האחווה שבסבל
יאן קומסקי, פולני קתולי, הגיע לאושוויץ ב-1940 והצליח לברוח. נתפס ונאסר בבוכנוולד, דכאו ומחנות אחרים, ובסופו של דבר שוחרר. זכרונותיו מהתקופה ההיא הונצחו בעשרות ציורים אותם הציג בתערוכת "אחווה בסבל" שהוצגה בשנה שעברה במוזיאון השואה בפלורידה
מערכת מוטק'ה
18/04/07

יאן קומסקי לא היה יהודי. הוא היה פולני קתולי שבסך הכל ניסה לחצות את הגבול בניסיון לחבור לצבא הפולני שהתארגן בצרפת. הוא לא הספיק להגיע. הצבא הגרמני תפס אותו על הגבול, והוא הועבר למחנה אושוויץ ב-14 ביוני 1940. במשך שנתיים חווה את מוראות מחנה המוות הזה, בטרם הצליח להימלט.
במשך חודשים עוד שוטט ביערות, אך כשהגיע לקרקוב נעצר פעם נוספת. למזלו לא זוהה לאחר שהספיק להצטייד במסמכי זיהוי על שם אחר. הוא נעצר פעם נוספת, והפעם הובל למחנה בוכנוולד, ולאחר מכן גם למחנות הרסברוק, גרוס-רוזן ודכאו, משם שוחרר בתום המלחמה.
לאחר המלחמה היגר קומסקי לארצות הברית, קיבל אזרחות אמריקנית, הקים משפחה ועבד שנים רבות כמאייר בעיתון "וושינגטון פוסט". עד גיל 86 נהג לצייר כל יום, וככל שמזג האוויר איפשר זאת - גם לצעוד. הוא נפטר בשנת 2002, בגיל 87. עד יומו האחרון נשאר ערני, מלא חיים, אדיב ואיכפתי לגבי אחרים.
דרך ההתמודדות שלו עם מוראות התקופה ההיא היתה באמצעות הציור. במשך שנים הנציח שוב ושוב את המראות שזכר, בשחור-לבן ובצבע. במרץ 2006 הוצגו רבים מהם בתערוכה "אחווה וסבל" שהוצגה במוזיאון השואה בפלורידה. תזכורת לחיים במחנות המהווה תיעוד מוחשי וחי של הסבל והמוות שהיו מנת חלקם של העצירים היהודים, אבל לא רק הם.
לאלבום התמונות של התערוכה
לאלבום התמונות של התערוכה
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים
סקס של מבוגרים בפריים טיים. למה לא, בעצם?
- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"
- "מה?"
- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"
את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...
חתונה ממבט ראשון: סוף סוף זוג מבוגר
במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...
"רציתי שיזכרו את אבא דרך הציורים שלו"
5.5.19 - את התאריך הזה עמית פדר ומשפחתה לא ישכחו לעולם. זה היה היום שבו הזמן עבורה עצר מלכת, ואביה האהוב משה...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות