גברים בישראל חיים יותר – בזכות צה"ל

מקובל לראות את השירות בצבא ההגנה לישראל כרע הכרחי. מלבד כמה מורעלי צבא ואלה שבונים על קריירה צבאית, הרוב מתגייסים כי חייבים. הקינה הצבאית השגורה היא "עד מתי?" והמושא לקנאה הם מי שהשתחררו כבר ויצאו לטיול הגדול או החברים בניכר, שקופצים מנשף הסיום של התיכון הישר לעולם ההוללות של הקולג' או האוניברסיטה.
עכשיו מסתבר שלשירות החובה יש גם יתרונות. מחקר חדש של מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל מצא שהשירות בצבא, ככזה המחייב כושר הגופני, מאריך את חיי הגברים בישראל. בדיקת מדגם של למעלה מ-130 מדינות, העלה שהשירות הצבאי, לפחות במתכונתו הקרבית, מוסיף לגבר הישראלי יותר משלוש שנות חיים.
ויש עוד: תוחלת החיים של גברים בישראל ממוקמת, על פי המחקר, לא פחות מאשר במקום השני בעולם. זה אומר שהיא משתווה לזו שבמדינות שלוות ומשגשגות כמו איסלנד, שוויץ וסינגפור וגבוהה בהרבה מתוחלת החיים במדינה מפותחת כמו יפן. הפער לטובתנו, אגב, שומר על עקביות כבר לפחות 20 שנה.
גבר ישראלי חי עד 81
היתרון הישראלי גדל כל הזמן. Shutterstock
קצת מספרים. בשנת 2013, עמדה תוחלת החיים הממוצעת של גבר בישראל על 81, זאת לעומת ממוצע של 77.7 שנים במדינות ה-OECD ו-68.8 שנים בעולם. כשמורידים משתנים המשפיעים על תוחלת החיים כמו עושר, השכלה ומערכת בריאות, היתרון הישראלי גדול עוד יותר וגדל עם הזמן.
לדברי פרופ' אלכס וינרב ממרכז טאוב, העומד מאחורי המחקר, בעולם מקובלים קריטריונים שונים להערכת אורך החיים הצפוי לתושביה של מדינה מסוימת. חלקם קשורים לרמת ההתפתחות הכללית של המדינה, המצב הכלכלי של תושביה למשל, או רמת החינוך. אחרים נוגעים בהוצאה על בריאות לנפש באותה מדינה ובנגישות של מערכת הבריאות לאזרח. קבוצה שלישית של קריטריונים, עוסקת במאפיינים דמוגרפיים, כמו קצב גידול האוכלוסייה, צפיפותה ושיעור הפריון.
אבל לדבריו, הקריטריונים המקובלים האלו לא מספקים הסבר מלא לשוני בתוחלת החיים בין מדינות שונות. מכיוון שכך, נבדקו גורמים נוספים, שאולי יסבירו את חייהם הארוכים של גברי ישראל. בשלב זה של המחקר, נבדקו נתונים מ-133 מדינות.
נבדקו למשל גורמים גיאוגרפיים כמון הקרבה של המדינה לים, התורמת, אם לא ידעתם, לבריאות ולתוחלת החיים. נבדקה גם הקרבה לקו המשווה (מרחק של 40 מעלות רוחב ויותר מקו המשווה, משפיע לרעה על הבריאות). גם רמת הדתיות של התושבים, שנמצאה כתורמת לבריאות, נבדקה, אבל גם אלה לא הסבירו את החריגה לטובת הישראלים.
ואז הגיע הגורם של השירות הצבאי. החוקרים מצאו שבשלוש מתוך ארבע המדינות שבהן תוחלת החיים של גברים היא הגבוהה ביותר, נהוג שירות צבאי חובה. אחת ההנחות הייתה ששירות החובה מחייב את הגברים לכושר גופני, שהשפעתו על הבריאות ניכרת בהמשך החיים.
אבל לא די בהנהגת שירות צבאי חובה. על פי המחקר, גם אורכו המשמעותי יחסית של שירות החובה בישראל, העומד כיום על כמעט שלוש שנים לגברים, הוא בעל חשיבות. כמוהו, גם היחס בין אורך השירות לבין התמ"ג (תוצר מקומי גולמי), משפיע. כלומר, ההשקעה הכספית הגבוהה בצבא הנהוגה בישראל, תורמת לתוחלת החיים של גבריה.
"גם אם תרומתו של שירות החובה לבריאות הציבור, אינה מטרת השירות הצבאי", אומר פרופ' וינרב, "חשוב שהיא תשפיע על החלטות מדיניות עתידיות. אפשר להשפיע על הבריאות גם באמצעות השקעה במוסדות שאין להם קשר גלוי לתחום. בישראל, הצבא הוא גוף שנמצא בעמדה ייחודית, המאפשרת לו להשפיע על בריאות הציבור".
פחות מחלות לב
הפער בין נשים לגברים קטן יותר. Shutterstock
תמיכה נוספת לתוצאות המחקר מספקים נתוני פרויקט "נטל המחלות הגלובלי", על פיהם בישראל יש תמותה נמוכה יחסית ממחלות המושפעות מרמת הפעילות הגופנית, כמו מחלות לב וכלי דם וסוגי סרטן מסוימים. אישוש נוסף מספק הפער בתוחלת החיים בין יהודים לערבים. האחרונים, שאינם משרתים בצבא, סובלים יותר ממחלות לב וכלי דם.
גם הפער המתמיד בין גברים לנשים, ככל שמדובר בתוחלת חיים, קטן יותר בישראל מאשר במדינות אחרות. ב-34 מדינות ה-OECD, נשים חיות 5.5 שנים בממוצע, יותר מאשר גברים. בישראל עומד הפער על שלוש שנים בלבד. למה השירות הצבאי לא מאריך גם את חיי הנשים? לדברי החוקרים, מכיוון שהשירות שלהן קצר יותר ולרוב כרוך בפעילות גופנית מועטה יותר.
הסוד לאריכות ימים: לא להפסיק ללמוד
אחת מכל ארבע נשים סובלת מאלימות בבית - פיזית, מילולית, נפשית או כלכלית. רק השנה נרצחו 19 נשים על ידי בני זוגן,...
בעקבות משבר הקורונה רשתות מזון גדולות ברחבי העולם, דוגמת אוסטרליה וארה"ב, כבר הודיעו זה מכבר שיפתחו את...
אם המצב לא היה קשה מספיק עד כה, משרד הבריאות מודיע היום (ג') על הגבלות חדשות ומרחיקות לכת, במטרה להילחם...
כמובן מסקנה מושכלת ומיתבקשת
לא להגיע לשיחות ולא להסדר מדיני
ברשותכם היסתפקתי בכותרות שלכם