גירושים מאוחרים: דברים שחשוב לדעת

(צילום: Shutterstock)
עם העלייה בתוחלת חיים והשאיפה לאיכות חיים נאותה ולמימוש עצמי, מסתמנת בשנים האחרונות תופעה הולכת וגוברת של גירושין בגיל הזהב, שאינם עוד בגדר נחלת הצעירים בלבד .
הסיבות לגירושים מאוחרים מגוונות:
1. "הגוזלים פרשו כנפיים ועפו" - הילדים גדלו ובנו לעצמם חיים עצמאיים. במקרים רבים הם היו בבחינת הדבק שמחבר בין ההורים, וכאשר הם עוזבים את הבית התפקיד הטיפולי של ההורים בהם אינו קיים עוד. בנוסף, בני הזוג נוטים לחשוב כי פרידה בשלב זה לא תפגע בילדים הבוגרים, מה שאינו בהכרח נכון, ותלוי רבות באופן שבו מנהלים בני הזוג את ההליכים המשפטיים.
2. "גברים ממאדים ונשים מנגה" - לאחר היציאה לפנסיה היא הולכת לחוגי העשרה ולמפגש עם חברות בעוד שהוא מבלה זמן רב בבית, מרגיש בודד או רואה סיכוי להזדמנות שנייה אחרי שביסס עצמו כלכלית, לרבות רצון באישה צעירה, אחרי שנים של שחיקה במערכת הנישואין והתנהלות שמביאה לחוסר תיאום בציפיות בשלב זה של החיים בין בני הזוג.
ההשלכות הנפשיות של גירושים מאוחרים:
1. חברויות שנוצרו במשך שנים רבות מתפרקות עם פרידת בני הזוג, כאשר כל אחד מהחברים נוטה לנקוט צד, דבר שעלול להוביל לבדידות ולדיכאון ולתשלום כבד גם בהיבט החברתי.
2. קיים צורך מוגבר לערוך צוואה, על מנת להוריש את רכושך לאדם שהינך חפץ כי יקבלו, שכן בן הזוג כבר אינו עונה להגדרה זו.
3. עזיבת הבית - הפרדת מגורים בפועל, הפרדת מיטלטלין ורכוש שנצבר במהלך השנים, מעבר למקום מגורים חדש.
נוסף על השלכות אלה קיימות סוגיות משפטיות, שעליהן יש לתת את הדעת כאשר בני זוג שוקלים להתגרש, והן יובאו כאן בקצרה:
1. הגשת תביעת גירושין - בני זוג יהודים מתגרשים בבית הדין הרבני בלבד. כשהגירושים הם פרי הסכמה של הצדדים אין בדרך כלל בעיה לבצעם בפועל. כאשר מי מהצדדים אינו מסכים להתגרש - יש להוכיח סיבה מוצדקת, הנקראת "עילת גירושין".
2. רכוש - במקרה של גירושים בגיל מבוגר, בדרך כלל צברו הצדדים רכוש, לרבות דירה שכבר שולמה בגינה משכנתא, חסכונות, פנסיה, קופות גמל, וקרנות השתלמות. במידה שבני הזוג נישאו לפני 1974, חלה חזקת השיתוף הקובעת שכל הרכוש שנרכש במהלך הנישואים משותף, ואמור להיות מחולק באופן שווה, לרבות הבית, הפנסיה, החסכונות וכו'. במידה ובני הזוג נישאו לאחר 1.1.1974 חל עליהם חוק יחסי ממון הקובע כי בעקרון כל הרכוש שנצבר במהלך שנות הנישואין משותף, לרבות פנסיה, זכויות סוציאליות וכו', למעט חריגים מסוימים המצוינים בחוק.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
מבחינת סוגיית הפנסיה, שהינה מהותית בגיל מתקדם, הרי שבן הזוג זכאי לקבל מחצית מהפנסיה שצבר בן הזוג השני במהלך הנישואים. כאשר מדובר בגירושים בגיל מבוגר, ובמיוחד לאחר היציאה פנסיה, מדובר בצבירת זכויות משמעותית. נניח שבני הזוג נישאו בשנת 1970, החלו לצבור פנסיה בשנת 1975, פרשו בשנת 2005 והתגרשו בשנת 2010. מאחר שכל הפנסיה נצברה במהלך החיים המשותפים, בן הזוג האחד זכאי למחצית מכלל הפנסיה של השני. לדוגמה, אם הבעל מקבל פנסיה של 5,000 שקל והאישה 4000 שקל, אזי הבעל יקבל כל חודש 2000 שקל ויעביר לאישה כל חודש 2500 שקל.
3. מזונות אישה - על פי הדין היהודי על הבעל החובה לשלם מזונות לאשתו ולכלכלה. החובה חלה עד לגירושים ובמידה שהאישה לא עשתה דבר אשר יכול להצדיק ביטול חובה זו, כגון בגידה, עזיבת הבית ללא סיבה, או סירוב לקיים יחסי אישות ללא סיבה. גובה החיוב הוא בהתאם לרמת חיי הצדדים.
כאשר האישה עובדת או זכאית לפנסיה ולקצבאות המאפשרות קיום בכבוד יכול הבעל לטעון כי החובה מקוזזת מהכנסתה ואין היא צריכה לקבל מזונות. באם השתכרותה אינה גבוהה ניתן לטעון כי היא זכאית רק למזונות מופחתים. אולם במידה שמדובר באישה שאין לה מקורות הכנסה ראויים, בעוד שלבעל יש, ניתן לומר כי היא ראויה למזונות אישה, שתשולם מהפנסיה או מהמשכורת או מקצבאות שונות של הבעל עד לגט. עם מתן הגט תיפסק הזכאות למזונות, אולם אז תוכל האישה לכלכל עצמה מהכספים שתקבל בגירושין, כגון חלקה בחסכונות ובפנסיית הבעל שנצברה במהלך הנישואין.
כיצד לנהוג במקרה שבו החלטתם להתגרש
ההחלטה על גירושין משמעותית ביותר, בעלת השלכות משפטיות ואישיות רבות, ועל כן רצוי להיעזר בעו"ד מומחה בתחום, אשר מבין את השוני בין גירושים צעירים למאוחרים, ויכול לתת ליווי אישי, ייעוץ משפטי לצורך מיצוי הזכויות, תמיכה, לרבות נפשית, וכן מענה סובלני לשאלות.
טרם פנייה לעו"ד יש לאסוף מסמכים, לרבות תדפיסי בנק, מידע על רכוש והוצאות, ותנאים סוציאליים. כן יש לבחון התנהלות חשודה של בן הזוג כגון: הברחת כספים או התנהגות כללית שונה המעידה על רצון להגיש תביעה ולהקדימך.
הבהרה: המאמר אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לכך ונכתב לצורכי מידע כללי.
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
לפורום ייעוץ משפטי לחצו
מתגרשים בגיל הזהב? כך תעשו זאת נכון
בכל שנה מוגשות לבתי המשפט בישראל קצת פחות מ-2,000 תביעות בגין נזקים שנגרמו מרשלנות רפואית. לפי הנהלת בתי...
אף אחד לא אוהב שחייבים לו כסף או להיות בצד החייב, אבל כולנו ודאי לקחנו בשלב כלשהו בחיים הלוואה מהבנק דוגמת...
כולנו מכירים את סיפורי המרמה והונאה הנוגעים לכל תחומי החיים ומתפרסמים חדשות...