הדירה רשומה על שמכם? לא בטוח שזה יספיק

משה ונורית העניקו לבנם דירה במתנה. אחרי מספר שנות נישואים התגרש הבן, ואשתו לשעבר טענה כי מחצית מהדירה שייכת לה, למרות שאינה שייכת לה בפועל ולמרות שניתנה לו במתנה על ידי הוריו. מה היה הטיעון? כוונת שותף.
מה זה אומר? חוק יחסי ממון בין בני זוג, חל על זוגות שהתחתנו מיום 1.1.74 ואילך, קובע שאם מתרחש אירוע קריטי בין בני הזוג – גירושים או מוות – יחול על הרכוש שלהם הסדר שנקרא "איזון משאבים". על פי ההסדר הזה, במקרה של גירושים או מוות, יאוזן השווי של כל נכסי בני הזוג ויחולק ביניהם בחלקים שווים.
מנגד קובע ההסדר שהנכסים המשותפים לבני הזוג אינם כוללים נכס שהיה בבעלות אחד מבני הזוג לפני הנישואים, או נכס שהתקבל לידיו של בן הזוג במתנה או בירושה במהלך הנישואים.
האם הסדר איזון המשאבים מחייב?
הסדר איזון המשאבים הוא הכלל, אך במרוצת השנים נקבעו לו יוצאים מן הכלל. בין היתר, התווסף רעיון "השיתוף הספציפי", שבו מכניסים נכס חיצוני למסגרת הנכסים של בני הזוג. המשמעות היא שלמרות שחוק יחסי ממון קובע שיש נכסים שלא צריכים להתחלק שווה בשווה בין בני הזוג, הרי שאין בהוראות החוק כדי למנוע מבן הזוג (שאינו בעל הנכס החיצוני) לטעון להכללתו של הנכס ב"קופת" הנכסים המשותפת, ולדרוש את מחצית שוויו.
זאת לא פעולה אוטומטית: על מנת שנכס חיצוני יוכר כנכס משותף לבני הזוג, ויחולק ביניהם שווה בשווה, יש להוכיח כוונה של בן הזוג בעל הנכס לשתף את בן הזוג האחר באותו נכס ספציפי. כדי להוכיח כוונת שיתוף ספציפית יש להציג נסיבות עובדתיות מספקות, מהן ניתן להסיק על כוונתו של בן הזוג להקנות לאחר זכויות בנכס. לא מספיק לטעון שחיי הנישואין המשותפים מוכיחים כוונת שיתוף.
מה אומר החוק על דירת מגורים?
דירת המגורים המשותפת היא גולת הכותרת של התא המשפחתי. צילום: shutterstock
הצורך לבחון האם התקיימה כוונת שיתוף ספציפית מתעורר בעיקר סביב נושא דירת המגורים של בני הזוג, אותה כינה בית המשפט כ"גולת הכותרת של התא המשפחתי". כאן דורש בית המשפט להוכיח "דבר מה נוסף", מעבר לקיומם של חיי נישואים משותפים, שיעיד על כוונת שיתוף בדירה.
בין היתר ניתן משקל לעניינים הבאים: השתתפות כספית במימון הבית (למשל באמצעות נטילת משכנתא משותפת); השתתפות בן הזוג הלא רשום בשיפוצים בדירה; קיומה של מערכת כלכלית הדדית בין בני הזוג; גילויים חיצוניים לשיתוף; מספר שנות הנישואין; מועד רכישת הדירה ביחס לנישואין; מספר השנים בו התגוררו הצדדים בנכס וייעוד הנכס – למגורים או מטרה אחרת; טיב היחסים בין בני הזוג (יינתן משקל לבגידות והפרות אמון); הדדיות השיתוף (האם לשני הצדדים נכסים חיצוניים) ועוד כהנה וכהנה.
הלכה שנויה במחלוקת
יש שופטים הקובעים על פי הכלל ויש לפי היוצאים מן הכלל. צילום: shutterstock
חרף הוראותיו הברורות של חוק יחסי ממון, שמגינות לכאורה על נכסים חיצוניים לנישואים, הרי שהפסיקה יצרה הלכה אשר "נגסה" בהגנה על נכסים אלו. משכך, הלכת השיתוף הספציפי בנכסים חיצוניים היא שנויה במחלוקת וישנן דעות התומכות בה ודעות המתנגדות לקיומה.
יש שופטים שמכריעים על פי ההסדר הקבוע בחוק ועל פיו בלבד, וישנם שופטים שבוחנים כל מקרה לגופו וקובעים אם יש מקום לסטות מההסדר שבחוק ולייחס כוונת שיתוף ספציפי לבן הזוג בעל הנכס. בעוד שופט אחד יראה צוואה שערך בן זוג כגילוי דעת ברור לשיתוף, שופט אחר יקבע שאין די בצוואה כדי להוכיח שיתוף ספציפי; בעוד שופט אחד יקבע שהפקדת דמי השכירות של הדירה החיצונית בחשבון המשותף מלמדת על כוונה לשתף בדירה עצמה (בזכויות), שופט אחר יקבע שהכוונה הייתה לשתף רק ב"פירות" הדירה ולא בקרן.
אז מה נכון לעשות?
על אף אי הנעימות, הסכם ממון הוא הפתרון הפשוט. צילום: shutterstock
מכיוון שברור לנו שאין ביטוח להפרדה הרכושית המובטחת בחוק, אנחנו צריכים למנוע מראש אפשרות של חלוקת הנכסים. הדרך למנוע זאת היא פשוטה: הסכם ממון. במקרים שבהם אחד מבני הזוג מגיע עם נכס שניתן לו במתנה מהוריו לפני הנישואים, מומלץ לערוך הסכם ממון שיסדיר את הסוגיה ויבטיח את השליטה הבלעדית של ילדיכם בנכס הניתן להם במתנה. לחלופין, ניתן לערוך הסכם נקודתי, בנוגע לאותו נכס ספציפי ולא ביחס לכלל העניינים הממוניים בין בני הזוג. הסכם ממון פשוט מונע שאלות עתידיות.
החוק לא מטפל במצב בו הייתה עליית ערך של הנכס או בהכנסות מהנכס. כמו כן, החוק לא נותן פתרון במקרים שבהם הבעל הגיע לנישואים עם דירה, וזו נמכרה ותחתיה, בעזרת משכנתא משותפת, נרכשה על ידי בני הזוג דירה אחרת שנרשמה בחלקים שווים ביניהם ואלו רק חלק מהדוגמאות. במקרים שהחוק איננו מגדיר, אם אין הסכם ממון מחייב, שאלת השיתוף בנכסים נתונה לשיקול דעתם ולפרשנותם של השופטים.
עו"ד שירי מלכה היא בעלים של משרד לדיני משפחה.
מס ירושה - מי נגד מי
הצטרפו לקהילת דילמות במשפחה של מוטק'ה
סכסוכי ירושה בין אחים: איך למנוע אותם
בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...
"כאבם העז ושבריריותם אינם נראים ואינם נשמעים. קבוצה שקופה מבחינת הממסד והחברה, אך לצערנו הולכת וגדלה –...
"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...