חזרה לבריאות טובה

בעיות קרקפת ושיער - ופתרונן

רוב בעיות השיער הן אסתטיות, אך יש גם מצבים שהמחלה מלווה בכאבים. למשל, יש תהליכים דלקתיים בקרקפת, נשירת שיער שמלווה בכאבים או בצריבה וצמיחת שיער שיכולה להיות מלווה בפגיעה באברים אחרים כגון הפרעה בצמיחת הריסים אשר כתוצאה מכך הקרנית יכולה להיפגע וגם הראייה
מערכת BeOK 19/08/12
בעיות קרקפת ושיער - ופתרונן
פרופ' אלי שפרכר, מנהל מחלקת עור, איכילוב: "אפשר לחלק את הבעיות הקשורות לשיער לשניים: מצד אחד יש בעיה של פחות מדי שיער (דלילות). זה מצב שהוא יותר שכיח. ויש מצבים שיש שבהם יש עודף שיער או צמיחת שיער במקומות שלא מעוניינים בהם, בעיקר מסיבות אסתטיות. ברוב המקרים מדובר בדלילות, והמשמעות היא אסתטית". יש מחלות שיער שונות שאנו רואים אותן יותר בגילים מסוימים. למשל, יודעים שנשירת שיער היא בעיה שמאפיינת בעיקר גברים, אך החל בגיל הבלות גם נשים סובלות מהתופעה באופן מאוד משמעותי. יש מחלות שיער מסוימות שהן שכיחות יותר באוכלוסיות מסוימות, כמו למשל מחלה שאופיינית לנשים ממוצא אפריקאי.
טיפולים

דלילות
- אחת הבעיות השכיחות היא נשירת שיער הקשורה באמת בפעילות הורמונלית, והיא נקראת אלופציה אנדרו גנטית. אנדרו - הכוונה להורמוני המין הזכריים, וגנטי .יש לתופעה איזשהו רקע גנטי ותורשתי. נהוג לטפל בבעיה זו בשתי דרכים עיקריות: טיפול אחד הוא טיפול מקומי בעזרת חומר שנקרא מינוקסידיל. זוהי תרופה שפעם שימשה לטיפול ביתר לחץ דם וראו שהיא גורמת לשיעור יתר. לא משתמשים בתרופה זה זמן רב משום שהיא היתה קשורה בהרבה תופעות לוואי. יש טיפול בכדורים, טיפול שמוכר לכולם תחת השם המסחרי של התרופה פרופסיה, עם פינסטריד. מנגנון הפעולה שלה הוא שהיא חוסמת את הורמון המין לנגזרת של דהידרו שחשוב לנשירת השיער הגברית, והחסימה של המעבר הזה מסבירה את היעילות של התרופה.
מחלת אלופציה אריאטה
- מחלה שיש בה נשירת שיער, אבל התבנית של הנשירה שונה. בקודמת יש נסיגה של קו השיער בגברים או הידללות, באלופציה אריאטה יש בתחילת התהליך נשירה מוקדית ואחר כך זה יכול להתפשט. למחלה הזו יש בסיס אוטואימוני, כך שמערכת החיסון תוקפת את עצמה, ובמקום להפנות את הכוחות נגד פולשים זרים היא מפנה את הכוחות נגד עצמה, במקרה זה - זקיק השערה. מחלה זו שכיחה בילדים, והטיפול בה מתחלק לשניים - חלק מטרתם לדכא את הפעילות של מערכת החיסון, ואת זה עושים על ידי מתן של חומרים שונים כמו למשל קורטיקוסטרואידים - חומרים שמדכאים את פעילות מערכת החיסון. האפשרות השנייה היא להסיט את תשומת הלב של מערכת החיסון מזקיק השערה אל מבנים אחרים בעור, ואת זה עושים על ידי חומרים שמגרים את עור הקרקפת, שיוצרים דלקת ומעוררים צמיחה של השיער.
מחלה נוספת: טריכוטילומניה
- תופעה ששייכת לקבוצה של מחלות שהבסיס להן הוא פסיכוגני. זו בעצם צורה של התנהגות אובססיבית. כשם שיש אנשים ששוטפים ידיים או כוססים ציפורניים באובססיביות, כך יש אנשים שמורטים את השיער. הם בדרך כלל הם פונים בגלל הידללות או ירידה בצפיפות השיער, ואז אנחנו בודקים ורואים שהממצאים בבדיקה פיזיקלית אופיניים למחלה. רואים נשירה לא רגולרית ושיערות באורכים שונים. הטיפול הוא טיפול משולב תרופתי והתנהגותי, והוא בדרך כלל נעשה בשילוב פסיכיאטר ורופא עור. יש רופאי עור שמתמחים בתחום של פסיכודרמטולוגיה שמטפלים בבעיה זו.
מחלות תורשתיות של השיער
- רוב המחלות של השיער הם בעלות בסיס גנטי מאוד מובהק, אך לא גנטיקה במובן שאם הורים סובלים אז גם לילד תהיה קרחת, אלא יש מחלות תורשתיות של השיער שמופיעות בשכיחות גבוהה בתוך משפחות, נכון שאין להן הרבה משמעות מעבר לקוסמטיקה, אך לא נזלזל במשמעות קוסמטית, כי לילדה בת 7 בלי שיער, למשל, ולמשפחתה יש לכך משמעות עצומה.
מחלת HGMB
- מחלה שבה הילדים נולדים עם שיער קצר שלא צומח, מאוד דליל ואחרי 10-20 שנה כל הילדים סובלים מליקוי ראייה קשה עד כדי עיוורון. מובן שבמקרה זה, כמו בכל המקרים של מחלות שבהן יש עיוורון שיתפתח בהדרגה, צריך להעריך את הסיכון לאבחן ולטפל. החשיבות באבחון ובטיפול במחלה זו משנה חיים!
תרופות סבתא
- מאוד קשה לענות אם תרופות סבתא עוזרות, כי אין מחקרים מסודרים בנושא זה. יש המון שרלטנות בתחום וצריך להיזהר.
לגבי תוספי מזון
- צריך לערוך אבחון מסודר ולפי זה לקבל את מה שחסר. מי שלא חסר לו ויטמין מסוים, לא יעזור לו אם יקח ויטמינים ותוספים ויהיה בעודף. זה אפילו עלול להזיק. אם לא חסר לו - זה לא מה שיגרום לשיער לצמוח מהר יותר. בטיפול בגישה שלנו, לפני שנותנים משהו צריך לעבור אבחון מדויק ומקצועי ולהתאים טיפול על בסיס הממצאים האובייקטיביים שנגלה בבירור.
הטיפ שלי
- פרופ שפרכר: "אין כזה דבר טיפ לצמיחת שיער או לשמירה על השיער. אני ממליץ דווקא על משהו לאזורים מחוסרי השיער - להגן עליהם מפני השמש, במיוחד בקיץ. חשוב להסתובב עם כובע, ילדים ומבוגרים, נשים וגברים, אולי יותר לאנשים שסובלים מדלילות שיער באזור הקרקפת, כי השיער, לפחות באופן חלקי, מונע את החשיפה לשמש". שנהייה בריאים ו... יפים...
חדשות בריאות נוספות:

התקף לב: בני הזוג בסיכון לדיכאון

שמן זית לחיזוק העצמות

סוג הדם עשוי להשפיע על בריאות הלב

מיגרנות לא פוגעות בחשיבה

לעולם לא מאוחר להתחיל להתעמל

העדויות מתחזקות: אספירין מגן מפני סרטן

מה אשכולית עושה לתרופות שלכם?
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה