חזרה למגזין אוכל

בישול בריא בשיטת האידוי

בישול באידוי נחשב לבריא יותר מטיגון ושומר על ערכו התזונתי של המזון. תהליך האידוי הינו מהיר יחסית ואיננו מצריך מאמץ רב, צורך כמות מועטה של נוזלים, ובעיקר שומר על הערכים התזונתיים של המזון בכך שלא מאבד את הויטמינים שבמזון. טיפים ומתכונים לבישול באידוי נותנת לנו גבי אהרון, מנהלת מותג 'מורפי ריצ'רדס' בישראל.
בלה דיאמנט 26/10/08
בישול בריא בשיטת האידוי
בישול באידוי אינו מצריך שמן שכן הוא מתבצע באמצעות אדים של מים חמים. הוא נחשב לבריא יותר מטיגון, מאחר והינו בעל ערך שומן נמוך יחסית, ובמקביל שומר על הערך התזונתי של המזון. מעטים יודעים שכמעט כל מזון ניתן לאידוי ובמהירות יחסית. בישול מזון באדים הינו אחת משיטות הבישול העתיקות ביותר והבריאות ביותר: עוד לפני שהאדם למד את סודות הבישול על האש, החכים האדם הקדמון לבשל את מזונו על אדי מים חמים אשר נבעו מן האדמה, באזורים בהם היו קיימים גייזרים ומעיינות חמים. במזרח הרחוק היה האידוי לשיטה נפוצה יותר מצלייה או בישול בנוזלים, כבר בעת העתיקה. הסינים בישלו אורז בשיטת אידוי כבר לפני 3000 שנה: בתחילה אידו את המזון בתוך עלים, ובהמשך ייצרו כלים עם מכסה לאידוי מעץ הבמבוק. כלים אלו לא השתנו עד ימינו, וככל שהזמן מתקדם, יותר אנשים מסגלים לעצמם שיטת בישול זו, בעיקר עקב התגברות המודעות הבריאותית לשיטות בישול. קל יותר לאדות מזון כשהוא חתוך או קצוץ, כמו בשר טחון, רצועות דגים, ירקות חתוכים ועוד. תהליך האידוי הינו מהיר יחסית ואיננו מצריך מאמץ רב, בעזרת כמות מועטה של נוזלים וללא חשיפה לאור. על ידי כך גם שומרים על הערכים התזונתיים של המזון ומאבדים פחות את הויטמינים שבמזון. למשל, בתהליך האידוי של ירקות, אובדים רק כ-40% מכמות וויטמין C שנמצא שבהם, בהשוואה ל-70% האובדים בבישול רגיל בנוזלים.


באיטליה השוו חוקרים 3 צורות הכנת מזון: בישול, אידוי וטיגון ב-3 סוגי ירקות: גזר, ברוקולי וקישוא. התוצאה שהתקבלה הצביעה על כך שהבישול באדים שומר יותר טוב על תכולת נוגדני חמצון בירקות, מאשר בישול במים או טיגון. בין נוגדני החמצון שנבדקו היו החומצה אסקורבית הידועה גם בשם ויטמין C, בטא קרוטן שהופך בגוף לוויטמין A וחומרים פנוליים בעלי יכולת נוגדת חמצון גבוהה מאוד. מחקר אחר בדק תכולת חומרים שנחשבים למונעי סרטן (גלוקוזינולטים): חומרים אלה נפוצים בירקות כגון כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, קולורבי, ברוקולי וירקות אחרים ממשפחת המצליבים. גם כאן נמצא כי הבישול באדים שומר טוב יותר על החומרים הללו בירקות, מאשר בישול רגיל בנוזלים. [u]
קיימות שיטות שונות לבישול באידוי:
[/u] 1. הנפוצה ביותר היא הבישול בסיר אידוי. בשיטה זו מניחים את המזון מעל רשת העומדת מעל נוזל העומד על סף רתיחה, בסיר מכוסה. זו שיטה טובה גם לחימום אוכל שכבר בושל או אודה. ניתן להוסיף למים שבתחתית סיר האידוי נוזלים כמו יין, מיצי פירות, עשבי תיבול ועוד בכדי להעמיק את טעמו של המזון המאודה. 2. שיטה נוספת היא בישול בסיר עם פרח מתכת: כאן אין צורך בסיר אידוי מיוחד. את פרח המתכת המחורר אפשר לשים בכל סיר שיש, ולאדות כמו בסיר אידוי רגיל. החיסרון הוא ששטח הפרח אינו גדול במיוחד ויש צורך לפעמים להוסיף נוזלים במהלך האידוי. 3. עטיפה היא שיטת אידוי בנייר, בעלים גדולים מקופלים וקשורים, בניילון נצמד או ברדיד אלומיניום, כך שהמזון מתאדה ישירות בנוזליו. את המזון העטוף מניחים בתנור חם, ללא צורך במתקן אידוי מיוחד. החום מהאפייה משחרר את הנוזלים המצויים במזון, וכך הם מתאדים בנוזליהם. שיטת הבישול באידוי הייתה ונשארה במשך דורות קלה, פשוטה, בריאה ובעלת יתרונות רבים נוספים, ומי שעדיין לא ניסה וטעם מזון בריא וטעים, מוזמן לנסות ולהמשיך את המסורת. [u]
מתכונים למזון מאודה
[/u] [u]
חזה עוף מאודה במילוי כרישה (4 מנות)
[/u] [u]מצרכים:[/u] 600 גרם חזה עוף ללא עור 2 כרישות קצוצות דק 284 מ"ל מרק עוף מאבקה 227 גרם גבינה רכה חלב דל שומן 1 כפית תימין טרי קצוץ מלח ופלפל שחון טחון טרי [u]אופן ההכנה[/u]: 1. חתכו אופקית כל חזה עוף לעומק עד הקצה. 2. שימו את הכרישות במחבת עם המרק, הביאו לרתיחה ובשלו על אש קטנה במשך 10 דקות עד לאידוי המרק והתרככות הכרישות. הניחו להתקרר. 3. לאחר הקירור, ערבו את הכרישות עם התימין ותבלו במלח ופלפל. 4. מלאו את החתכים בחזה העוף. 5. תבלו את העוף ואדו במשך 25 דקות.


[u]
כדורי בשר פיקנטיים מאודים ברוטב עגבניות (4 מנות)
[/u] [u]מצרכים:[/u] 750 גרם בשר בקר רזה טחון 1 בצל קצוץ דק 1 כף פטרוזיליה קצוצה דק 1 שן שום כתושה 2 כפיות כמון טחון 2 כפיות כוסברה טחונה ½ כפית קינמון ½ כפית פלפל חריף 1 ביצה טרופה מלח ופלפל שחון טחון טרי [u]לרוטב:[/u] 8 עגבניות מקולפות ללא חרצנים, כתושות 2 בצל ירוק קצוץ דק 2 כפות רסק עגבניות 1 כף תימין טרי קצוץ דק [u]אופן ההכנה:[/u] 1. שימו את כל המרכיבים לכדורי הבשר בקערה גדולה וערבבו היטב. תבלו בנדיבות וצרו כדורי בשר בגודל כדורי גולף בידיים רטובות. 2. הניחו את כדורי הבשר במגש התחתון ואדו במשך 20 דקות. 3. ערבבו את כל מרכיבי הרוטב והגישו קר עם כדורי הבשר.
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

אוזני המן אלפחורס כבר טעמתם?

אוזני המן הן המאכל הרשמי של פורים, אבל מה דעתכם שהשנה תכינו כאלה עם מילויים מיוחדים? נכון, יש בשוק לא מעט...

לקריאת הכתבה
חורף חם: חגיגת דגנים וקטניות

הכי כיף להתפנק בחורף עם תבשילי קטניות עשירים, כי המרקם הדייסתי מרפד את הבטן בחמימות ומעניק תחושת שובע...

לקריאת הכתבה
מיוחד לימים הקרים: 3 תבשילי בשר

כמה שחיכינו לחורף, נראה שהוא כאן כדי להישאר וסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קר במיוחד. זה הזמן להעמיד על האש...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה