חזרה למגזין אוכל

במלוא הדרו: הכל על התפוז

חוץ מהטעם הנפלא והמקור החשוב לוויטמין C, לתפוז יש עוד שפע סגולות בריאותיות ואפילו קוסמטיות. כבוד לתפוז, מהמיץ ועד הקליפה, ומתכונים כמובן
מאת יוספה קמחי 12/12/18
במלוא הדרו: הכל על התפוז
בריא לגוף וגם לנפש. צילום: Shutterstock

 

 

 

איזה כיף שהגיעה עונת פירות ההדר, ומיהו מלך ההדרים אם לא התפוז? התפוזים בישראל כל כך טובים, עד כדי כך שהפכו לבחירה המועדפת מדי שנה על ידי משרדי הממשלה, שגרירים, אנשי רוח ואנשי עסקים, המעוניינים לשלוח את האווירה הישראלית, הטעמים והריחות לחברים בעולם. כבר למעלה משלושה עשורים שבמטעי בן עזר מגדלים, קוטפים, אורזים ושולחים תפוזים מובחרים במארזי שי לאירופה, ארה"ב, קנדה ואפילו יפן.

 

קיימים כמה זנים של תפוזים: תפוז מתוק שהינו הזן הנפוץ ביותר, תפוז טבורי כמעט נטול גרעינים וגדול יותר מתפוז מתוק, תפוז ולנסיה הנפלא לסחיטת מיץ משום שהוא המתוק ביותר מבין הסוגים, תפוז דם שפלחיו ומיצו אדומים, תפוז שמוטי - המוכר גם כ"תפוז ג'אפה" והנפוץ ביותר בארץ, וכן התפוז הסיני הקטן והחמצמץ, והחושחש המשמש בעיקר לרקיחת ריבות וליקרים.

 

אבל מעבר לטעם ולכמות הגדולה של ויטמין C שהוא מכיל, שכבר הוכח כבעל השפעה מירבית על חיזוק המערכת החיסונית, האם אתם מודעים לכל סגולותיו של התפוז?

 

שומר על בריאות הלב ותורם למניעת אבנים בכליות

 

 בתפוז אחד יש את המנה היומית המומלצת של ויטמין C. צילום: Shutterstock

 

ענת מטיאש, דיאטנית קלינית ויועצת תזונה ב"פריניב", מסבירה: "התפוז מכיל סיבים המסייעים למערכת העיכול, שומרים על בריאות הלב, תורמים לשמירה על לחץ דם תקין ומסייעים בהפחתת חומציות השתן, ובכך תורמים למניעה וטיפול באבנים בכליות. בתפוז אחד אנחנו יכולים להגיע לקצובה היומית של ויטמין C המומלצת לאדם, שהיא כ-60 מ"ג. התפוז הוא גם מקור לאשלגן ולוויטמין A. הוא משפר ספיגת ברזל ומגן מפני זיהומים והתקררויות".

 

מטיאש ממליצה לצרוך תפוז בין הארוחות או סמוך למזון עשיר בברזל, משום שוויטמין C מסייע לספיגת ברזל. חומציות הפרי גורמת לגירוי בלוטות הרוק ובכך לשמירה על ניקיון ועל בריאות החניכיים. התפוז עשיר גם בפלבנואידים, מעכבי חמצון הנמצאים בקליפה הפנימית בסיבים הלבנים. אלה מפחיתים את הסיכון לשבץ ומחלות לב בגיל השלישי, ואף משמשים לטיפול בדליות ובטחורים.

 

איתי שרף, מטפל במחלות עיניים באמצעות הרפואה הסינית, מוסיף כי במחקר שבוצע במכון ווסטרמד לרפואה שבאוסטרליה, שבו נבדקו מעל 2000 מבוגרים מעל גיל 50 במשך 15 שנים, הוכח שאנשים שאכלו לפחות מנת תפוז אחת ביום, היו בסיכון מופחת של כ-60% ללקות בניוון רשתית. זאת גם הודות לפלבנואידים - החוקרים מצאו כי למעשה מספיק לאכול תפוז אחד בשבוע כדי ליהנות מהשפעת הפלבנואידים.

 

 

מצוין גם לעור ולשיער

 

 סרום אנטי-אייג'ינג עוצמתי עם ויטמין סי של מותג הטיפוח קיל'ס. 50 מ"ל, 285 שקלים, צילום: יח"צ חו"ל

 

"ויטמין C הוא אנטי-אוקסידנט רב עוצמה המסוגל לנטרל רדיקלים חופשיים, מסייע בשמירה על בריאות העור, השיניים, החניכיים, תאי הדופן של כלי דם, ובמידה רבה בהחלמת פציעות ורקמות צלקתיות", אומרת חנית נצר, מנהלת הדרכה במותג הטיפוח קיל'ס. "מחקרים מוכיחים כי ויטמין C יכול לדכא באופן מיידי פעילות של רדיקלים, ולהגן על רקמות בשל היותו נוגד חמצון חזק. ויטמין C מגן על העור ומסייע בהפחתת נזקים ובמניעת מחלות עור כמו אטופיק דרמטיטיס. כמו כן, לוויטמין C חשיבות רבה בייצור סיבי הקולגן כמו גם בספיגת ברזל, התורמים למראה עור ושיער בריאים".

 

ענת בקר, קוסמטיקאית פרא-רפואית ובעלת מותג הקוסמטיקה דרמה סולושן, מבהירה בהקשר זה: "כדי שוויטמין C יחדור לתאי העור, על תכשיר הטיפוח להכיל אותו בריכוז הגבוה מ־10%, כמו למשל בסרום. צבעו של התכשיר צריך להיות לבן או שקוף. צבע צהוב-חום עלול להצביע על כך שהוויטמין התחמצן, והוא לא רק חסר יעילות אלא גם עלול לפגוע בעור. כדי למנוע זאת, יש לשמור את התכשיר במקרר כשהוא סגור היטב".

 

שמנים המופקים מתפוז יעילים להתמודדות במצבי לחץ

 

 

מימין למעלה: קרם לחות ויטמין C של דרמה סולושן, 180 שקלים ל-50 מ"ל, צילום: יח"צ; למטה מימין: פיור סי של מאג'יריי מחית הדרים לניקוי עור הפנים, 135 שקלים, צילום: יח"צ, משמאל: פילינג סוכר חום על בסיס תפוז של ORLY, 89 שקלים, צילום: יח"צ

 

"מהתפוז ומפרחיו מופקים סוגים שונים של שמנים אתריים, המשמשים לטיפול ומקלים בהתמודדות עם תופעות גופניות שונות", כך אומרת נועה חנין, נטורופתית, ארומתרפיסטית ובעלת מותג לקוסמטיקה טבעית Noa`s Nature. היא מפרטת את סוגי השמנים הקיימים:

* שמן מתפוז מרBitter Orange - המופק מקליפת הפרי. ההשפעה העיקרית שלו היא בהרחה, והוא יעיל להרגעה, שחרור כעסים, אגרסיביות, זעם ולחצים נפשיים.

 

* שמן מתפוז מתוק Sweet Orange - המופק מקליפת התפוז לאחר שסוחטים ממנו את המיץ. בעל ניחוח נעים, מרומם מצב רוח, טוב לטיפולי אנטי-אייג'ינג, משפר את גמישות ואת רכות העור, מגרה את השרירים הטבעתיים ומקל על עצירות.

* שמן נרולי Neroli - המופק מפרחי חושחש. מעורר תחושות של שלווה, סלחנות והשלמה.

 

* שמן פריחת התפוז Orange Blossom - מופק מפרחי החושחש. נלקח בדרך כלל בבליעה ומיועד למגוון בעיות עור והתפרצויות אלרגיות, כמו גם למצבי לחץ, היפראקטיביות וחוסר שקט.

 

 

ואיך אפשר בלי מתכונים? התפוז משתלב בבישול, באפייה ובקינוחים, במתוק ובמלוח, עם בשר או עם גבינות. נסו ותיהנו.

 

 

מתכון לקרפצ'יו ברמונדי עם תפוזי דם

 

צילום: הדס ניצן

 

 

המצרכים:

 

2 יחידות פילה ברמונדי ללא עור

1 תפוז דם מפולט

3 פלחים מפולטים של אשכולית אדומה (או פומלה)

10 זיתי טאסוס שחורים, מגולענים וחצויים לשניים

2 כפות נבטי צנונית (או נבטים אחרים)

1/2 לימון ליים

מעט מלח אטלנטי

מעט שמן זית

מעט חומץ בלסמי מרוכז

 [#middleBanner] 

ההכנה:

 

1. בעזרת סכין חדה מאוד פורסים את הדגים לנתחים דקים (אפשר לבקש ממוכר הדגים לעשות זאת).

 

2. משמנים נייר אפייה במעט שמן זית. מסדרים את נתחי הדג על נייר האפייה ומכסים בנייר אפייה משומן נוסף. בעזרת פטיש מטבח (או תחתית ספל) דופקים קלות על הדגים כדי לשטח אותם.

 

3. הרכבת המנה: יוצקים שכבה דקה של שמן זית על צלחת הגשה. מסדרים בצורה נאה את נתחי הדג על הצלחת, מתבלים במעט מלח אטלנטי וסוחטים מעל חצי לימון ליים.

 

4. מפזרים בין הדגים פילטים של תפוזי דם ופילטים של אשכולית אדומה (או פומלה). מעטרים בכמה נקודות של חומץ בלסמי מרוכז. מפזרים את הנבטים והזיתים ומגישים.

 

* טיפ: אפשר להכין את כל החומרים מראש ולשמור את הדגים בין ניירות האפייה המשומנים, ולצלחת ממש לפני ההגשה.

 

 

מתכון לירקות צרובים על הפלנצ'ה במרינדת תפוזים

 

צילום: Shutterstock

 

 

המצרכים:

 

4 כפות שמן זית

1 חציל קטן חתוך לפרוסות בעובי 1 ס"מ

2 כוסות פרחי כרובית טרייה/קפואה מופשרת

1 פלפל אדום גדול חתוך לרצועות עבות

2 בצלים סגולים חתוכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ

מלח, פלפל שחור גרוס

 

למרינדה:

1/3 כוס שמן

1 כפית גרידת תפוז

1/3 כוס מיץ תפוזים

1 כף סילאן

1 שן שום כתושה

2 כפות עשבי תיבול: פטרוזיליה, בזיליקום, שמיר, נענע

 

ההכנה:

 

1. מברישים את הפלנצ'ה בשמן וצורבים את הירקות משני הצדדים עד שהם רכים.

 

2. מכינים מרינדה: טוחנים בעזרת מוט ריסוק את החומרים לרוטב חלק.

 

3. מברישים את הירקות במרינדה משני הצדדים, מסדרים על צלחת ומגישים.

 

המתכון באדיבות תמי פיליפ מסולתם

 

 

מתכון לעוגת תפוזים-קוקוס קלה ובריאה

 

 צילום: Shutterstock

 

 

המצרכים:

 

1.5 כוס קמח כוסמין מלא

1 שקית אבקת אפיה

2 ביצים

1/3 כוס שמן קוקוס

1/3 כוס סוכר קוקוס

1/2 כוס מיץ תפוזים סחוט טרי

 

ההכנה:

 

1. לחמם תנור ל-180 מעלות.

 

2. לטרוף במטרפה את הביצים עם הסוכר במשך 5 דקות.

 

3. להוסיף את שמן הקוקוס ומיץ התפוזים ולערבב היטב.

 

4. להוסיף את הקמח ואבקת האפייה ולערבב עד לקבלת תערובת אחידה.

 

5. לצקת לתבנית משומנת ולאפות כחצי שעה עד ארבעים דקות (עד שקיסם יוצא יבש).

 

6. לצקת לתבנית משומנת ולאפות כחצי שעה עד ארבעים דקות (עד שקיסם יוצא יבש).

 

המתכון באדיבות הנטורופתית והארומתרפיסטית נועה חנין

 

 

תבשילים מנצחים עם פירות הדר

חלום אקזוטי ומתכון פאי פירות

מהמטבח באהבה: המתכונים של גיל חובב

רגישים למזון? כך תתמודדו

פירות טריים ואורגניים אצלכם בחצר - ובחינם

מוסיף המון: 11 שימושים מפתיעים בלימון

 

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה  

 

0  תגובות 0 אהבו


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

מתכונים מרעננים עם פירות קיץ
עם החום הלוהט של הקיץ מגיעים גם פירות העונה, והם מגוונים משאר ימות השנה: אננס, אבטיח, מלון, מנגו, שזיפים,...
לקריאת הכתבה
למה כדאי לכם לאכול שזיפים (ומתכון משגע)
בגזרת הדברים הטובים שהקיץ מביא איתו אפשר למנות את חוף הים, שעון הקיץ וכמובן – הפירות הקיציים. אם בחורף...
לקריאת הכתבה
מלך הירוקים: 4 מתכוני תרד
קוראים לו מלך העלים הירוקים, הוא לנצח ייזכר כ״מזון של פופאי״ – אנחנו מדברים כמובן על התרד, עלים ירוקים...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה