, המכילה חומרים מזינים ואפשר לאפות אותה בתנור שלמה או חצויה, לרכך אותה ולהכין פירה או פרוסות צרובות במחבת, לשלב אותה במרקים ובתבשילי קדרה, להוסיף אותה לקציצות או להכין ממנה צ'יפס קריספיים, עם מטבל פיקנטי.

אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

 

 

צ'יפס בטטה בתנור עם מטבל סלסה

 

המרכיבים

 

לצ'יפס

3-4 בטטות קלופות

שמן זית

מלח ופלפל

אבקת שום

פפריקה

אגוז מוסקט מגורד

 

למטבל הסלסה

3 עגבניות מגורדות

בצל קטן קצוץ דק

פלפל חריף ירוק קצוץ

חצי חבילת כוסברה קצוצה

מלח ופלפל

מיץ מחצי לימון

כף שמן זית

 

ההכנה

 

פורסים את הבטטות לרוחב לפרוסות דקות, אפשר באמצעות "מנדולינה" ומייבשים אותן מנוזלים. מחממים את התנור ל-220 מעלות ובינתיים עורכים את הפרוסות זו לצד זו, על תבנית המכוסה בנייר אפייה.

 

מזלפים מעליהן את שמן הזית, מפזרים את התבלינים ומכניסים לתנור לכ-20 דקות, עד שהצ'יפס מזהיבים. למרקם פריך יותר, הופכים את הפרוסות כעבור רבע שעה וממשיכים לאפות כמה דקות נוספות.

 

מערבבים את כל מרכיבי מטבל הסלסה, טובלים ומכרסמים. 

 

   

 

 

תגובות  1  אהבו 

נפלא, והכי חשוב קל וטעים.


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

אל תהיו כבדים: תאכלו דגים

בקיץ אנחנו מחפשים לאכול ארוחות קלילות, כאלה שגם לא יגרמו לנו להזיע במטבח (מזה יש לנו בשפע בחוץ), וגם לא...

לקריאת הכתבה
כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה