דמנציה: כל מה שחשוב לדעת

דמנציה (שיטיון) היא מונח כללי עבור התדרדרות ביכולות השכליות, באופן שבו קיימת פגיעה בתפקוד היום יומי. אובדן זיכרון הוא אחת הדוגמאות לכך. מחלת האלצהיימר היא סוג הדמנציה השכיח ביותר
מהי דמנציה?
דמנציה איננה מחלה ספציפית. היא מהווה מונח כללי המתאר מגוון רחב של תסמינים הקשורים לירידה בזיכרון או ביכולות חשיבה אחרות שהינם חמורים דיים בכדי לגרום לפגיעה ביכולת הביצוע של פעילויות היום יום. מחלת האלצהיימר גורמת ל-60-80% ממקרי הדמנציה. דמנציה וסקולרית, אשר עלולה להתפתח לאחר שבץ מוחי, היא סוג הדמנציה השני בשכיחותו. עם זאת, קיימים עוד מצבים רבים אשר עלולים לגרום להופעת תסמינים של דמנציה, חלקם הפיכים, כגון הפרעות בבלוטת התריס (תירואיד) ומחסור בוויטמינים שונים.
פעמים רבות מתייחסים בטעות לדמנציה כאל "סניליות" או "דמנציה סנילית". שמות אלה משקפים את האמונה הרווחת השגויה שהייתה קיימת בעבר, לפיה התדרדרות משמעותית ביכולות המוחיות הינה תהליך נורמלי של הזקנה.
תסמינים וסימנים של דמנציה
על אף שבדמנציה עשויים להתבטא מגוון רחב של תסמינים, לפחות שניים מהתפקודים המוחיים המרכזיים הבאים חייבים להיות פגועים באופן משמעותי על מנת שהדבר ייחשב כדמנציה:
· זיכרון.
• תקשורת ושפה.
• קשב וריכוז.
• שיפוט והסקת מסקנות.
• תפיסה מרחבית.
אנשים הסובלים מדמנציה עלולים לסבול מבעיות בזיכרון לטווח קצר. הם עשויים לשכוח היכן הניחו את הארנק או את המפתחות, לסבול מקשיים בתשלום חשבונות, בתכנון ארוחות ובהכנתן, לשכוח פגישות ותורים שקבעו ולסבול מקשיים בהתמצאות מחוץ לשכונת המגורים שלהם. ייתכן שישכחו פתאום איזה קו אוטובוס מגיע למרפאה או כיצד להגיע ברכב לבקר את הילדים.
סוגים רבים של דמנציה מתקדמים עם הזמן. כלומר, לאחר שהתסמינים מתחילים להתבטא הם יחמירו בהדרגה עם הזמן. אם אתם או אחד מיקיריכם סובלים מקשיים בזיכרון או מפגיעה ביכולת החשיבה, אל תתעלמו מהם. גשו להתייעצות עם רופא על מנת לבדוק מהי הסיבה לכך. הערכה מקצועית עשויה לזהות גורם הפיך בר טיפול. אם התסמינים מעידים על דמנציה, אבחון מוקדם מאפשר לאדם למצות את המקסימום מהטיפולים הקיימים בשוק ומאפשר לו להתנדב להשתתף במחקרים קליניים אשר עשויים לסייע לו ולכל החולים העתידיים במחלה. אבחון מוקדם גם מאפשר למטופל לתכנן את עתידו בצורה טובה יותר.
אנשים רבים סובלים מבעיות בזיכרון. אין זה אומר שיש להם אלצהיימר או סוג אחר של דמנציה.
ישנן סיבות רבות הגרומות לבעיות זיכרון. אם אתם או יקירכם סובלים מתסמינים מחשידים, גשו לרופא על מנת לברר מהי הסיבה לכך. חלק מהגורמים לתסמינים המזכירים דמנציה הינם הפיכים.
גורמים
דמנציה נוצרת כתוצאה מנזק לתאי המוח. הנזק הנגרם פוגע ביכולתם של תאי המוח לתקשר זה עם זה. כאשר תאי המוח אינם יכולים לתקשר באופן תקין, נוצרת פגיעה בחשיבה, בהתנהגות וברגשות.
במוח קיימים אזורים רבים אשר כל אחד מהם אחראי על תפקודים שונים (לדוגמה, זיכרון, שיפוט ותנועה). כאשר נגרם נזק לתאים באזור מסוים, אזור זה לא יוכל עוד לבצע את התפקוד שעליו הוא אחראי באופן תקין.
כל אחד מסוגי הדמנציה השונים קשור לנזק מסוים הנגרם לתאי המוח באזורים מסוימים במוח. כך למשל, במחלת האלצהיימר רמות גבוהות של חלבונים מסוימים בתוך ומחוץ לתאי המוח פוגעים בתאי המוח וביכולתם לתקשר זה עם זה. האזור המכונה היפוקמפוס הוא מרכז הלמידה והזיכרון במוח, והתאים באזור זה הם לרוב הראשונים שנפגעים במחלת האלצהיימר. בשל כך אובדן הזיכרון הוא בדרך כלל אחד התסמינים הראשונים שמתבטאים באלצהיימר.
בעוד רוב השינויים במוח הגורמים לדמנציה אינם הפיכים ואף מחמירים עם הזמן, בעיות בחשיבה ובזיכרון שנוצרים עקב המצבים הבאים עשויים להשתפר לאחר טיפול במצב:
• דיכאון.
• תופעות לוואי של תרופות.
• שימוש יתר באלכוהול.
• בעיות בבלוטת התריס (תירואיד).
• מחסור בוויטמינים.
סוגים נפוצים של דמנציה
מחלת אלצהיימר
סוג הדמנציה השכיח ביותר. אחראי על כ-60-80% ממקרי הדמנציה.
תסמינים: במקרים רבים אחד התסמינים המוקדמים של המחלה הוא קושי לזכור שמות ואירועים שהתרחשו לאחרונה. אדישות ודיכאון גם הם סימנים שמתבטאים לרוב בשלבים מוקדמים של המחלה. בהמשך מופיעים תסמינים הכוללים פגיעה בשיפוט, חוסר התמצאות, בלבול, שינויים בהתנהגות וקשיים בדיבור, בבליעה ובהליכה.
קריטריונים וקווים מנחים חדשים לאבחון אלצהיימר שפורסמו בשנת 2011 מגדירים את מחלת האלצהיימר כמחלה בעלת שלושה שלבים, שמתחילה הרבה לפני שהתסמינים נראים לעין.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
שינויים מוחיים: השינויים המאפיינים את המחלה הם הצטברות בלתי תקינה של חלקים של חלבון רעיל בשם בטא-עמילואיד (המכונים פלאקים) ושל סיבים מעוותים של חלבון בשם טאו TAU (המכונים טנגלים) .כמו כן ישנה עדות לנזק ולמוות של תאי עצב במוח.
דמנציה וסקולרית
כונתה בעבר "דמנציה מרובת אוטמים" (multi-infarct) או "דמנציה לאחר שבץ" (post-stroke). דמנציה זו פחות שכיחה כסיבה יחידה לדמנציה בהשוואה למחלת האלצהיימר.
תסמינים: ברוב המקרים התסמינים הראשונים במחלה זו הם פגיעה בשיפוט או ביכולת לתכנן תוכניות, וזאת בניגוד לאובדן הזיכרון שמתרחש בתחילתה של מחלת האלצהיימר. שינויים אלה נוצרים כתוצאה מנזקים במוח שמתרחשים עקב דימומים זעירים וחסימה של כלי דם במוח. המקום שבו מתרחש הנזק יקבע כיצד ייפגעו החשיבה ותפקודו הפיזי של החולה.
שינויים מוחיים: בעבר עדויות לנוכחותה של דמנציה וסקולרית שללה אבחנה של אלצהיימר (ולהפך). הנחה זו כבר אינה תקפה, שכן ממצאים מוחיים מראים כי השינויים המוחיים המאפיינים את שני סוגי הדמנציה עשויים להתרחש במקביל. כאשר ישנה נוכחות של שניים או יותר סוגים של דמנציה בו בזמן, המחלה מכונה "דמנציה מעורבת" (ראו בהמשך).
דמנציה עם גופיפי לוואי
תסמינים: חלק מהתסמינים בדמנציה זו שכיחים גם במחלת האלצהיימר, אך התסמינים הראשוניים הנפוצים יותר בקרב אנשים הסובלים מדמנציה עם גופיפי לוואי, אשר נפוצים פחות בשלבים הראשונים של מחלת האלצהיימר כוללים הפרעות שינה, הזיות ראייה מוחשיות ונוקשות שרירים או הפרעות תנועה אחרות שקיימות גם במחלת הפרקינסון.
שינויים מוחיים: גופיפי לוואי הם צברים בלתי תקינים של החלבון אלפא-סינוקלין (alpha-synuclein). כאשר הם מצטברים בקליפת המוח, עשויה להתפתח דמנציה. אלפא-סינוקלין מצטבר גם במוחותיהם של חולי פרקינסון, אך הצברים בחולים אלה מעט שונים מאלה הקיימים בדמנציה עם גופיפי לוואי.
השינויים המוחיים המתרחשים במחלה זו עלולים לגרום לדמנציה אם הם מופיעים בפני עצמם. לחלופין, הם עשויים להתלוות לשינויים המוחיים המתרחשים במחלת האלצהיימר ו/או בדמנציה וסקולארית, מצב המכונה "דמנציה מעורבת".
דמנציה מעורבת
על פי מחקרים שנערכו לאחרונה, נראה כי דמנציה מעורבת יותר נפוצה ממה שחשבו עד כה.
שינויים מוחיים: מאופיינים על ידי השינויים המתרחשים במחלת האלצהיימר ובסוג נוסף של דמנציה - השכיחה ביותר היא דמנציה וסקולארית, אך גם סוגים נוספים, כגון דמנציה עם גופיפי לוואי.
מחלת פרקינסון
עם התקדמות מחלת הפרקינסון מתפתחת לרוב דמנציה קשה, שדומה לדמנציה עם גופיפי לוואי או לאלצהיימר.
תסמינים: בעיות בתנועה הן תסמין שכיח בשלבים המוקדמים של המחלה.
שינויים מוחיים: צברים של אלפא-סינוקלין מצטברים לרוב באזור עמוק במוח המכונה substantia nigra ("חומר שחור"). הצברים גורמים ככל הנראה לניוון של תאי העצב המייצרים דופמין.
שכיחות מחלת הפרקינסון הינה כעשירית מזו של מחלת האלצהיימר.
ניוון של האונה הפרונטו-טמפורלית
בקטגוריה זו נכללות דמנציות כגון: דמנציה פרונטו-טמפורלית, אפאזיה ראשונית מתקדמת (primary progressive aphasia), מחלת פיק, ו-progressive supranuclear palsy.
תסמינים: התסמינים הטיפוסיים כוללים שינויים באישיות ובהתנהגות וקשיי שפה. תאי העצב באזורים הקדמיים והצדדיים של המוח נפגעים במיוחד. לא קיים שינוי מוחי שאותו ניתן לראות במיקרוסקופ (כפי שקיים בשאר סוגי הדמנציה שצוינו).
שינויים מוחיים: השינויים המוחיים בדמנציה פרונטו-טמפורלית עשויים להתרחש במקביל לשינויים המוחיים המתרחשים במחלת האלצהיימר. עם זאת, אנשים שסובלים מדמנציה פרונטו-טמפורלית מתחילים לרוב לסבול מהתסמינים בגיל צעיר יותר (סביבות גיל 60) ולחיות פחות שנים בהשוואה לחולי אלצהיימר.
מחלת קרויצפלד-יעקב
מחלה זו מתרחשת ככל הנראה כתוצאה מאכילה של מוצרי בקר שנפגעו ממחלת "הפרה המשוגעת".
תסמינים: זוהי מחלה קטלנית המתדרדרת במהירות, אשר פוגעת בזיכרון ובקואורדינציה וגורמת לשינויים בהתנהגות.
שינויים מוחיים: השינויים נוצרים כתוצאה מחלבון פגום ומדבק המכונה פריון (prion), אשר פוגע בחלבונים אחרים במוח וגורם להם לשנות את צורתם, כך שגם הם פועלים בצורה בלתי תקינה.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
מיימת ראש מסוג Normal pressure hydrocephalus
תסמינים: התסמינים כוללים קשיים בהליכה, אובדן זיכרון וחוסר שליטה על מתן שתן.
שינויים מוחיים: נוצרים כתוצאה מהצטברות נוזלים במוח. לעתים ניתן לתקן זאת באמצעות הכנסת נקז למוח באופן כירורגי, על מנת לנקז את הנוזלים העודפים.
אבחון דמנציה
נכון להיום, לא קיימת בדיקה יחידה שמסוגלת לקבוע האם אדם מסוים סובל מדמנציה. רופאים מאבחנים את מחלת האלצהיימר וסוגים אחרים של דמנציה בהתבסס על היסטוריה רפואית מדוקדקת, בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה וכן השינויים בזיכרון, בתפקוד היום יומי ובהתנהגות האופייניים לכל אחד מסוגי הדמנציה. רופאים מסוגלים לקבוע ברמת ודאות גבוהה שאדם מסוים סובל מדמנציה. עם זאת, קשה יותר לקבוע את סוג הדמנציה המדויק שממנו הוא סובל, כיוון שקיימת לעתים חפיפה בין התסמינים והשינויים המוחיים של סוגי הדמנציה השונים. בחלק מהמקרים הרופא עשוי לאבחן מצב של דמנציה, מבלי לפרט את הסוג הספציפי.
טיפול בדמנציה
הטיפול בדמנציה תלוי בגורם למחלה. במקרה של רוב סוגי הדמנציה שמתדרדרים עם הזמן, ביניהם מחלת האלצהיימר, אין ריפוי למחלה ולא קיים טיפול שמאט או עוצר את התקדמותה. עם זאת, ישנם טיפולים תרופתיים שעשויים לשפר את תסמיני המחלה. הטיפולים הנמצאים בשימוש עבור מחלת האלצהיימר, כגון מעכבי כולין אסטראז (donepezil, rivastigmine, Exelon, galantamine), ואנטגוניסטים לקולטן N-methyl-D-aspartate בשם memantine (אביקסה), עשויים לסייע גם לתסמינים של סוגי דמנציה אחרים. טיפולים שאינם תרופתיים עשויים גם הם להקל על חלק מתסמיני הדמנציה.
גורמי סיכון ומניעת דמנציה
חלק מגורמי הסיכון לדמנציה, כגון גיל וגנטיקה, אינם ניתנים לשינוי. עם זאת, חוקרים ממשיכים לחקור כיצד משפיעים גורמי סיכון אחרים על בריאות המוח ועל מניעת דמנציה. המחקר הפעיל ביותר העוסק בהקטנת הסיכון לדמנציה ובמניעתה מתמקד בתחומים של גורמי סיכון לבביים (קרדיו-וסקולריים), פעילות גופנית ותזונה.
גורמי סיכון קרדיו-וסקולריים: המוח מקבל אספקת דם מרשת עשירה בכלי דם, שהיא אחת הרשתות המסועפות ביותר בגוף. כל דבר שפוגע בכלי הדם במקום כלשהו בגוף, עלול לגרום לנזק לכלי הדם במוח, דבר שימנע מתאי המוח לקבל מזון וחמצן החיוניים להמשך קיומם. שינויים בכלי הדם במוח קשורים לדמנציה וסקולרית.
פעמים רבות השינויים הללו מתרחשים במקביל לשינויים שנגרמים על ידי סוגים אחרים של דמנציה, כגון מחלת האלצהיימר ודמנציה עם גופיפי לוואי. כאשר קיימים במקביל מספר שינויים במוח, ייתכן כי הדבר יתבטא בהתדרדרות מהירה יותר של המחלה או בביטוי חמור יותר של הפגיעה המוחית. ניתן לשפר את בריאות המוח ובכך להגן עליו בעזרת חלק מהגישות שמסייעות לשמור על לב בריא: להימנע מעישון, לשמור על לחץ דם, כולסטרול ורמות סוכר בדם בגבולות הנורמה, ולשמור על משקל תקין.
פעילות גופנית: פעילות גופנית קבועה עשויה לסייע בהקטנת הסיכון ללקות בחלק מסוגי הדמנציה. על פי עדויות ממחקרים שונים, פעילות גופנית עוזרת באופן ישיר לתאי המוח להגביר את זרימת הדם והחמצן למוח.
תזונה: לתזונה שאתם אוכלים עשויה להיות ההשפעה הגדולה ביותר על בריאות המוח בשל השפעתה על בריאות הלב. על פי העדויות המהימנות ביותר שקיימות כיום, דפוסי אכילה מסוימים, כגון תזונה ים תיכונית, עשויים לסייע גם הם בהגנה על המוח. תזונה ים תיכונית כוללת כמות קטנה יחסית של בשר אדום וכמויות גדולות של דגנים, פירות וירקות, דגים, שקדים, שמן זית ושומנים בריאים נוספים.
מתוך אתר העמותה האמריקאית לאלצהיימר
עוד בנושא מחלת האלצהיימר ודמנציות נוספות באתר Alz.co.il
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
לקהילת בריאות לחצו
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...