חזרה למגזין אוכל

האדום הסגול הזה: הכל אודות הסלק

אנחנו לא יודעים אם הוא יותר צבעוני או יותר טעים, אבל מתברר שהסלק גם בריא בטירוף. הנה כל מה שלא ידעתם עליו, ומתכון לסלט מפואר בכיכובו
עדי כץ 02/02/17
האדום הסגול הזה: הכל אודות הסלק
ויטמינים, ברזל, סיבים ועוד. הכל בסלק. צילום: Shutterstock

 

 

יכולתו לסלק אויבים, כפי שמברכים עליו בראש השנה, עוד לא הוכחה, אבל כל שאר הכתרים שנקשרו לסלק זכו לתמיכת המדע. השורש המתוק והאדום-סגול הזה הוא גם טעים, גם בריא וגם מאוד שימושי במטבח, טרי או מבושל, להכנת מיץ (חמיצה), לסלט קר, להכנת מרק הבורשט המפורסם, פרוס דק דק כקרפצ'יו או עבה יותר כחלק מהאנטי פסטי וכמובן, להכנת החריף היהודי - חזרת.

 

הסלק נזכר כירק מאכל כבר בתלמוד, שם קראו לו "סלקא" והחל מהמאה ה-19 החלו גם לייצר ממנו סוכר, תשובה לקני הסוכר ששימשו בתפקיד עד אז. הסלק הוא שורש מעובה של צמח ממשפחת הסלקיים וגם העלים של חלק מזניו אכילים. למעשה, כשהתגלה הצמח כירק אכיל, נאכלו רק העלים שלו. הרומאים היו אלה שגילו שגם את השורש לא כדאי לזרוק.

 

את צבע הבורדו העז של הסלק, שנוטה לצבוע כל מה שבא איתו במגע, נותנים הבטאלאינים, פיגמטים סגולים שהם נוגדי חמצון חזקים, בעלי השפעה אנטי דלקתית ומנטרלת רעלים. כמות הצבענים בסלק כה גבוהה, שהוא לא מאבד מהצבע גם לאחר שחלק ממנו זולג למים במהלך הבישול. אחרי האכילה, הוא צובע לעתים גם את השתן, אז לא להיבהל.

 

בנוסף לאלה, יש בסלק כמות יפה של ויטמין C, נוגד חמצון חזק גם הוא, שמתגבר את המערכת החיסונית. יש בו ויטמין A שמועיל לבריאות העיניים, אשלגן שמסדיר את קצב הלב ומוריד לחץ דם, מגנזיום, סידן וחומצה פולית וברזל שנספג היטב ומונע מצבי אנמיה.

 

 

מה בין סלק למנגולד?

 

 

חיי מדף גבוהים. עלי הסלק. צילום: Shutterstock

 

 

בנוסף, יש בו המון סיבים תזונתיים, שמעודדים את תהליך העיכול, מורידים את רמת הכולסטרול הרע ושומני הדם. סוכרתיים החוששים מהסלק בשל תכולת הסוכר הגבוהה בו והמדד הגליקמי הגבוה יחסית שלו, העומד על 64, צריכים לדעת שהסיבים התזונתיים שבו מאזנים את ספיגת הסוכר בגוף ומורידים את העומס הגליקמי. בכל מקרה, כדאי לסוכרתיים לאכול את הסלק ולא לשתות אותו כמיץ.

 

 הסלק מכיל גם כולין, ויטמין מקבוצת B, המחזק את הכבד וממיס שומנים. מכיוון שכך, הסלק הוא חבר כבוד בתפריטי ניקוי רעלים. הניטראטים שבו, גורמים להרחבת כלי הדם ובנוסף לתרומתם להורדת לחץ הדם, יש האומרים שיכולים בדרך זו גם לשפר את הזקפה הגברית.

 

כאמור, גם עלי הסלק אכילים ואף בריאותיים. סלק עלים, הידוע גם בשם מנגולד, הפופולרי במטבח הים תיכוני, מכיל חומצה פולית ועשיר בוויטמינים, A, B ו-C, בסיבים תזונתיים ובחלבון ויעיל במצבים של אבנים בכליות או בכיס המרה.

 

כשקונים סלק, יש לבחור בשורשים קטנים או בינוניים, שקליפתם נוקשה וחלקה והעלים בצבע ירוק חי. הסלק הוא ירק בעל חיי מדף גבוהים ובקירור ניתן לשמור אותו עד שלושה חודשים. כשמכינים מיץ סלק, יש לשתות אותו מייד לאחר ההכנה, הבטאנין מתפרק במגע עם אור וחמצן.

 

 

המתכון: סלט חם של קייל עם חמוציות, סלק וקוביות טופו ברוטב בלסמי

 

 קר או חם? צילום: יח"צ

 

 

המרכיבים (ל-2 מנות):

 

כף שמן זית

בצל סגול קצוץ

300 גרם של טופו חתוך לקוביות קטנות

8 כוסות קייל, עדיף בייבי קייל קצוץ ללא גבעולים (אפשר להחליף בתרד או במנגולד)

סלק מבושל (אפשר גם סלק טרי) 

1/2 כוס חמוציות מיובשות – ללא סוכר

מלח ופלפל

לרוטב:

3 כפות חומץ בלסמי

2 כפות מייפל

מלח ופלפל גרוס

 

אופן ההכנה:

 

1. מחממים את השמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל עד שהוא מעט משחים.

2. מוסיפים את הטופו ומערבבים 2 דקות נוספות.

3. מוסיפים את הקייל, החמוציות וקוביות הסלק. מתבלים במלח ופלפל.

4. מערבבים ומוסיפים את החומץ הבלסמי והמייפל.

5. ערבבים שוב ומגישים חם או קר.

 

המתכון באדיבות ד"ר הגר שפר, נטורופתית, מחברת הספר "פשוט לאכול בריא"

 

[#middleBanner] 


 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

 

 

תבשילים מנצחים עם פירות הדר

 

מרקים מושלמים לחורף מושלם

  

גרגרי חומוס בתיבול הודי: מנה מנצחת

 

תגובות  2  אהבו 

אני באופן אישי מאוד אוהבת סלק ובגלל החשיבות הבריאותית שלו מנסה לדחוף אותו כמעט לכל מתכון. אפשר לראות שגם בסגנונות מטבחים איכותיים המציעים תפריט יוקרתי ישנם המון מתכונים הטמונים בתוכם סלק....
אני באופן אישי מאוד אוהבת סלק ובגלל החשיבות הבריאותית שלו מנסה לדחוף אותו כמעט לכל מתכון. אפשר לראות שגם בסגנונות מטבחים איכותיים המציעים תפריט יוקרתי ישנם המון מתכונים הטמונים בתוכם סלק.
05/02/17
כתבה יפה מאוד. הסלק מאוד בריא וחשוב במטבח איתו אפשר להכין כל מיני סוגים של מטעמים! הייתי לא מזמן בסדנת דיטוקס בים המלח ושם שתינו כל מיני מטעמים מסלק - זה היה פשוט נהדר ובריא! המלצה חמה! ...
כתבה יפה מאוד.

הסלק מאוד בריא וחשוב במטבח איתו אפשר להכין כל מיני סוגים של מטעמים!

הייתי לא מזמן בסדנת דיטוקס בים המלח ושם שתינו כל מיני מטעמים מסלק - זה היה פשוט נהדר ובריא! המלצה חמה!













בית מוגן



 
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

מפתיע וטעים: 5 מתכונים שונים עם קוסקוס

בישראל קוסקוס נחשב למנה פופולרית שאפילו ילדים אוהבים. הוא מזוהה הכי הרבה עם המטבח המרוקאי, למרות שגם שאר...

לקריאת הכתבה
3 עוגות גבינה: המפתיעה, המיוחדת והקלאסית

חג שבועות עוד רגע איתנו, ואיתו מה שהפך בבתים רבים בישראל לחגיגה קולינרית על טהרת החלבי: קישים, פשטידות,...

לקריאת הכתבה
גם לטבעונים מגיע: עוגת גבינה ללא גבינה

אם יום העצמאות הוא חגם של אוהבי הבשר, הרי שחג שבועות שבא לא הרבה אחריו הוא חגיגה לאוהבי הגבינות באשר הם....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה