בעוגה, בסלט ובמשקה: ליים

בעברית הוא נקרא "לימית" ובמדעית Citrus aurantifolia, אבל רק אם תגידו ליים, יבינו על מה אתם מדברים וזה הזמן לדבר עליו, כי בשונה מחבריו ההדרים הוא מבשיל בקיץ ונוחת במטבח בדיוק בזמן, כדי "להרים" משקאות צוננים, אלכוהוליים או לא.
הליים דומה ללימון, אבל גם שונה. הוא קטן יותר, עגול וירוק כשהוא בשל. הקליפה שלו דקה יותר והטעם חמוץ יותר אך מעודן וארומתי ושתי תכונות נוספות שלו נותנות נוק אאוט ללימון, המון מיץ ואפס גלעינים. גנטית, יש לדעת, הליים הוא אביו הקדמון של הלימון, כשההורה השני הוא האתרוג. הליים עצמו, הוא הכלאה בין אתרוג לבין זן פרי הדר בלתי אכיל בשם פאפדה.
מוצא עץ הליים לזניו השונים, כמו שאר פירות ההדר, בדרום מזרח אסיה. משם נדד גם הוא, באדיבות סוחרים ויורדי ים, לאגן הים התיכון, צפון אפריקה ואירופה ועם גילוי אמריקה, הגיע גם אליה והתאזרח יפה. אגב, תוך מסעותיהם בים עם מטען הליים, גילו הימאים שהפרי הוא תרופת מנע מצוינת למחלת הצפדינה, שנפוצה בקרבם בימים ההם בשל מחסור בוויטמין C.
ליים: עשיר בוויטמינים ובריאות. צילום: שאטרסטוק
עשיר בוויטמינים ונוגדי חימצון
חוץ מכמויות גדולות של ויטמין C, רכיב הדגל של ההדרים שמחזק את המערכת החיסונית ומונע מחלות, התברר לימים במחקרים, שיש לליים יתרונות בריאותיים נוספים. רק 30 קלוריות ל-100 גרם, מדד גליקמי נמוך, ויטמין A, חומצה פולית, נוגדי חמצון ממשפחת הפלובנואידים שמעכבים התפתחות תאי סרטן. יש בו גם מינרלים כמו אשלגן, המייצב את לחץ הדם ומשפר את תפקוד מערכת העצבים, סידן, שאין צורך להרחיב על חשיבותו (בעיקר בגיל המבוגר), זרחן וברזל, לצד חומצות שומן כמו אומגה 3 ואומגה 6.
כמו כל פרי או ירק, הליים עשיר גם בסיבים תזונתיים, כולל הפקטין רב התועלת, שמורידים סוכר, כולסטרול רע ושומני דם. כשהוא סחוט בכוס מים חמימים על הבוקר, הוא יועיל נגד בחילות, צרבות ועצירות, יטהר את מערכת השתן ויתרום למראה העור ונמצא שצריכתו הקבועה, עוזרת גם בהליכי גמילה מעישון.
ברפואה העממית לא הסתפקו בפירות ומצאו שימושים גם לעלי עץ הליים ושורשיו, ליצירת שיקויים לניקוי והמרצת הכבד וכיס המרה ולטיפול בשפעת והורדת חום. כיום מפיקים מקליפת הפרי שמן אתרי, שטוב לטיפול בבעיות עור. את היתרונות הקוסמטיים של הפרי אפשר לנצל גם ברמה הביתית, נגד קשקשים למשל. משפשפים מיץ ליים על הקרקפת, מחכים 20 דקות, חופפים ומקבלים ראש נקי ושיער בוהק.
האפקט המרענן והניחוח המיוחד, הפכו את הליים לרכיב בייצור משקאות קלים כמו ספרייט ולמון ליים וגם משקאות אלכוהוליים, ממתקים ומאפים. במטבח האסיאתי הוא נפוץ במיוחד וגם העלים של אחד מזניו, קפיר ליים, משמשים לתיבול מרקים ולהכנת משחות קארי. אצלנו במטבח, הוא יכול לשדרג רטבים, להשתלב בחליטות תה, שייקים, מאפים ותבשילים וכמובן במשקאות קרים ובקוקטיילים, כמו מוחיטו, דאקירי וקאפיריניה.
כשקונים ליים, יש לבחור את הפירות המוצקים והכבדים, שקליפתם מבריקה, ירוקה וחפה מפגעים וכדאי להשתמש בהם כשהם עדיין ירוקים. ניתן לשמור את הפירות למשך שבוע בטמפרטורת החדר אך ללא חשיפה לשמש ובמקרר לשבועיים, בתוך שקית.
ליים: מושלם לקוקטיילים קרים. צילום: שאטרסטוק
טאבולה כרובית, עגבניות מיובשות וליים
המרכיבים:
לסלט:
2 כוסות (400 גרם) בורגול יבש דק
כרובית אחת בינונית (1,122 גרם)
צרור שמיר (80 גרם)
צרור כוסברה (92 גרם)
צרור פטרוזיליה (114 גרם)
1/2 צרור בצל ירוק (70 גרם)
2 כפות זרעי צ'יה (25 גרם)
3 כפות גרעיני דלעת קלופים (36 גרם)
3 כפות גרעיני חמנייה קלופים (39 גרם)
3 כפות עגבניות מיובשות קצוצות (20 גרם)
לתיבול:
1/2 כוס שמן זית (120 מיליליטר)
מיץ מ-4 ליים בגודל ממוצע (160 מיליליטר)
2 כפיות שטוחות מלח
ההכנה:
1. משרים את הבורגול בקערה עם מים למשך כ-20 דקות, מסננים וסוחטים היטב מהנוזלים.
2. קוצצים את הכרובית דק מאוד בסכין.
3. קוצצים את העשבים הירוקים.
4. בקערה גדולה מערבבים את כל הירקות הקצוצים, מוסיפים את הגרעינים, הבורגול והעגבניות המיובשות ומערבבים.
5. מתבלים בשמן הזית, הליים והמלח.
עוגה בחושה ליים וקרמל
המרכיבים
לעוגה:
100 גרם חמאה לשימון התבנית
כף שטוחה (12 גרם) קמח לבן לקימוח התבנית
150 גרם חמאה קרה
3/4 כוס (146 גרם) סוכר חום
ביצה גדולה
3/4 כוס (180 מיליליטר) חלב
2 כוסות (310 גרם) קמח לבן מנופה
2 כפות (20 גרם) אבקת אפייה
מיץ מ-3 ליים בגודל ממוצע (120 מיליליטר)
גרידת קליפה מליים אחד
לקרמל הליים:
1/2 כוס (120 מיליליטר) מים רותחים
2/3 כוס (118 גרם) סוכר
1/3 כוס (79 מיליליטר)
2 ליים בגודל ממוצע (136 גרם) פרוסים לפרוסות
ההכנה:
1. מחממים את התנור מראש לחום של 160 מעלות. משמנים תבנית אינגליש קייק במעט חמאה ומפדרים בקמח. את שאריות הקמח מוציאים בעזרת טפיחה על גב התבנית.
2. במיקס מקציפים בעזרת וו גיטרה את החמאה והסוכר במשך 10 דקות במהירות גבוהה. מדי פעם עוצרים את המיקסר ומורידים את מה שנדבק בצידי הקערה בחזרה למרכז. מנמיכים את מהירות המיקסר לבינונית ומוסיפים את הביצים בזו אחר זו, עד להיטמעות.
3. מוסיפים את החלב והקמח לאט לאט, פעם מעט קמח ופעם מעט חלב, עד שהכול נטמע. שימו לב לא למשוך פעולה זו יותר מדי.
4. מוסיפים את מיץ וגרידת הליים, מערבבים קלות ומעבירים את התערובת לתבנית. אופים במשך שעה, או עד שקיסם יוצא עם פירורים לחים.
5. בינתיים מכינים את קרמל הליים: בסיר קטן מביאים לרתיחה את כל מרכיבי הקרמל (פרט ל-1/3 כוס המים) ומבשלים על אש קטנה במשך 20 דקות, או עד שהתערובת הופכת לקרמלית מעט. מכבים את האש, מוסיפים את 1/3 כוס המים החמים ומערבבים לאיחוד.
6. מוציאים את העוגה מהתנור, מוזגים עליה מייד את הקרמל שנספג בתוכה ומקשטים בפרוסות הליים.
עוגה בחושה ליים וקרמל של בלוגר האוכל עידן דלל, התמונה באדיבותו
שוקולד אבל אחרת - מתכונים משגעים
אסיה זה כאן - מתכונים אסיאתיים קלים ונפלאים
סדנאות בישול: כך לומדים היום לבשל
טכניקות לבישול בריא: איך כדאי לאכול ירקות?
אפליקציית מתכונים חדשה תגוון לכם את התפריט
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...