ביקש להתנתק מהשירות, וקיבל התראה מעו"ד

אנשים שחווים תהליך גירושים מכירים את המשפט "לא מספיק לדעת עם מי להתחתן – צריך לדעת גם ממי להתגרש". האמרה הזו נכונה גם לגבי "גירושים" מחברות שמספקות לנו שירותים ומחזיקות בפרטי כרטיס האשראי שלנו. לא פעם, כשאנו רוצים להפסיק את השירות ואת החיובים, מתברר שהמשימה לא כזו פשוטה, ועלולה לגרור מכתבי התראות מעורכי דין, ואפילו מההוצאה לפועל.
כך קרה לאורי, גולש באתר מוטק'ה, שבדצמבר 2013 ביצע עסקה טלפונית להשתתפות בקבוצות הגרלה של אחת מחברות הלוטו. נאמר לו כי מדובר בעסקה ל-24 חודשים, בתשלום של 195 שקלים בחודש. אורי חשב שאם לא יועיל בטח לא יזיק. הוא החליט להצטרף לשירות וקיבל בדואר את טפסי ההסכם. כבר אחרי שנה חשב שהוא מבזבז את כספו לחינם, אבל הידיעה שמדובר רק ב-12 חודשים נוספים גרמה לו להמשיך לשלם. במהלך חצי השנה האחרונה לעסקה התקשרו מהחברה מספר פעמים וניסו למכור לו תכניות המשך. אורי סירב, ותמיד בירר כי בדצמבר 2015 ההורדות יפסקו.
למרות זאת, בפברואר 2016 גילה אורי להפתעתו כי הוא עדיין משלם. מיד יצר קשר עם חברת האשראי וביקש לעצור את התשלומים. חברת ההגרלות, שקיבלה הודעה מחברת האשראי, יצרה עמו קשר, ובשיחה נאמר לו כי בחצי השנה האחרונה הוא עבר למסלול ללא התחייבות, ושהיה עליו להתקשר טלפונית כדי להפסיק את השירות.
לאורי לא היה מושג במה מדובר. הוא רק ידע שהשירות שקיבל אמור היה להפסיק במועד שנקבע בעת ההצטרפות לשירות. הוא ביקש לשמוע שיחות שבהן הצטרף למסלול שכזה, אבל בקשתו לא נענתה, ורק נאמר לו כי הטיפול הועבר לעורך הדין של החברה. לאחרונה קיבל אורי מכתב, שכותרתו התראה לפני הליכים משפטיים.
האם החברה יכולה לפנות להוצאה לפועל כנגד הצרכן?
על החברה לספק הנמקות ומסמכים שמעידים על טענותיה, לפני הליך הוצאה לפועל. צילום: Shutterstock
בפנייה לאתר מוטק'ה כתב אורי: "אין לי כוח לטפל משפטית בהחזרת הכסף שנגבה ממני בינואר. אבל מה אני אמור לעשות עם המכתב? האם הם באמת יכולים לפנות להוצאה לפועל"?
פנינו לארגון "אמון הציבור", שם נמסר לנו כי גם אם הצרכן צודק, לא כדאי להתעלם מההתראות וצריך לטפל בהן מול החברה. על פי הארגון, במצבים יותר קשים צרכנים מדווחים כי כלל לא קיבלו התראה, מסיבות כאלה ואחרות כגון שינוי כתובת, ומיד "זוכים" למכתב מהוצאה לפועל, או במקרה גרוע יותר - לדו"ח על עיקול מיטלטלין תוך זמן קצר, באם לא יסדירו את החוב. לכן, מבהירים באמון הציבור, חובה להתייחס לכל מכתב התראה, במקרה שמגיע כזה.
באמון הציבור שמעו מפינו את המקרה של אורי, ומסרו כי אם תידרש לו תגובה או התגוננות מול ההוצאה לפועל, עורכי הדין של הארגון יספקו לו את תמצית הטענות שהוא צריך לטעון. "חשוב להבין כי על החברה לספק הנמקות ומסמכים שמעידים על ההסכם, ונראה לפי דבריו של אורי כי היא לא תוכל לעשות זאת", אומרים בארגון.
קיבלתם מכתב התראה מהחברה? כך תפעלו:
חשוב לא להתעלם ממכתבי ההתראה. צילום: Shutterstock
עו"ד שלומית אקוה ועו"ד דנה כהן מאמון הציבור מסבירות מה צריך לעשות, שלב אחר שלב, במקרה שקיבלתם הודעה רשמית על פתיחת תיק בהוצאה לפועל:
1. בדקו: האם מדובר בהודעה אמיתית או פיקטיבית? אם מדובר בהודעה שנראית כמתחזה, בררו כיצד התקבלו הפרטים שלכם אצל הגוף הפונה. באפשרותכם להגיש תלונה במשטרה או לפנות לארגונים חברתיים כגון "אמון הציבור", לצורך המשך בירור הנושא. אם מדובר במכתב התראה מחברה או מעו"ד, רכזו את כל המידע שקיים בידכם ופעלו להסדרת הנושא, בהתאם לפרטי המקרה. מומלץ שלא לדחות את הטיפול.
2. האם החוב מוצדק? אם החוב אמיתי ומוצדק - שלמו אותו כמה שיותר מהר. אם אין באפשרותכם לשלם את החוב במלואו, תוכלו להתייצב למה שמכונה "חקירת יכולת" בפני רשם ההוצאה לפועל, בזמן שנקבע לכך. הצטיידו בתעודת זהות ובמסמכים הרלוונטיים.
3. הזכות לערער. אם החוב אינו מוצדק, תוכלו להגיש בתוך 30 יום מיום קבלת האזהרה בפועל, בקשת התנגדות לרשות האכיפה והגבייה. במידה שקיימים מסמכים שיכולים לחזק את טענותיכם מומלץ לצרפם לבקשת ההתנגדות. יש לצרף לבקשה צילום תעודת זהות, ולהגישה בשלושה עותקים. אם לא הספקתם להגיש את הבקשה במועד, יש להגיש בקשה להארכת מועד, ולנמק את הסיבות לאיחור. אם הבקשה מתקבלת, ההליכים בתיק יועברו להתנהל בבית המשפט, לפי סדר דין מקוצר.
4. שילמתם את החוב ועדיין נפתח נגדכם תיק? אם כבר שילמתם את החוב, ועדיין נפתח נגדכם תיק בהוצאה לפועל, אתם רשאים להגיש לרשם ההוצאה בקשה בטענת "פרעתי", באמצעות טופס 218. משמעות טענת "פרעתי" היא שהחוב שבגללו נפתח תיק ההוצאה לפועל כבר שולם במלואו.
שימו לב, תיק שבו לא הוגשה התנגדות ולא היתה התייצבות מטעמכם ב"תקופת האזהרה", עובר להליך ביצוע שבמסגרתו עלול להתחיל הליך של עיקולים.
עוד בצרכנות נבונה של מוטק'ה:
שלא יעבדו עליכם: כל הדרכים לטכנאי אמין
מתכננים חופשה בקיץ כך תחסכו בעלויות
האותיות הקטנות של המבצעים הגדולים
יש כרטיס מועדון? עושים סדר בארנק
כל הדרכים לשלם פחות על חבילת התקשורת
8 טיפים לקנייה חכמה ובטוחה ברשת
האוטובוס שוב איחר? יש מה לעשות
הצטרפו לקהילת הצרכנות של מוטק'ה
עד גיל 40 ניסתה טובה רוכברגר-מאיר (63) להקים עסקים, בעיקר בתחום ההלבשה, ו"בכל פעם זה היה כישלון מפואר", היא...
רובנו מודעים למושג כלכלה נבונה, שהמוטו שלה הוא "לא צריכים - לא צורכים". אבל מה קורה עם החשבונות השוטפים,...
בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית מאוד בקרב האזרחים הוותיקים בשימוש במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט: לפי סקר...