המלצות לאכילה נבונה של סופגניות
לידיעתכם: במהלך חג החנוכה הישראלי מעלה בממוצע 2 ק"ג, ואילו בשתי סופגניות קטנות, יש כמות כפולה של שומן, לעומת סופגניה אחת גדולה. אז מה עושים?
סיגל פרישמן
21/12/08

חנוכה הוא חג חורפי וביתי ושני אלה הינם מרכיבים בעייתיים כשחושבים על ירידה במשקל. בחורף, אנו נמצאים יותר זמן בבית, מכיוון שלא מתחשק לצאת לקור שבחוץ, ונטייתנו היא לחפש משהו "מעניין" במזווה ובמקרר, ואז אנו אוכלים יותר ומוציאים פחות אנרגיה.
במהלך חג החנוכה הישראלי מעלה בממוצע 2 ק"ג שכן במשך 8 ימים אנו אוכלים מאכלים רבים המטוגנים בשמן, ולא סופרים את הקלוריות. אבל - סופגנייה ממוצעת מכילה 500-600 קלוריות ולביבה ממוצעת מכילה 150-200 קלוריות.
המלצות למיזעור הנזק הבריאותי של אכילת סופגניות:
? להדלקת הנרות ניתן להכין פשטידת ירקות, לביבות אפויות של ירקות, מרק ירקות, סלט ירקות ולקינוח תפוח עץ אפוי, או סלט פירות מעניין. יתכן שאלה ימנעו מאיתנו לאכול את המאכלים המסורתיים הנ"ל. ? אפשר לאפות סופגניות במקום לטגן אותן. ? בשנים האחרונות ניתן למצוא בחנויות גם "מיני סופגניות", ומי שמחליט לאכול אחת, רצוי שיבחר בסופגנייה קטנה. לא מומלץ לקחת שתיים קטנות במקום אחת גדולה, כי מירב הקלוריות מגיעות מהשמן, ובשתיים קטנות יש כמות כפולה של שמן, לעומת אחת גדולה. ? המילויים והציפויים השונים שנוספו לסופגניות בשנים האחרונות, מפתים לטעימה. כדאי לא להביא הביתה סוגי מילויים שונים, כי אז עולה הפיתוי לטעום מכמה סוגים. ? סופגניות מקמח מלא נותנות תחושה של אכילה בריאה. הסיבה לכך שסופגנייה איננה נמנית עם מזונות מומלצים היא לא הקמח הלבן, אלא בשל כמות השמן שבה. לפיכך לא מומלץ לקנות סופגניות מקמח מלא, ובכך לתת לעצמנו לגיטימציה לאכול מהן. ? להירשם דווקא עכשיו לחדר כושר או לחוג התעמלות - ה"התחברות" לגוף דרך הפעלתו, מונעת מאיתנו מ"להתעלל" בו ע"י אכילת מאכלים עתירי שומן. ? מי שאינו מצליח לעשות שינויים בהרגלי האכילה באופן עצמאי, כדאי שיתחיל את השינויים במסגרת כלשהי: קבוצות תמיכה, דיאטנית אישית ועוד, שכן הקילוגרמים אינם נושרים ללא הפחתת צריכת הקלוריות, וללא הגדלת הפעילות הגופנית.

סופגניות אפויות
המתכון מתאים ל-10 מנות של 145 קלוריות למנה (כרבע מהכמות בסופגנייה רגילה)
החומרים:
20 גרם שמרים טריים 3 כוסות קמח 3 כפות סוכר 1/3 כוס שמן קנולה 1 ביצה ½ כפית מלח מעט אגוז מוסקט טחון 1 כוס מים פושרים ½ כוס חלב 1% שומן 10 כפיות ריבה דיאטטית (אפשר גם ממרח תמרים)
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל - 210 מעלות. 2. ממיסים בקערה את השמרים במעט מן המים והסוכר, ומניחים לתסוס כ - 10 דקות. 3. מוסיפים לתערובת השמרים 2 כוסות קמח וטורפים היטב במשך כ- 5 דקות. 4. מכסים את הקערה בנייר נדבק, ונותנים לתערובת לתפוח במקום חמים כשעתיים. 5. מוסיפים לתוך הבצק את השמן, הביצה, המלח ויתרת הקמח ליצירת בצק רך, ומניחים לתפוח כשעה נוספת. 6. מרדדים את הבצק ויוצרים עיגולים. מניחים אותם על תבנית אפייה משומנת, ואופים כ - 20 דקות בחום בינוני (180 מעלות). 7. כשהסופגניות מתקררות ניתן להחדיר לתוכן את הריבה בעזרת מזרק או כפית.

המלצות למיזעור הנזק הבריאותי של אכילת סופגניות:
? להדלקת הנרות ניתן להכין פשטידת ירקות, לביבות אפויות של ירקות, מרק ירקות, סלט ירקות ולקינוח תפוח עץ אפוי, או סלט פירות מעניין. יתכן שאלה ימנעו מאיתנו לאכול את המאכלים המסורתיים הנ"ל. ? אפשר לאפות סופגניות במקום לטגן אותן. ? בשנים האחרונות ניתן למצוא בחנויות גם "מיני סופגניות", ומי שמחליט לאכול אחת, רצוי שיבחר בסופגנייה קטנה. לא מומלץ לקחת שתיים קטנות במקום אחת גדולה, כי מירב הקלוריות מגיעות מהשמן, ובשתיים קטנות יש כמות כפולה של שמן, לעומת אחת גדולה. ? המילויים והציפויים השונים שנוספו לסופגניות בשנים האחרונות, מפתים לטעימה. כדאי לא להביא הביתה סוגי מילויים שונים, כי אז עולה הפיתוי לטעום מכמה סוגים. ? סופגניות מקמח מלא נותנות תחושה של אכילה בריאה. הסיבה לכך שסופגנייה איננה נמנית עם מזונות מומלצים היא לא הקמח הלבן, אלא בשל כמות השמן שבה. לפיכך לא מומלץ לקנות סופגניות מקמח מלא, ובכך לתת לעצמנו לגיטימציה לאכול מהן. ? להירשם דווקא עכשיו לחדר כושר או לחוג התעמלות - ה"התחברות" לגוף דרך הפעלתו, מונעת מאיתנו מ"להתעלל" בו ע"י אכילת מאכלים עתירי שומן. ? מי שאינו מצליח לעשות שינויים בהרגלי האכילה באופן עצמאי, כדאי שיתחיל את השינויים במסגרת כלשהי: קבוצות תמיכה, דיאטנית אישית ועוד, שכן הקילוגרמים אינם נושרים ללא הפחתת צריכת הקלוריות, וללא הגדלת הפעילות הגופנית.

סופגניות אפויות
המתכון מתאים ל-10 מנות של 145 קלוריות למנה (כרבע מהכמות בסופגנייה רגילה)
החומרים:
20 גרם שמרים טריים 3 כוסות קמח 3 כפות סוכר 1/3 כוס שמן קנולה 1 ביצה ½ כפית מלח מעט אגוז מוסקט טחון 1 כוס מים פושרים ½ כוס חלב 1% שומן 10 כפיות ריבה דיאטטית (אפשר גם ממרח תמרים)
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל - 210 מעלות. 2. ממיסים בקערה את השמרים במעט מן המים והסוכר, ומניחים לתסוס כ - 10 דקות. 3. מוסיפים לתערובת השמרים 2 כוסות קמח וטורפים היטב במשך כ- 5 דקות. 4. מכסים את הקערה בנייר נדבק, ונותנים לתערובת לתפוח במקום חמים כשעתיים. 5. מוסיפים לתוך הבצק את השמן, הביצה, המלח ויתרת הקמח ליצירת בצק רך, ומניחים לתפוח כשעה נוספת. 6. מרדדים את הבצק ויוצרים עיגולים. מניחים אותם על תבנית אפייה משומנת, ואופים כ - 20 דקות בחום בינוני (180 מעלות). 7. כשהסופגניות מתקררות ניתן להחדיר לתוכן את הריבה בעזרת מזרק או כפית.

תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
על האש: המדריך המלא למנפנפים
מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות