חזרה למגזין אוכל

הוד והדר: תבשילים מנצחים עם פירות הדר

החורף מתקרב ואיתו שפע פירות ההדר שלהם יתרונות בריאותיים רבים. הכי טעים לאכול אותם טריים, אבל אפשר גם לשלב בתבשילים מעניינים. שלושה מתכונים
מאת עדי כץ 10/11/16
הוד והדר: תבשילים מנצחים עם פירות הדר
יתרונות תזונתיים רבים, הרבה מעבר לוויטמין C. צילום: Shutterstock

 

 

לצד הקרמבו, פירות ההדר הם מהסמלים המובהקים של החורף הישראלי. התפוז, כמו גם האשכולית, הקלמנטינה, המנדרינה והפומלה, שמבשילים בחודשים הקרים, משמשים פיצוי הולם על היעדר פירות הקיץ האהובים, וגם כנשק נגד מחלות החורף. אם גידלתם עץ הדר בחצר או שאתם מתגוררים בסביבת פרדסים, הרווחתם גם ניחוחות פריחה משכרים.  

 

למרות שנראה כי פירות ההדר נולדו בארץ, מקורם של ההדרים בדרום מזרח אסיה. הראשון שבו נתקלו בני העם היהודי, עוד בארם נהריים, היה האתרוג. משם הובא במאה השישית לארץ, כדי לשמש כאחד מארבעת המינים בסוכה, במשבצת של "פרי עץ הדר".

 

גידול מסחרי של פרדסי הדרים בארץ החל כבר במאה ה-12, כשהמוקד העיקרי היה אזור יפו - שמם של תפוזי יפו (Jaffa) נודע עם השנים בכל העולם. עד סוף המאה ה-19 היה הענף בבעלות ערבית, אז עבר בהדרגה לידיים יהודיות והפך למותג המוביל של החקלאות הישראלית במשך שנים.

 

סוגי ההדרים המוכרים לנו היום נוצרו מהכלאות, טבעיות או מלאכותיות, של מינים שמקורם בטבע. התפוז למשל, שידוע בכינויו "תפוח הזהב", הוא הכלאה בין פומלה למנדרינה. הלימון הוא יציר כלאיים של אתרוג וליים. מאפיינים את ההדרים קליפה כפולה, חלוקה של הפרי לפלחים המכילים "אמפולות" מיץ קטנות, והם עסיסיים מאוד. טעמם כידוע נע בין מתוק לחמוץ, עם נגיעת מרירות כשמדובר באשכולית.

 

 

דלי קלוריות ונטולי כולסטרול

 

בעלי כמות גדולה של ויטמין C ואשלגן. צילום: Shutterstock

 

 

מבחינה בריאותית, אין לפירות ההדר במה להתבייש: הם דלי קלוריות ונטולי כולסטרול, שומן או נתרן. עתיר הקלוריות ביותר הוא התפוז, אך מבחינת הערכים התזונתיים, פירות ההדר די דומים זה לזה כך שאפשר להחליף ביניהם ולגוון.

 

מרכיב הדגל של ההדרים הוא ללא ספק ויטמין C, שהעשיר בו ביותר הוא הלימון, או חומצה אסקורבית - ויטמין מסיס במים שגוף האדם, בניגוד לגופם של מרבית בעלי החיים, אינו מסוגל לייצר בעצמו. ויטמין C מאפשר את יצירת החלבון קולגן שבונה רקמות ועצמות, משפר את תפקוד מערכת החיסון, חשוב לקליטת ברזל בגוף ולבריאות השיניים והחניכיים ופועל נגד מצבי דלקת.

 

בפירות הדר יש גם כמות גדולה של אשלגן - מינרל חשוב המווסת את לחץ הדם וחיוני לתפקוד השרירים, להעברת מידע עצבי ולצפיפות העצם. אלופת האשלגן בפירות ההדר היא הפומלה. פירות הדר מכילים גם כ-200 פיטוכימיקלים ייחודיים, שבכוחם למנוע מחלות ולשפר את תפקודי הגוף, בהם הספרידין, שמפחית תהליכי דלקת, מוריד לחץ דם, מפחית כולסטרול וטוב לכלי הדם, הלימונן שמונע סרטן, והרוטין שמנקה מתכות רעילות מהגוף.

 

 

צריכה קבועה של פירות הדר מפחיתה בכ-50% את הסיכון לסרטן

 

הקליפה הפנימית הלבנה של הפירות עשירה בסיבים תזונתיים ומומלצת לאכילה. צילום: Shutterstock

 

 

 

רכיבים בריאותיים נוספים שאפשר למצוא בפירות הדר הם האנתצוציאנינים, שמגנים על המוח וכלי הדם ומפחיתים סיכון לסרטן, והליקופן, המצוי באשכוליות אדומות ומונע סרטן ומחלות לב. דו"ח שפורסם באוסטרליה וסקר עשרות מחקרים בנושא צריכת פרי הדר, מצא שצריכה קבועה שלהם מפחיתה בכ-50% את הסיכון ללקות בסוגים שונים של סרטן.

 

אגב, גם את הקליפה הפנימית הלבנה של פירות ההדר, שטעמה תפל עד מריר, כדאי לאכול. היא מכילה סיבים תזונתיים, שתורמים לעיכול ולמניעת סרטן המעי הגס. כדי ליהנות מהסיבים התזונתיים שבפירות ההדר (ופירות בכלל), עדיף לצרוך אותם שלמים ולא סחוטים למיץ, עד כמה שזה מפתה. בנושא אשכוליות יש להיזהר: חלק מהפיטוכימיקלים שבהן עלולים לסתור תרופות מסוימות, כמו סטטינים להורדת כולסטרול. 

 

את ההדרים אפשר לגדל בחצר: יש לבחור במקום שנהנה משמש מלאה ומוגן מרוחות, ולא בתוך מדשאה. ניתן לטעת אותם כל השנה, אבל עדיף באביב וחשוב להלבין את הגזע למניעת פגיעות שמש. ההדרים זקוקים להשקיה רציפה ולדישון בקומפוסט. הפריחה הלבנה והריחנית שלהם תופיע בחודשים מרס-אפריל, ובלימון גם בעונות אחרות. הבשלת הפרי תימשך מעל חצי שנה. עם הפרי לא חסר מה לעשות - מאכילה בטריותו ועד שילוב בעוגות, בלפתנים, בריבות, ברטבים ובתבשילים חורפיים שונים.  

 

 

מחפשים רעיונות לשימוש? לפניכם שלושה מתכוני הדרים:

 

דלורית צלויה בניחוח הדרים:

 

 

צילום: אורי שביט

 

 

המרכיבים (ל-6-8 סועדים):

 

2 דלוריות, שלמות וקלופות

 

לתערובת התבלינים:

1 כפית פלפל שחור גרוס גס

1 כפית מלח ים

1 כפית תרמילי הל

1/2 כפית זרעי כמון

1/2 כפית זרעי שומר

1/2 כפית גרגרי פלפל אדום (לא חובה)

2 כוכבי אניס

2 מסמרי ציפורן

קליפה מגורדת מתפוז אחד

 1/2כוס שמן זית איכותי

 

לאורז:

1.5 כוסות אורז בסמטי מלא

3-5 כוסות מים רותחים

1/2 כוס שקדים פרוסים, קלויים

חופן חמוציות קצוצות

חופן עלי מרווה קצוצים

חופן עלי טימין טריים

מיץ מתפוז אחד

3 כפות שמן זית

מלח ים

1 תפוז פרוס דק

1 בצל גדול פרוס לטבעות

8 שיני שום מעוכות

3 כוסות מים רותחים

להגשה: פטרוזיליה קצוצה

 

ההכנה:

 

1. להכנת תערובת התבלינים, כותשים גס במכתש ועלי או במטחנת תבלינים  את כל המרכיבים. מעבירים לקערה, מוסיפים שמן זית וקליפת תפוז, מערבבים ושומרים בצד.

 

2. מניחים את האורז בקערה, ממלאים במים, שוטפים ומסננים. מחזירים לקערה, מוסיפים שקדים ואת יתר חומרי האורז ומערבבים היטב.

 

3. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית תנור או פיירקס גדולה בשמן זית. מסדרים על התחתית את טבעות הבצל ועליהן, בשכבה אחידה, את האורז המתובל. מוסיפים שיני שום ופרוסות תפוז.

 

4. מעסים את הדלוריות בתערובת התבלינים ומניחים על האורז. יוצקים לתבנית בזהירות מים ומכסים היטב, כך שהתבנית תהיה אטומה.

 

5. צולים בתנור החם במשך כשעה. בודקים אם האורז מוכן ובמקרה הצורך מוסיפים כוס או שתיים של מים רותחים. ממשיכים לאפות כחצי שעה נוספת.

 

 

סלט אנונה, תפוז ואשכולית אדומה:

 

 צילום: אורי שביט

 

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

 

4-6 אנונות בשלות, מפורקות לנתחים ומנוקות מגרעינים

2 תפוזים מפולטים לפלחים (ללא הציפוי הלבן)

1 אשכולית אדומה מפולטת לפלחים (ללא הציפוי הלבן)

קליפה מגורדת ומיץ מתפוז אחד

מיץ מלימון אחד

מעט שמן זית

מלח, פלפל שחור גרוס

להגשה: חופן עלי נענע טריים, פרוסים לרצועות

 

ההכנה:

 

מכניסים לקערה את כל חומרי הסלט ומערבבים. משהים ל-5 דקות לספיגת טעמים. מעבירים לקערת הגשה או לקעריות אישיות, מעטרים בנענע ומגישים.

 

המתכונים באדיבות אורי שביט, מרצה ויועצת קולינרית (בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר").

 

 

במיה ברוטב עגבניות, שום ולימון כבוש:

 

 צילום: ליכטנשטטר

 

 

המרכיבים (ל-4-6 מנות):

 

300 גרם במיה, עדיף טרייה

1/4 כוס שמן זית

8 שיני שום חצויות

5 עגבניות מגוררות

3 פלחים קצוצים של לימון כבוש

2 כפות מלח גס

כף פלפל גרוס

פלפל חריף ירוק קצוץ

1/2 כוס ציר עוף או מים חמים

שמן קנולה לטיגון הבמיה

 

ההכנה:

 

1. מחממים שמן זית בסיר ומטגנים את השום עד להזהבה קלה. מוסיפים עגבניות מגוררות, לימון כבוש ואת התבלינים, ומערבבים היטב.

 

2. מוסיפים פלפל חריף, מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה 15 דקות. מוסיפים ציר או מים, טועמים ומתקנים תיבול. ממשיכים בבישול.

 

3. במקביל מחממים מחבת עם שמן חצי עמוק ומטגנים את הבמיה כ-5 דקות. מוציאים אותה הישר אל תוך סיר הרוטב ומבשלים 30 דקות נוספות.

  

המתכון מתוך הספר "אבי לוי – טעמים של בית" של השף אבי לוי.

 

 

מזון שומני יכול להיות בריא

חלום אקזוטי ומתכון פאי פירות

אוכלים בריא: השפית עינת מזור משתפת מתכונים

מהמטבח באהבה: המתכונים של גיל חובב

רגישים למזון? כך תתמודדו

 

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה   

 

0  תגובות 0 אהבו


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

מתוק התפוח: כל הסיבות לאכול תפוחים
רובנו מכירים את ההמלצות לאכול תפוח אחד ביום (באנגלית אפילו יש פתגם ידוע: An apple a day keeps the doctor away), אבל האם...
לקריאת הכתבה
עלה עולה: למה כדאי לאכול מנגולד
אחד ממנהגי ראש השנה הבא עלינו לטובה הוא להגיש לשולחן החג צלחת ובה מיני מזונות, כאשר לכל אחד מהם משמעות....
לקריאת הכתבה
שולפים קוצים: הכל על הסברס (ומתכון נפלא)
כישראלים אנחנו נוהגים לחשוב שצמח הצבר הוא ישראלי, וכשאנחנו אוכלים סברס אנחנו מרגישים הכי ישראלים. אבל...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה