חזרה להכסף שלי

בקרוב: הסיכון בחיסכון הפנסיוני יותאם לגיל

תקנות חדשות של משרד האוצר ינתבו את מי שלא מבין בחיסכון הפנסיוני, למסלול המתאים את מידת סיכון ההשקעה לגיל החוסך. איך זה ישפיע עלינו, והאם נוכל לחסוך כך כסף?
נפתלי בן סימון 21/10/15
בקרוב: הסיכון בחיסכון הפנסיוני יותאם לגיל
כל גיל והחיסכון הפנסיוני המתאים לו. צילום: Shutterstock

 

 

בכל הקשור לחסכונות הפנסיה, אפשר לחלק את הציבור לשניים: אלו שמבינים בתחום ואלו שלא. גם בקרב מי שמבין עניין, יש מי שמוכן לקחת סיכון רב יותר עם כספו, ולהגדיר לגוף הפנסיה השקעה במסלול מסוכן (בעל מניות רבות), לעומת מי שבוחר במסלול בסיכון בינוני (עם אגרות חוב רבות). בהתחשב בעובדה, שכ-90% ויותר מהחוסכים לפנסיה בוחרים במסלול ההשקעות הכללי - שבו מנהלי ההשקעות קובעים בעצמם את מידת סיכון ההשקעה של כספי החוסך - נראה כי רוב הציבור מניח, שאינו מבין דבר בנושא.

 

הבעיה בכך שהרוב המכריע של הציבור נמצא במסלול הכללי, המהווה את מסלול ברירת המחדל, היא שמנהלי הכסף שלנו מקבלים החלטות, שאמורות להיות נכונות בעת ובעונה אחת למכנה משותף רחב מאד. כלומר: גם לחוסכים צעירים בתחילת הקריירה שלהם, וגם לחוסכים מבוגרים, הנמצאים רגע לפני פרישה. וכאן טמונה סכנה כלכלית לכולנו.

 

לא עוד מסלולי השקעות כלליים

 

משרד האוצר החליט לטפל בבעיה, ופרסם לאחרונה תקנות חדשות, שיכנסו לתוקף בינואר 2016. מדובר בתקנות ברוח "המודל הצ'יליאני" – מודל כלכלי ליברלי לניהול כספי הפנסיה, שיושם לראשונה בצ'ילה בשנות השמונים. הרעיון מאחורי המודל פשוט: התאמת מידת סיכון ההשקעה לגיל החוסך. כך, על פי התקנות החדשות, תיאסר הצטרפות של חוסכי הפנסיה למסלולי השקעה כלליים, והם ידרשו להצטרף למסלולים בעלי מאפיינים ספציפיים, שהוגדרו בתקנות של המפקחת על שוק ההון. ומהם אותם מסלולים? 

 

מסלולים מתמחים - חוסך יוכל לבחור את מסלול ההשקעות המתאים לו, לצרכיו וליעדי התשואה והסיכון שלו. בנוסף, הוא יוכל לעבור ממסלול למסלול במהלך הקריירה המקצועית שלו.

 

מסלולים מותאמי גיל – חוסכים שלא בחרו במסלול המתמחה לפי סוגי השקעות, מכל סיבה שהיא, ינותבו אוטומטית למסלולים מותאמי גיל, שנקבעו מראש על ידי משרד האוצר.

 

זו לא הפעם הראשונה שמשרד האוצר מוטרד מהשתייכותו של רוב ציבור החוסכים למסלול הכללי: לפני שנים רבות אפשר המשרד פתיחת מסלולי השקעה ייעודיים לטווח ארוך, כגון קופת גמל המתמחה במניות, שבה לפחות 80% מהכספים מושקעים במניות. הציפייה של משרד האוצר היתה שכוחות השוק יפעלו, ובהדרגה מנהלי הכספים ויצרני מוצרי הפנסיה יכוונו וייעצו לציבור המשקיעים, לנתב את כספם למסלולים מתמחים.

 

 

אפשרויות חיסכון חדשות ייפתחו בפנינו

 

 

בקרוב לא נזדקק לנציג אנושי. צילום: Shutterstock 

 

כך, הניח משרד האוצר כי חלק נכבד מציבור המבוגרים בגילאי 60 ו-70, אשר צברו חיסכון בקופת גמל, ישקיעו את כספם במסלול סולידי. כזה הוא, למשל, מסלול מתמחה באגרות חוב, המאפשר שימוש בכספים נזילים למטרות מיידיות, כגון טיסה לחו"ל או צורך רפואי דחוף. מנגד, ציפה משרד האוצר כי צעירים החוסכים לפנסיה בגילאי 25-35, יבחרו במסלול מתמחה שיכול להניב עבורם רווחים בטווח הארוך, גם אם בטווח הבינוני עלולות להיות ירידות חדות בשוק המניות.

 

אלא שכוונות לחוד ומציאות לחוד, ובפועל, כאמור, רוב הציבור משקיע בקרנות כלליות, שבהן מאוגדים יחדיו חוסכים בעלי צרכים שונים לחלוטין זה מזה.

התקנות החדשות ינסו לשנות את המציאות הזו, כשגופי הפנסיה יחויבו להודיע על השינוי לחוסכים, ואף להציג בפניהם אפשרויות חיסכון אחרות (אתם יודעים, המעטפות שרבים מאיתנו כלל לא פותחים? את זו כדאי לפתוח).

 

כך למשל, בין אפשרויות החיסכון החדשות, יאפשרו לראשונה גופי הפנסיה לחוסכים להשקיע את כספם במסלול המתנהל אוטומטית, ללא ניהול אנושי, על ידי השקעה בתעודות סל שקונות את המדדים עצמם. במילים אחרות: החוסכים במסלול כזה יהיו צפויים לתשואה הממוצעת שעשה השוק כולו. אם הבורסה תעלה, התשואה שלהם תהיה חיובית, ואם תרד - התשואה תהיה שלילית.

 

 

מה לגבי דמי הניהול?

 

 

 האם נשלם פחות דמי ניהול? צילום: Shutterstock 

 

השאלה הגדולה היא האם גופי הפנסיה יציעו לציבור דמי ניהול מופחתים במסלולים אלה, או שמא יגבו דמי ניהול גבוהים, על מנת להשאיר את החוסכים במסלולים המנוהלים אקטיבית בידי מנהלי ההשקעות? ניסיון העבר מלמד, כי היצירתיות של גופים אלה לגבות דמי ניהול גבוהים, אינה מבטיחה שנחסוך כסף בעתיד בדמי הניהול.

 

אך לפחות בדבר אחר הוודאות תהיה הרבה יותר גדולה: המסלולים החדשים יגדירו קבוצת גיל (למשל: 50-60 או 40-50), וכל חברה מנהלת תצטרך להגדיר לעצמה את מדיניות ההשקעה המתאימה ביותר לקבוצות הגיל השונות (בכפוף להחלטת דירקטוריון החברה). בנוסף, חברות הביטוח ובתי ההשקעות מחויבים ליידע את הלקוחות בתוך כחודשיים, באמצעות מכתבים, על אודות השינוי במסלולים השונים, ולסייע להם לבצע אותו בפועל.

 

אין ספק, שגורל כספי הפנסיה של ציבור המבוגרים בישראל יזכה לתשומת לב מקצועית וציבורית רבה יותר בשנת 2016. לנו נותר רק להמתין ולראות האם גם נוכל לחסוך בדמי הניהול על הדרך.

 

הצטרפו לקהילת הכסף שלי במוטק׳ה

הטבות לניצולי שואה גם ליוצאי מדינות ערב

6 דרכים להגדיל את ההכנסות אחרי פרישה

יוצאים לפנסיה? יתכן שאתם זכאים להחזרי מס


תגדל הגמלה לקשישים

עשר הנחות שכל פנסיונר צריך להכיר

חודש האזרח הוותיק: כל האירועים וההטבות

לנהל את חשבון הבנק – בלי לזוז מהספה

משלמים ביטוח סיעודי? מפקירים אתכם

כיצד ישפיע עליכם הקיצוץ בפנסיה?

איך קוראים את דוחות הפנסיה?

כמה באמת עולה 
ניהול חשבון הבנק שלכם?

איך מוציאים כסף מהבנק: מדריך

לחיות עד 150 שנה? זה אפשרי

תגובות  1  אהבו 

מומלץ מאוד לקרוא עוד קצת על קרן פנסיה ברירת מחדל - חיסכון משמעותי מאוד בדמי ניהול...
מומלץ מאוד לקרוא עוד קצת על קרן פנסיה ברירת מחדל - חיסכון משמעותי מאוד בדמי ניהול
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהכסף שלי

הטעויות בחישוב הפנסיה שלכם שאתם לא מודעים להן

הגעתם לגיל פרישה ויש לכם תוכניות מפורטות לשנות הפנסיה. אולי אתם מתכננים לרכוש מקצוע או תחביב חדש, אולי...

לקריאת הכתבה
סדר כלכלי: איך לשפר את המצב הפיננסי

בפסח אנחנו עושים סדר כמעט בכל דבר – בבית כמובן, בארון הבגדים, בארון התרופות ובנפש. אבל מה עם הארנק? במטרה...

לקריאת הכתבה
לקראת פרישה: חיים יותר ודואגים לעתיד

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל שנה כ-70,000 איש מגיעים לגיל פרישה (נשים בגיל 62 וגברים בגיל 67)....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה