הזכות למלווה בזמן בדיקה רפואית

(צילום: Shutterstock)
נפגעת במקום עבודתך? בידך האפשרות להגיש תביעה לגמלת נכות ממקום מהעבודה. במקרה זה תזומן בפני ועדה אשר תבצע דיון ותכריע באם ולכמה אחוזי נכות הינך זכאי. אם אתה סבור כי נעשה לך עוול ונכותך לא שוערכה בצורה מהימנה, אתה זכאי לערער לפני הוועדה הרפואית לעררים.
זכות ראשונה במעלה, אשר עולה לכדי זכות חוקתית, הינה זכותו של מבוטח אשר בא בפני גוף רפואי העתיד לחרוץ את דרגת נכותו להגיע בליווי עורך דינו, או כל אדם אחר שיבחר, ולבקש כי הלה יהיה נוכח בכל אחד משלבי הבדיקה הגופנית.
לזכות זו משמעות נרחבת ראשית, משום שיש בליווי עורך דין משום ביטחון כי ההליכים מתבצעים באופן תקני. שנית, יש בהליך הבדיקה הרפואית משום גביית ראיות, וזהו השלב הבסיסי שעל פיו תבחן הוועדה לעררים את נכות הנפגע.
בפסיקה שהתקבלה לאחרונה (בנישו דני נ´ המוסד לביטוח לאומי ב"ל (תל אביב יפו) 4994/08), נפסק כי הליך בדיקה רפואית בפני יועץ במסגרת הערעור בפני הוועדה הרפואית לעררים, אשר במהלכו התבקש בא כוחו של הנבדק לצאת מן החדר, בניגוד לבקשתו להישאר - דינו אחד הוא: בטלות, ועל הוועדה לדון בעניין מחדש.
השופט אילן אייטח אשר פסק הלכה זאת קבע כי מדובר בזכות הנגזרת מעקרונות היסוד של שיטת משפטנו: "זכות זו נגזרת ממהותה של הוועדה לעררים כרשות מעין שיפוטית..." וכל עוד לא ניתן הסבר המניח את הדעת להוצאת המלווה מהבדיקה, יש בכך טעם לפגם היורד לשורשו של ההליך המעין-שיפוטי של הוועדה המצריך עמידה בשנית מול אותה וועדה".
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
טענה מצד הוועדה בדבר תקנה 9 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה) שעניינה "נוכחות זרים בשעת בדיקה" לא תתקבל, מצד אחד, "כבר נאמר שמטרתה (של התקנה) להבטיח את צנעת הפרט וכבודו של הנבדק בפני הוועדות הרפואיות.." מצד שני, "תקנה זו לא באה למעט מהזכויות הנתונות למבוטח מכוח עקרונות היסוד וחוק לשכת עורכי הדין...".
על כן, אם נראה לך שנפגעת על ידי אחד הגופים המוזכרים לעיל, או שנעשה לך עוול ולא מומשה זכותך לליווי בבדיקה גופנית, למרות רצונך, הינך זכאי לעמוד בפני הוועדה בשנית, על מנת שתדון במצבך. במצבים אלה רצוי ומומלץ לקבל ייעוץ משפטי עוד לפני פנייתך לוועדה, וזאת על מנת שתזכה לשקיפות מקסימלית בעת ההליך בפני הוועדה לעררים.
עריכת צוואה היאצעד לגיטימי ומתבקש כיום. כשבני זוג הנשואים שנים רבות מגיעים לעו"ד לערוך צוואה, ההחלטה...
היום (1.10) חל "יום הקשיש הבינלאומי" או "יום הזקנה הבינלאומי", תלוי במושג המועדף עליכם. כאזרחים ותיקים כפי...
אם אתם אזרחים ותיקים אתם ודאי כבר יודעים, שבכל עיר בארץ קיימת מחלקה לאזרחים ותיקים שנמצאת במסגרת האגף...