דיאטה ים תיכונית משפיעה על תפקודי המוח

העלייה בתוחלת החיים הביאה לעלייה בתחלואה כרונית ולעלייה בשכיחותן של מחלות הזקנה כולל מחלת אלצהיימר - הביטוי השכיח ביותר לתהליך דימנטיבי. ממחקרים שונים מתקבל הרושם שיש לטפל בדימנציה בשלב מוקדם, טרם הופעת הסימפטומים. זיהוי התערבות פשוטה ויעילה העשויה למנוע או לעכב דמנציה הינה בעלת חשיבות מבחינת בריאות הציבור.
כבר כיום ידוע כי קיים קשר בין הרגלי תזונה ויכולת קוגניטיבית. עקה חימצונית וליקוי בכלי דם היא אחת הסיבות המוכרות לירידה קוגניטיבית הקשורה בגיל, והיא מבין גורמי הסיכון הידועים להתפתחות דימנציה.
מחקרים אפידמיולוגיים מציעים תפריט ים תיכוני כדיאטה הגנתית לשריר הלב. אך האם דיאטה זו, העשירה בנוגדי חימצון, עשויה ליצור אפקט מגן ומעכב ירידה קוגניטיבית? מחקר קליני שנערך בספרד, ותוצאותיו פורסמו במאי 2015 ב- MED INTERN JAMA יצא להוכיח שדיאטה ים תיכונית משפיעה על תפקוד קוגניטיבי. המחקר נערך במקביל על 447 מטופלים בריאים מבחינה קוגניטיבית: הנבדקים חולקו לשתי קבוצות בצורה אקראית. הגיל הממוצע שלהם היה 67, רובם נשים, ו-52% מהם היו בסיכון קרדיו-ווסקולארי גבוה.
להקפיד על תזונה מאוזנת, להוסיף שמנים טובים. צילום: shutterstock
מה הם אכלו? הנבדקים בקבוצת המחקר התבקשו לאכול ליטר שמן זית בשבוע, 30 גרם אגוזים ביום ולהפחית את כמות השומן.
לפני תחילת המחקר עברו המשתתפים הערכה נוירו-פסיכולוגית, שאותה עברו גם בסיומו, שש שנים מאוחר יותר. במהלך שש השנים צפו החוקרים בנבדקים, בשימוש שלהם בתרופות, אורח חיים, פיזור השומן בגוף, וכן ביצעו דגימות דם ושתן פעם בשנה.
לאורך שש השנים ביצעו הנבדקים מבחני חשיבה, זיכרון ושפה, כשהמטרה היתה לראות האם הציון של הקבוצות משתנה ביחס לנקודות ההתחלה – וביחס לקבוצה השנייה.
מה למדו החוקרים?
145 משתתפים קיבלו תפריט מופחת שומן ושימשו כקבוצת הביקורת. 147 קיבלו תפריט ים תיכוני עם אגוזים – 155 קיבלו תפריט ים תיכוני הכולל שמן זית. המשתתפים הקפידו על תפריט דיאטה יומית. הציונים הטובים ביותר נצפו בקבוצה שהקפידה על דיאטה משולבת ים תיכונית ושמן זית.
שיפור בזיכרון נצפה גם בקבוצה שטופלה בדיאטה ים תיכונית + שמן זית ובקבוצה שטופלה בדיאטה ים תיכונית + אגוזים ביחס לקבוצת הביקורת.
בקבוצת הביקורת נצפתה ירידה קוגניטיבית בכל רכיבי החשיבה ביחס לציוני הבסיס.
מה אנחנו יכולים ללמוד?
אפשר לשפר את תפקוד החשיבה. צילום: shutterstock
באוכלוסיה הבוגרת, תפריט ים תיכוני הכולל שמן זית ואגוזים קשור בשיפור תפקוד החשיבה.
מחלת אלצהיימר נחשבת כמחלה מוחית ניוונית גרידא. ידוע שלמחלת אלצהיימר, המתבטאת בגיל מבוגר, קיימת אחיזה בת עשרות שנים עוד בשנות צעירותו או בגרותו של האדם. האם שינויים סביבתיים בתזונה של הפרט בשנות הנעורים ובבגרות הצעירה והמאוחרת עשויים להשפיע על הביטוי של המחלה בעתיד? לדחות או לשנות את מהלכה? להשפיע על מהלך/ התקדמות המחלה בגיל המבוגר? המחקר מציע ששינוי אורחות חיים, כמו פעילות פיזית או הרגלי תזונה, עשוי להשפיע על הירידה בתהליכי החשיבה, כמו גם בהופעה של מחלות לב וכי הדם.
ד"ר רון בן יצחק הוא מומחה בגריאטריה ופסיכו-גריאטר, המנהל הרפואי של מרכז "בשיבה בריאה".
תזונה ים תיכונית מפחיתה לחץ דם
תזונה ים תיכונית מפחיתה סיכון למחלות לב
הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...