חזרה למגזין אוכל

דווקא בקיץ: 3 מתכונים עם דלעת

הדלעת והדלורית נמצאות עכשיו בשיא העונה, ורק מחכות שתכינו מהן מנות קיציות וצבעוניות. שלושה מתכונים נפלאים וקלילים
מאת לין לוי 18/07/19
דווקא בקיץ: 3 מתכונים עם דלעת
תתפלאו, מדלעת אפשר להכין גם עוגות ומאפים (צילום: shutterstock)

 

חם לכם? יש מי שמדובר במזג האוויר האידיאלי עבורו - לדלעת ולדלורית זהו מזג האוויר המושלם, והן מגיעות לשיא גודלן דווקא עכשיו. שיא העונה שלהן זה גם הזמן הטוב ביותר ללמוד מה לעשות איתן ואיך להכין מהן מאכלים קיציים, צבעוניים, ומלאים בערכים תזונתיים.

הדלעת והדלורית שייכות לאותה משפחה - משפחת הצמחים הדלועיים - כמו המלפפון, הקישוא והמלון, והמקור של שתיהן הוא ביבשת אמריקה. על פי הערכות, השימוש בדלעת החל כבר כ-2,000 שנה לפני הספירה. הדלעות הגדולות יכולות להגיע גם למשקל של 40 קילוגרם, ואת השיא העולמי קבעה דלעת במשקל 1054 קילוגרם שגדלה בשוויצריה. אגב, קלבסה הוא שם נוסף לדלעת (מספרדית) – לא בכדי "ג'ינג'י קלבסה" (ראש דלעת) הוא כינוי פופולרי לילדים ג'ינג'יים.

 

מה אפשר להכין עם דלעת?

 

 לא רק עגולה. דלעות, צילום: מירב מידן

 

במזרח הרחוק מכינים מהדלעת תבשילי קארי, מטגנים אותה בשמן עמוק בבלילת טמפורה, מכינים ממנה מרקים, מאדים ללא נוזלים בתוספת סוכר ואפילו אוכלים אותה ללא בישול, חיה בסלט. הצפון אפריקנים מכינים מדלעת קוסקוס, ממרח טורשי חריף וגם ממלאים אותה בבשר, אורז ועשבים ואופים בתנור. במזרח אירופה מוסיפים דלעת למרק עוף ועושים איתה צימעס עם הרבה סוכר. העיראקים מחמיצים אותה, הבלקנים והסלוניקאים מכינים איתה ריבה ובורקס או אופים אותה בסוכר ובחמאה.

בצרפת מכינים ממנה מרק מוקרם ומגישים אותו בתוך הדלעת המרוקנת. האיטלקים מכינים מדלעת ניוקי וממלאים בבשר, מבשלים איתה ראגו ללזניה ומוסיפים אותה לרוטב בולונז. האמריקאים, שהפכו את הדלעת לאחד הסממנים של חג ההלווין, ליל כל הקדושים (שנחגג גם באירלנד וסקוטלנד), מכינים איתה פשטידות מיוחדות לחג ההודיה וגם עוגות. ויש משהו נוסף שהאמריקאים, האירים והסקוטים עושים עם דלעת בחג הזה, שאינו קשור לאוכל. זהו כמובן הג'ק-או-לנטרן, או פשוט עששית שהופכת לפרצוף מפחיד בזכות חתכים בצורת עיניים ופה, המוארים מבפנים עם נר.

 

דלעת ספגטי כבר טעמתם?

 

דלעות יכולות להגיע בצורה כדורית, אך לרוב היא מלבנית מוארכת או ביצתית. דלעת מזן טריפולי היא דלעת ענקית הנמכרת ומשווקת בארץ במגשיות עם נתחי דלעת, ומוכרת גם בגרעיני הדלעת האכילים שלה. דלעת קבוצ'ה היא ירוקה מבחוץ וכתומה מבפנים, ויש גם דלעת ארוכה בצורת בוטן בשם Naples Long, דלעת ערמונים ודלעת ספגטי.

 

איך כדאי לאחסן דלעת?

 

ולא רק כתומה. דלעת קבוצ'ה. צילום: מירב מידן

 

את הדלעות שנמכרות שלמות (בעיקר דלעת הערמונים, הקבוצ'ה, הספגטי והדלורית) ניתן לשמור במקום קריר מחוץ למקרר למשך חצי שנה, והן גם יהוו קישוט נפלא בסלון. אם קונים דלעת חתוכה צריך לשמור אותה במקרר ועדיף להשתמש בה מוקדם ככל האפשר, לפני שהיא מתחילה להתרכך. כדאי גם לדעת כי בבישול ארוך או באפייה ניתן לאכול גם את הקליפות עצמן, לכן אל תזרקו אותן - הן מלאות בסיבים תזונתיים. את פנים הדלעת ניתן לאכול גם ללא בישול, כי יש לירק הזה טעם מתקתק הדומה לשל בטטה.

 

דלעת ודלורית טובות לבריאות

 

צבען של הדלעת והדלוריות כתום עז כתוצאה מכמויות גדולות של לוטאין, אלפא וביתא קרוטין, שהופכים בגוף האדם לוויטמין A התורם לראיית לילה. הדלעת עשירה גם בסיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, בחלבונים ובמינרלים. יש בדלעת ובדלורית גם חומצה אמונית חיונית בשם ליזין וגם אבץ, ברזל, ויטמינים מקבוצת B וחומצות שומן בלתי רוויות, מה שאומר שהן מסייעות בהורדת רמת הכולסטרול ועוזרות באיזון המערכת ההורמונלית.

 

ועכשיו, קבלו שלושה מתכונים קיציים עם דלעת ודלורית:

 

תבשיל צבעוני וקיצי עם דלעת

 

 צילום: מירב מידן

 

מצרכים:

1 כף שמן זית

1 כרישה פרוסה לעיגולים

1 פלפל אדום חתוך לקוביות

2 עגבניות חתוכות לקוביות

1 כוס קוביות דלעת עם הקליפה

1 קלח תירס (לגלף עם סכין את הגרגירים מהקלח)

3-4 שיני שום פרוסות

עלים מחצי חבילת תרד

½ כוס גרגירי חומוס מבושלים (לא חובה)

מלח, פלפל, פפריקה, כורכום

 

ההכנה:

1. מחממים מחבת רחבה, מוסיפים שמן זית וכרישה. מנמיכים אש, מכסים ומאדים עד שהכרישה מתרככת.

2. מוסיפים פלפל ומכסים ל- 5 דקות.

3. מוסיפים קוביות עגבניות ושום, מערבבים ומכסים ל-5 דקות.

4. מוסיפים תירס, דלעת, גרגירי חומוס וחצי כוס מים. מכסים ומבשלים עד שהדלעת רכה.

5. מוסיפים עלי תרד, מתבלים ומכבים את האש.

 

מאפה דלורית

 

 צילום: מירב מידן

 

מצרכים:

2 תפוחי אדמה

1 כרישה

פירורי לחם

דלורית בינונית

כף שמן זית

3 כפות רוטב סויה

 

ההכנה:

1. מקלפים את תפוחי האדמה ומבשלים במים.

2. פורסים כרישה לפרוסות דקות ומאדים במחבת מכוסה עם כף שמן זית.

3. מחממים תנור ל- 180 מעלות ומשמנים בשמן זית תבנית סיליקון שקעים. בכל שקע מפזרים מעט פירורי לחם.

4. מקלפים את הדלורית ומגרדים על פומפייה.

5. מועכים את תפוחי האדמה המבושלים לפירה ומוסיפים לקערה עם הדלורית.

6. מוסיפים גם את הכרישה, כף שמן זית ו- 3 כפות רוטב סויה.

7. מערבבים היטב וממלאים את השקעים. מפזרים מעל פירורי לחם.

8. אופים כ- 30 דקות בתנור, מוציאים ומחכים עוד כ- 30 דקות.

 

שני המתכונים באדיבות מירב מידן, משק אורגני המעפיל בעמק חפר

 

דלורית ממולאת בקטניות, מעל רוטב עגבניות וקוסקוס כרובית 

 

 צילום: לין לוי

 

מצרכים:

1 דלורית שלמה גדולה

3 שיני שום

מעט טימין

מעט סילאן

שמן זית

מלח ופלפל

כרובית גדולה

מעט חומץ בן יין

1/2 קילו עגבניות קלופות

2 בצלים

מעט בזיליקום

50 גרם עדשים ירוקות

50 גרם עדשים כתומות

1 גזר

פטרוזיליה קצוצה

כפית פפריקה מתוקה

כפית כורכום

חופן אגוזים קצוצים

חופן נענע קצוצה

חופן חמוציות

 

ההכנה:

1. חוצים את הדלורית ל-2 ומורחים אותה בשום כתוש, טימין, סילאן, שמן זית, מלח ופלפל.

2. אופים את הדלורית אפייה מוקדמת במשך כחצי שעה.

3. משרים פרחי כרובית במים רותחים עם מעט חומץ ומלח דק.

4. טוחנים במעבד מזון למרקם קוסקוס בפולסים.

5. מאדים את הכרובית הטחונה עם 3-4 כפות מים למשך כ- 10 דקות ומוסיפים לה נענע וחמוציות.

6. מבשלים רוטב עגבניות מעגבניות קלופות, בצל, שום ובזיליקום כ-40 דקות. מוסיפים מלח ופלפל.

7. משרים במשך שעה את כל העדשים.

8. מבשלים בסיר נפרד את תערובת הקטניות, מוסיפים כפית כורכום, פפריקה מתוקה ופטרוזיליה קצוצה.

9. מאדים במחבת בצל וגזר חתוך לקוביות קטנות.

10. בסיר נפרד מבשלים את העדשים.

11. ממלאים את שני חצאי הדלורית בתערוכת הקטניות, מפזרים מלמעלה אגוזים קצוצים ואופים בתנור שחומם ל-250 מעלות במשך חצי שעה.

12. מסדרים את הצלחת: מוזגים את רוטב העגבניות, מניחים מעליו 3 כפות קוסקוס, כרובית, ומעל מניחים את הדלורית.

 

המתכון באדיבות מסעדת ״פדרו״, אילת

 

מתכונים מרעננים עם פירות הקיץ

מהמטבח באהבה: גיל חובב מחלק מתכונים

מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי

יפים לבריאות: אגוזים, שקדים ומה שביניהם

המרענן הרשמי של הקיץ: נענע

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

 

4  תגובות 0 אהבו


התמונה של תגונה
עליזה שטרן- 20/07/19
נראה טוב.
התמונה של תגונה
מירי פפו_834_ 20/07/19
אפשר לקבל כאן מתכונים מדלעת ספגטי ? אהבתי מאוד את הכתבה והמתכונים . אני אכין מהרעיונות מתכונים פחות עשירים . קלים ומהירים יותר . תודה .
התמונה של תגונה
גלית עעעע 25/07/19
אני מכינה קציצות ירק בתוספת דלעת .את הכמויות תרכיבו אתם . קשואים ,בצל בינוני , גזר כתום,גזר סגול, פטרוזיליה וכוסברה בהתאם לטעם. דלעת. ואם חסר לכם בבית קשוא אפשר להוסיף מלפפונים . לגרור הכל במגררת גסה ...
אני מכינה קציצות ירק בתוספת דלעת .את הכמויות תרכיבו אתם . קשואים ,בצל בינוני , גזר כתום,גזר סגול, פטרוזיליה וכוסברה בהתאם לטעם. דלעת. ואם חסר לכם בבית קשוא אפשר להוסיף מלפפונים . לגרור הכל במגררת גסה לפזר מלח ולסחוט מהמים . אני מוסיפה טחינה במקום ביצים . בערך 3 כםות. תרגישו לבד אם התערובת יבשה מידי תוסיפו טחינה . כ-3 כפות קמח כוסמין . נותנת צורה ואופה בתנור ב-25 דקות. טעים. משביע. בריא . וטבעי . בתיאבון
התמונה של תגונה
מירי פפו_834_ 26/07/19
גלית יקרה אני אוהבת את המתכון . שאלתי אם את מטגנת או אופה ? תודה .
קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

הקסם של המטבח הגאורגי: 3 מתכונים
הרומן שלי עם המטבח הגאורגי נרקם בצלחת עם שני כרעי עוף מכוסים בבלילה אפורה. היא הייתה סמיכה דיה כדי לעטוף...
לקריאת הכתבה
קינוחים לאוהבים
ט"ו באב הבא עלינו לטובה וחל היום (חמישי) הוא הזדמנות מצוינת להכין קינוח מתוק יחד – פעולה רומנטית כשלעצמה גם...
לקריאת הכתבה
ארוחה בקלי קלות: 6 מתכונים מהירים
לקיץ יש הרבה יתרונות, אבל אם יש משהו אחד שפחות מתאים בעונה הזו הוא לעמוד במטבח. חם מדי, גם כשהמזגן פועל...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה