האם תזונה משפיעה על COPD?

ידוע מעבר לכל ספק כי הגורם מספר 1 למחלת הריאות COPD הוא עישון. אך האם גם לתזונה עשויה להיות השפעה על הסיכון למחלה? מחקר חדש מצא כי תזונה בריאה - עשירה בירקות, פירות, דגנים מלאים, שומנים רב בלתי-רווים ואגוזים ודלה בבשר אדום ומעובד, דגנים מזוקקים ומשקאות ממותקים - עשויה להפחית את הסיכון ל-COPD באופן משמעותי.
COPD היא מחלת ריאות חסימתית כרונית - מחלה מתקדמת המתאפיינת בהגבלה כרונית בזרימת האוויר בעץ הסמפונות. הגורם להגבלה הכרונית בזרימת האוויר הוא תגובה דלקתית של הסמפונות הנובעת מפגיעת חלקיקים מזיקים או גזים שונים, מרביתם מגיעים מעשן הסיגריות. זו הסיבה שבגללה COPD נחשבת למחלתם של המעשנים, ואכן כ-80 אחוז מקרב החולים במחלה הינם מעשנים בעבר או בהווה.
במחקר החדש ביקשו חוקרים צרפתים ואמריקאים להעריך את הסיכון להתפתחות של COPD ביחס לתזונה. המחקר התבסס על מידע של למעלה מ-73 אלף נשים אמריקאיות, אחיות במקצוען, שהיו במעקב מאמצע שנות השמונים של המאה שעברה ועד שנת 2000, ועל יותר מ-47 אלף גברים אמריקאים ממקצועות הבריאות שהיו במעקב בין השנים 1986 ל-1998. במהלך תקופת המעקב השיבו הנבדקים על שאלונים מפורטים בכל שנתיים. בתום התקופה אובחנו 723 מהנשים ו-167 מהגברים עם COPD.
התזונה נמדדה לפי אינדקס התזונה הבריאה המכונה AHEI-2010, המודד את איכות התזונה בהתבסס על הידע המדעי הקיים היום. הניקוד של אינדקס AHEI-2010 מבוסס על 11 רכיבים, כאשר ציון גבוה משקף צריכה גבוהה יותר של ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים, שומנים רב בלתי-רווים וחומצות שומן מסוג אומגה 3, צריכה מתונה של אלכוהול וצריכה נמוכה של בשר אדום ומעובד, דגנים מזוקקים ומשקאות ממותקים.
בניתוח הנתונים לקחו החוקרים בחשבון משתנים אחרים שביכולתם להשפיע על הסיכון שאדם יפתח COPD בהם גיל, פעילות גופנית, מוצא, השמנה, סך הקלוריות הנצרכות ביום וכמובן - עישון. הם מצאו שבקרב אנשים שהתזונה שלהם הייתה הבריאה ביותר (חמישון עליון) היה סיכון נמוך ב-33 אחוז לפתח COPD בהשוואה לאנשים שהתזונה שלהם הייתה הכי פחות בריאה (חמישון תחתון). הסיכון המופחת בקרב אלה שהקפידו על תזונה בריאה נצפה גם באנשים שאינם מעשנים, גם במעשנים וגם במעשנים לשעבר.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
החוקרים, שפרסמו את מחקרם בכתב העת BMJ, מסכמים כי למרות שהמאמצים למנוע COPD צריכים להמשיך להתמקד בגמילה מעישון, ממצאיהם תומכים בחשיבות של התזונה למניעת המחלה.
המחקר אומנם הצביע על קשר בין התזונה לבין הסיכון להתפתחות COPD, אך מחקר מסוג זה לא יכול להוכיח קשר של סיבה-תוצאה, ואין להסיק ממנו שאדם מעשן לא יחלה ב-COPD אם יאכל בריא. עם זאת, זהו לא המחקר הראשון שקשר בין תזונה לבריאות הריאות.
מחקר שפורסם בשנת 2010 בכתב העת European Respiratory Journal מצא כי אנשים שהתזונה שלהם כללה יותר פירות וירקות טריים, דגים שמנים ודגנים מלאים היו בעלי תפקודי ריאות טובים הרבה יותר מאשר אלה שהתזונה שלהם כללה הרבה שומן, סוכר ומזונות מעובדים.
עוד כתבות בנושא בריאות באתר כמוני
חדשות בריאות נוספות:
דיכאון קליני קשור לדלקתיות במוח
בואו לדבר על זה בקהילת בריאות ואורח חיים בריא
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....