חזרה למגזין אוכל

גם לטבעונים מגיע: עוגת גבינה ללא גבינה

חג שבועות הוא חגם של אוהבי הגבינות למיניהם, אבל מה יעשו טבעונים או אלרגיים ללקטוז? או, בשביל זה אנחנו כאן, עם מתכון לעוגת גבינה טבעונית משגעת
מאת חני יודל 05/06/19
גם לטבעונים מגיע: עוגת גבינה ללא גבינה
זה לא באמת גבינה. עוגות גבינה טבעוניות, צילום: Shutterstock

 

 

 

אם יום העצמאות הוא חגם של אוהבי הבשר, הרי שחג שבועות שבא לא הרבה אחריו הוא חגיגה לאוהבי הגבינות באשר הם. פשטידות, מיני מאפים, סלטים מעוטרים בגבינות קשות או מלוחות – שולחן החג מלא בחלבון הלבן. אבל מה יעשו הטבעונים או מי שאלרגיים ללקטוז? נכון, פה ושם אפשר למצוא על השולחן הלבן סלט שלא נגעה בו גבינה או מאפה תרד על טהרת הירקות, אבל בגזרת הקינוחים למצוא עוגה נייטרלית בין שלל עוגות הגבינה זה כבר בגדר משימה בלתי אפשרית.

 

אגב לא ברור מאין הגיע אלינו מנהג אכילת הגבינות בשבועות: אנחנו מצווים לביכורי קציר חיטים, לתיקון שבועות, לקריאת מגילת רות. קיש גבינות ועוגת גבינה פירורים פחות נכללים בעסקה, אבל מנהג אכילת מוצרי חלב בשבועות כבר הפך למנהג ותיק, אולי בגלל שהתורה הומשלה ל"חלב ודבש" ב"שיר השירים". כך או כך, במיוחד בשביל מאותגרי החלב למיניהם, כל אחד מסיבותיו, יצאנו לבדוק אילו תחליפים ישנם בשוק למי שנמנע מחלב ומוצריו, וכמובן – חזרנו עם מתכון מעלף לעוגת גבינה טבעונית.

 

 

אילו תחליפי גבינות יש היום בשוק?

 

 גבינה המבוססת על אגוזי קשיו, צילום: Shutterstock

 

 

אז בגזרת התחליפים חייבים להגיד מילה טובה לאוכלוסיית הטבעונים בארץ שהולכת וגדלה, אשר לא מעט בזכותה קל היום מתמיד לקנות ולצרוך גבינות טבעוניות. תחליפי החלב כבר אינם ניתנים לקנייה רק בחנויות טבע, אלא זמינים במגוון רשתות הסופרמרקטים הגדולות, והם מבוססים בעיקר על סויה, שמן קוקוס, אגוזי קשיו ושקדים.

 

מבחינת הטעם הדעות חלוקות – יש שאוהבים יותר גבינות טבעוניות המבוססות על אגוזים ושקדים ויש מי שמעדיף את טעם הסויה או שמן הקוקוס (שמאפיין בעיקר תחליפי גבינה צהובה), אבל בגזרת הערכים התזונתיים יש כמובן הבדלים. הסויה למשל מכילה סיבים תזונתיים וחומר בשם פיטאט, המפריע לספיגת הברזל והסידן בגוף. ועדיין, ההערכה היא כי ספיגת הסידן בסויה היא כ-30%, הנחשבת טובה וזהה לספיגה שבחלב פרה. צריכת סויה בכמות גדולה אינה מומלצת, אך בצריכה של עד 3 מנות ליום לא נמצא בה נזק, להפך – נמצאו אף כמה תועלות, ובהן השפעה חיובית בכל הקשור להגנה מפני מחלות לב ואף השפעה אנטי-סרטנית.

 

בנוגע לתרומתם לבריאות של אגוזי הקשיו והשקדים הדעות פחות חלוקות, וכבר ידוע שהשקדים עשירים בסידן ובחומצות שומן חד בלתי רוויות, התורמות לבריאות הלב ולהעלאת הכולסטרול הטוב בגוף.

 

שמן הקוקוס מצדו מכונה "שמן חכם", ולא בכדי: במינון נכון של 3 כפות ליום הוא מסייע לספיגת ויטמינים ומינרלים, מוריד את הכולסטרול הרע, מאזן את רמת הסוכר, מחדש את תאי העור ומזרז את חילוף החומרים בגוף.

 

אבל בין אם על בסיס סויה, שקדים או שמן קוקוס - בבואכם לרכוש גבינה טבעונית, שימו לב ליתר המרכיבים בה. אם המוצר מכיל חומרי טעם וריח בכמות גדולה, עמילנים ומייצבים וכמות גבוהה של נתרן, כנראה הוא לא באמת בריא. "יש היום בסופרים מגוון גבינות למריחה מקשיו, לאבנה מטופו ועוגות גבינה מקרם קוקוס", מחדדת רויטל אדמוני, העוסקת בחינוך תזונתי ובישול בריא. "אפשר כמובן להכין גבינה כזו בבית וכך לחסוך את החומרים המשמרים. תחליפים אלה הם פתרון מצוין לנמנעים ממרכיבים מהחי ולרגישים או אלרגיים ללקטוז. הערכים התזונתיים המתקבלים מתחליפים אלה הם לרוב שומנים מהצומח וחלבונים מקטניות".

 

ועכשיו – למתכון שלנו. בין אם אתם מתארחים השנה ובין אם מארחים, אנו ממליצים לכם להגיש את עוגת הגבינה ללא גבינה הזו, שהטבעונים ושאר הנמנעים מלקטוז בשולחן יודו לכם עליה מקרב לב. בין שלל עוגות הגבינה אין ספק שהיא תבלוט בייחודה:

 

 

עוגת גבינה טבעונית

 

 צילום: אייל קרן

 

 

המצרכים:

 

2 כוסות שקדים שהושרו ללילה

10 תמרים

1 כפית תמצית וניל טבעית

1/2 כוס מיץ תפוזים

3 כוסות אגוזי קשיו

1/2 כוס דבש

2 כפיות תמצית וניל

1/2 כוס שמן קוקוס מומס

 

ההכנה:

 

1. מסננים את המים מהשקדים וטוחנים את השקדים, התמרים ותמצית הווניל יחד בבלנדר.

 

2. משטחים ומהדקים היטב את התערובת שהוצרה בתחתית תבנית (עגולה או מרובעת לבחירתכם) ומכניסים להקפאה.

 

3. כשהתערובת קופאת, טוחנים בבלנדר את שאר המצרכים ושופכים מעל תחתית השקדים.

 

4. מכניסים להקפאה לשעה לפחות.

 

המתכון באדיבות רויטל אדמוני, "דרך החושים – חינוך תזונתי ובישול בריא"

 

ואפשר גם שבועות בלי גבינה או תחליפים בכלל

לכבוד שבועות: חלב לטיפוח העור

בשביל החלב: האישה שעזבה הכל והפכה לגבנית

טבעונים? 6 מקומות שכדאי להכיר

 

אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

הצטרפו לקהילת הטבעונים של מוטק'ה!

 

 

0  תגובות 0 אהבו


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

המלוח והמתוק: 2 מתכוני טארט טאטן
מקור הטארט טאטן הוא במטבח הצרפתי ומדובר על אחת העוגות המפורסמות ואהובות בצרפת, שמאוד מתאימה דווקא עכשיו,...
לקריאת הכתבה
נאים הדגים: 5 מתכוני סביצ'ה, טרטר וקרפצ׳יו
הן קלילות, קרירות ומלאות צבע וסטייל. מנות עם דגים טריים הן חגיגה לעיניים, לא כבדות, דיאטטיות להפליא,...
לקריאת הכתבה
כמו באיטליה: כך תכינו פוקאצ'ה וקלצונה בבית
מי לא אוהב בצק? בצק נחשב לאחת המעלות הנפלאות של המטבח האיטלקי. פיצה היא רק אחת ממנות הדגל של המטבח הזה, אבל...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה