חזרה לבריאות טובה

הכול דבש - שתהיה שנה מתוקה

הדבש מכיל חומרים נוגדי חמצון, הידועים בפעולתם למניעת מחלות לב וסרטן, וגם ויטמינים B ו- C, ברזל, סידן ואשלגן. אבל הוא מכיל גם הרבה מאוד סוכרים וקלוריות
ד"ר אסנת רזיאל 15/09/09
הכול דבש - שתהיה שנה מתוקה
אם התרגלנו לקבל את הדבש המסורתי כמובן מאליו, בא הממתק הדביק והמענג הזה, וממציא את עצמו מחדש לנגד עינינו. בשנים האחרונות אנחנו נחשפים למגוון הטעמים שהוא יכול לספק לנו, מבינים את חשיבות פרחי הצוף שממנו הוא מיוצר ויורדים לדקויות הבוחנות את פעולתה של כל דבורה פועלת חרוצה. האם שאלנו את עצמנו עד כמה הדבש טוב לנו בעצם? היום אפשר לקבוע בביטחון כי הדבש קדם לאדם, משום שנתגלו מאובנים של דבורת הדבש המיוחסים לתקופה של לפני 150 מיליון שנה. האדם גילה את הדבש עוד בתקופה הפרהיסטורית, ועל כך מעידים ציורי קיר במערות ממקומות שונים בעולם. את העדות הראשונה לשימוש בדבש אנו מוצאים אצל המצרים. הפרעונים היו הראשונים שגילו את טעמו של המעדן הטבעי הזה ועלו על האפשרות להפוך אותו למוצר חקלאי מתועש. עדויות ראשונות לכך ניתן למצוא בציורים מקברי הפרעונים. הדבש היה מרכיב חשוב במיוחד בתרבות המצרית. הוא שימש כתוסף מתוק למזונות רבים והיה המרכיב הפופולארי ביותר בתרופות שרקחו המצרים. המצרים ייחסו לו חשיבות בקשר ללידה ולהתעברות. הם ראו בדבש ספק אנרגיה ופוריות ומסייע מרכזי בכניסה להריון. הם השתמשו בו בטקסי חניטה והעמידו לרשות הנקברים כמויות גדולות ממנו על מנת שכשישובו מן המתים הוא יעמוד לרשותם. גם היוונים ראו בדבש מקור ובסיס ליצירת מרקחות ותרופות שונות. הם ייחסו אריכות חיים לאכילת דבש מרובה. הרומאים המליצו על שתיית כוס דבש מדי יום על מנת לנקות את הגוף מרעלים. אחת התרופות הנפוצות לריפוי אבנים בכליות כללה דבש ודבורים טחונות. בתי ספר לרפואה מבוססת דבש שגשגו בכל רחבי האימפריה והגבירו את ייצור הדבש בכל שטחי האימפריה הרומית. המסורת היהודית אינה מתירה לאכול את הדבורה. היא מוגדרת כטמאה. אך תפוקת הדבש שלה טהורה ומותרת לשימוש. זהו מקרה נדיר ויוצא דופן של כשרות שאין שני לו. הסיבה לכך היא שדבש הדבורה אינו מיוצר בגופה, אלא בכוורת, והדבורה לפיכך היא "סייע" ביצירתו בתוך זפק ייחודי לה שאינו חלק מגופה לכאורה והיא משמשת כנשאית בלבד של חומרי הדבש. הדבש ביהדות הוא סגולה למזל ולברכה, ואכילתו מצווה בראש השנה על מנת שתהיה לנו שנה מתוקה.


חומר הגלם לייצור הדבש הוא צוף הפרחים. הרכבו הכימי מותנה בסוג הפרחים, בתנאי מזג האוויר, בסוג הקרקע ובמיקום הגיאוגרפי. הצוף מכיל: מים בריכוז שבין 60 אחוז ל-90 אחוז (בדרך כלל הדבורה לא תאסוף צוף שריכוז המים בו גבוה מ-85 אחוז), פחמימות בצורת סוכרים בריכוזים שונים, חומצות אורגניות שונות וכן כמויות זעירות של ויטמינים ומינרלים שונים. הצוף הוא בדרך כלל חומצי ברמת PH שבין 2.7 ל- 6.4. במרבית סוגי הצוף רוב הסוכרים הם חד סוכרתיים כגון פרוקטוז וגלוקוז. כמו כן ניתן למצוא בין מרכיבי הצוף גם סוכרוז ומלטוז. ערכו התזונתי של 100 גרם דבש הוא 304 קלוריות מפחמימות והוא מכיל ויטמינים B ו- C, ברזל, סידן ואשלגן. הדבש מכיל חומרים נוגדי חמצון, אנטי אוקסידנטים, הידועים בפעולתם למניעת מחלות לב וסרטן, ויש הטוענים כי אכילת דבש טובה לסובלים מסוכרת בשל איכויותיו הגבוהות והרכבו הכימי. אולם חשוב לציין כי גישה זו שנויה מאוד במחלוקת, והנטייה המרכזית בחוגי הרפואה היא לראות את צריכת הדבש על ידי חולי סוכרת כאסורה או כמוגבלת מאוד, כמו כל רכיב פחמימתי אחר. ככלל, ככל שצבעו של הדבש כהה יותר, גם טעמו וריחו עזים יותר. יש סוגי דבש שמקורם בצוף של סוג אחד של פרחים (דבש מו?נו?פ?לו?רי), ויש סוגי דבש שמקורם בצוף של מספר פרחים (דבש פ?ו?ל?יפ?לו?רי). סוג הצמחים שמצוף פרחיהם מופק דבש משתנה מאזור לאזור ומעונה לעונה. בישראל מפיקים דבש מלמעלה ממאה סוגי צמחים. בארץ ניתן להשיג מגוון רחב מאוד של מוצרי דבש.
להלן פירוט סוגי הדבש הפופולריים ביותר:
דבש מפרחי הדרים - הדבש הנפוץ ביותר בארץ ובארצות הברית. גונו בהיר וטעמו וניחוחו כשל פריחת ההדרים. דבש מפרחי אקליפטוס - גוון הדבש משתנה בהתאם לסוג האקליפטוס, אך הטעם בדרך כלל עז ומזכיר במקצת טעם לוואי של תרופה. דבש מפרחי בר - מופק מסוגים רבים של צמחים: תלתן, מרווה, עירית, חצב וכו'. זהו דבש שגונו בדרך כלל בהיר וטעמו עדין. את הדבש בארץ ניתן למצוא גם כדבש מיובש, מזון מלכות, פולן, דבש עם תוספים, דבש מתובל ובעשרות רבות של מוצרי מזון פופולאריים כתוסף טעם. וכן, יש לדבש מחיר: ערכיו התזונתיים וסגולותיו הרפואיות של הדבש רבים, אבל זה עלול לעלות לנו ביוקר בכמות הקלוריות שנספח לגופנו. לכן קראו, הפנימו ועשו בדבש שימוש חכם.
עוד על תזונה:

ספר חדש: 365 יום בלי תירוצים

יוצאים לחופשה, שומרים על הגזרה

עשרה מאכלים שיעשו לכם מצב רוח טוב

כל מה שצריך לדעת על חלב

חומוס בלי פיתה - בריא ולא משמין

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה

פורום תזונה קלינית
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
על האש: המדריך המלא למנפנפים

מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...

לקריאת הכתבה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה