חזרה לחדשות היום

המכשולים בדרך להכנת צוואה

הידעתם שבמידה וצוואה כוללת מספר עמודים, חובה לחתום על כל עמוד ועמוד, כיון שהיו מקרים בהם צוואות זויפו ע"י החלפת העמודים? ובמידה והמצווה הינו מבוגר מאוד ו/או חולה, רופא המכיר את המצווה חייב להיות נוכח בשעת עשיית הצוואה? - כל זאת, ועוד טעויות מהן יש להימנע בעת עריכת צוואה.
עו"ד זוהר סנדלר 11/01/09
המכשולים בדרך להכנת צוואה
קיים הבדל משמעותי בין אדם אשר נפטר ולא ערך צוואה בימי חייו, לבין אדם אשר עורך צוואה מסודרת, בה הוא נותן הוראות מדויקות, לגבי מה ייעשה ברכושו לאחר פטירתו, בשיבה טובה. אדם הנפטר מבלי שערך צוואה, דיני חוק הירושה קובעים בסעיף 2 לחוק, כי הירושה היא על פי דין, זולת במידה שהירושה הינה על פי צוואה. כלומר אדם שנפטר ולא השאיר אחריו צוואה, עזבונו כפוף לדיני חוק הירושה בלבד, ללא גמישות לגבי רצונותיו. לדוגמא, עפ"י חוק הירושה במקרה שהנפטר השאיר אישה וילדים, האישה זכאית למחצית העיזבון, והילדים זכאים עפ"י הדין, למחצית העיזבון הנותר בחלקים שווים. יכולים להיווצר מצבים בהם הילדים יוכלו להוציא את האישה ו/או את הידועה בציבור או את הבעל מדירת המגורים, בה הם חיו עם המוריש, וזאת עפ"י חוק הירושה כאמור. לעומת זאת, יתרונה של עריכת צוואה, היא בגמישות שהיא מעניקה למוריש, לצוות את רכושו בדיוק כרצונו, ועל פי שיקול דעתו הבלעדי, (למעט מקרים מיוחדים וספציפיים בחוק) מה ייעשה ברכושו, מי יזכה בה, באיזה חלק, מתי ובאילו תנאים - הכול על פי רצון המוריש, וללא ההגבלות ו"הקשיחות" שיש בחוק הירושה, לגבי יורשים על פי חוק, אשר יורשים את רכוש הנפטר, לעיתים בניגוד וללא קשר לרצונו של המת.



היתרונות שבעריכת צוואה:
1. המצווה יכול לומר במדויק למי הוא מבקש להוריש את רכושו, ובאלו חלקים. 2. בצוואה יכול המצווה להורות, למי יעבור הרכוש לאחר פטירתו של אותו זוכה ראשון בצוואה (יורש אחר יורש), והוא יכול גם לקבוע, כי במידה ואותו זוכה ראשון לא יהיה בחיים בשעת מותו, אזי רכושו יעבור לזוכה אחר חליפי (יורש במקום יורש). 3. המצווה יכול לחלק את נכסי המקרקעין שלו ליורשים בצורה שלא תגרום "לתאונות- מס", ולתשלום מס שבח במקרים מסויימים, על מכירת רכוש המקרקעין של העיזבון.
הצורך בידע משפטי לצורך עריכת צוואה:
1. אדם הרוצה להעביר את רכושו, עליו עמל כל חייו, רצוי מאוד ואפילו חובה עליו לפנות לעורך דין, המתמחה בדיני ירושה וצוואות, אך מתמחה גם בדיני מיסים ומקרקעין, במיוחד במקרה בו למוריש יש רכוש נדל"ני. 2. צוואה שאינה עשויה ביד מקצועית, עלולה לגרום לעיתים לנזק ממוני רב, לסכסוכים משפחתיים ולדיונים מתמשכים בערכאות בתי המשפט. לכן חשוב שעורך דין מומחה לעניינים אלו, יערוך את הצוואה בצורה מקצועית, המבטאת בבהירות את רצון המצווה, תוך סגירת "פרצות" ופרקטיקה משפטית, אשר תמנע ניסיונות לתקיפת הצוואה, לאחר פטירת המוריש.
הפרטים החשובים לעריכה נכונה של צוואה:
1. 2 העדים לצוואה חייבים להיות מעל גיל 18 שאינם מוטבים בצוואה, להקפיד על תצהיר העדים, וזיהוי העדים כנדרש בחוק. 2. במידה והצוואה כוללת מספר עמודים, יש לחתום על כל עמוד ועמוד בצוואה, שכן היו מקרים בהם צוואות זויפו ע"י החלפת העמודים. 3. יש לכתוב את הצוואה בשפה, שהמצווה מבין אותה ושולט בה. כמו כן, יש להקריא את הצוואה בלשון המובנת למצווה ולעדים. 4. יש להקפיד כי בשעת הקראת הצוואה, והחתימה של המצווה על הצוואה, יהיו נוכחים העדים. בכל מקרה, אסור שנהנה כל שהוא, המופיע בכתב הצוואה, יהיה נוכח בשעת עריכת הצוואה, הקראתה למצווה ובעת החתימה על הצוואה. 5. חשוב מאוד לחתום על הצוואה בכמה עותקים, ולתת העתק ממנה לקרוב, אשר סומכים עליו. מומלץ שהמצווה יפקיד עותק מהצוואה במשרדי רשם הירושה, אך לא חובה לעשות כן (הדבר כרוך בתשלום אגרה).
עוד כתבות בנושא זכויות משפטיות:


בעיות שפה ותרמיות ביטוחיות



התפטרות בשל מצב בריאתי לקוי



נכה במוסד אינו זכאי לגימלת נכה בביתו



תיקון צוואה כשהמנוח טעה בחישוב חלוקת רכושו



דין אלמנה ידועה בציבור כדין אלמנה שנישאה



קורבנות תאונות והקשר למחלות כרוניות קשות



מותו של קשיש אינו נחשב לאובדן חיים



ידועים בציבור: מבחינת מס זה כמו זוג נשוי



כשבית האבות מנצל מצוקת דיירת קשישה

6. במידה והמצווה הינו מבוגר מאוד, חולה ו/או במצב גופני ירוד, יש להקפיד כי רופא המכיר את המצווה, יהיה נוכח בשעת עשיית הצוואה, ורצוי שיחתום כעד על הצוואה, או להחתים את הרופא על תצהיר נפרד, המעיד כי המצווה היה כשיר בריאותית, ובעל דעה צלולה בשעה שחתם על הצוואה. 7. תכנון מראש של העברת הרכוש הנצבר לבני הזוג ו/או לדורות הבאים, רצוי מאוד שייעשה תוך כדי התארגנות מראש להעברה זו. העברה מתוכננת כזאת, יכולה להיעשות רק באמצעות צוואה, או ע"י יצירת נאמנות, המהווה אפשרות להסדר חוקי, גם לאחר מותו של יוצר הנאמנות. 8. במידה ולא יבוצע תכנון מראש, אזי הירושה תתחלק בהתאם להוראות חוק הירושה בלבד, ללא אפשרות לקבוע ע"י המוריש כיצד עזבונו יחולק. 9. למרות ה"קושי הנפשי" הכרוך בכך, מומלץ לטפל בסוגיות אלו מבעוד מועד, כדי להעביר את רכושנו ע"פ שיקול דעתנו ורצוננו הבלעדי ולמנוע מחלוקות בעתיד בין היורשים. (מידע זה הוא למידע ראשוני וכללי בלבד ואינו נועד בשום מקרה לשמש לייעוץ משפטי, או כתחליף לייעוץ משפטי פרטני, ובכל מקרה יש לקבל יעוץ משפטי וספציפי מעו"ד מוסמך).

למייל עו"ד זוהר סנדלר - לחצו




תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום

כל מה שצריך לדעת על רשלנות רפואית

בכל שנה מוגשות לבתי המשפט בישראל קצת פחות מ-2,000 תביעות בגין נזקים שנגרמו מרשלנות רפואית. לפי הנהלת בתי...

לקריאת הכתבה
חייבים כסף? כל הדרכים להחזיר את החוב

אף אחד לא אוהב שחייבים לו כסף או להיות בצד החייב, אבל כולנו ודאי לקחנו בשלב כלשהו בחיים הלוואה מהבנק דוגמת...

לקריאת הכתבה
חושדים שמרמים אתכם? כך תדעו

הכתבה מטעם חברת Checknet

כולנו מכירים את סיפורי המרמה והונאה הנוגעים לכל תחומי החיים ומתפרסמים חדשות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה