בלי לאבד את הוויטמינים

צילום: Shutterstock
אנחנו מצווים לאכול הרבה ירקות ומגוון שלהם והכי בריא זה טרי, אבל יש גבול לכמות הסלטים החיים שאפשר לגרוס ביום. ואם תוסיפו לכך את החורף שבפתח, הרי שאי אפשר לזנוח את מתכוני הירקות המבושלים. כיוון שחימום מביא לאובדן חלק מהערכים התזונתיים של הירקות, כדאי לנסות להקטין את הנזק. אחד הידועים בעמידותו הנמוכה לשינויים, הוא ויטמין C, הנקרא גם חומצה אסקורבית. הוויטמין החשוב הזה מחזק את המערכת החיסונית, מסייע להחלמה מפציעות ומניתוחים, מעודד ספיגת ברזל, שומר על גמישות כלי הדם ומחליש סימפטומים של אסתמה ואלרגיות. הגוף אינו יכול לייצר אותו וזקוק לאספקה שלו מבחוץ.
כדי להקטין את זמן הבישול של ירקות, עדיף לפרוס אותם לפרוסות בגודל אחיד. כדי להקטין את החשיפה למים ולאוויר, עדיף לבשל ירקות בשלמותם או בפיסות גדולות. במי הבישול של הירקות כדאי, אגב, להשתמש לבישול דגנים או להכנת מרקים ורטבים.
גם סיר לחץ, הוא דרך לקצר את זמן הבישול.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
ירקות שאתם מתכוונים לשלב בתבשיל דגנים או קטניות, כדאי להכניס לסיר לקראת סוף הבישול, כדי לקצר את בישולם. בפשטידת ירקות הדורשת אפייה, עדיף לא לבשל את הירקות קודם.
אם כרובית, ברוקולי, גזר, קישוא, או סלק אפשר לאכול במצב פריך, "אל דנטה" אם תרצו, הרי שתפוחי אדמה חייבים להיות עשויים. למרות תדמיתם הלא מאוד בריאותית, יש בתפוחי אדמה כמה וכמה ויטמינים (בעיקר ויטמין C) ומינרלים (סידן, מגנזיום, זרחן והמון אשלגן). הדרך הטובה ביותר לשמר אותם היא גם כאן - לבשל את תפוחי האדמה שלמים ובקליפתם, במעט מים.
מטוגן זה טעים אבל לא ממש בריא, ועדיף להימנע מטיגון ככל האפשר. אם כן מטגנים, להמעיט בשמן ולהקפיץ לזמן קצר. שימוש במיקרוגל לא מומלץ. הוא עלול לשנות לרעה את הרכב המזון.
כלי בישול מומלצים מבחינה בריאותית הם סירים או תבניות מנירוסטה, זכוכית פיירקס לאפייה, ווק מברזל כבד להקפצה או טפלון, שיש להקפיד שאין בו שריטות. עם הטפלון עובדים רק בכף עץ או פלסטיק ולא מתכת, שעלולה לשרוט אותו.
עוד על תזונה נכונה:
לפורום תזונה: לחצו |
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...
ובכלל תחליפי המזון: האם שכרנו אינו יוצא בהפסדנו בכל מה שמוסף למוצרים בנוסף לאשר הזכרתי ???
ל.