הנחמה הפרסית: קדירה מהבילה
עונת החורף מביאה איתה דילמה לא קטנה: מצד אחד, הגוף משווע לאוכל חם וטוב שהתבשל זמן רב על האש, מצד שני, כפות הידיים הקפואות והלאות הכללית שמגיעה עם הקור די מונעת מאיתנו להוציא את הידיים מתחת לשמיכת הצמר, לקום ולהתחיל לעמוד שעות במטבח. תבשילי קדרה הם פתרון מצוין לארוחה טובה ומשביעה שעושה נעימים בכל הגוף: כלום עבודת הכנה ויאללה, לסיר, נתראה בעוד שעה מינימום.
חורפי, כיפי ולימוני
תבשיל כבד אך הלימונים מעניקים קלילות. Shutterstock
הג'ורמה סבזי הוא תבשיל קדרה קלאסי, כזה שיגרום לכם להתרפק על זכרונות מהסבתות שלכם (או של החברים והשכנים שגדלתם איתם) והוא דרך מצוינת לקבל את החורף שסוף סוף הגיע. רבים מכירים את התבשיל גם בשם חורשט סבזי, כשחורשט פירושו תבשיל וסבזי מתייחס לעשבים הטריים שנעשה בהם שימוש. למנה עצמה טעם לימוני הנוסע מהלימון הפרסי, לימון מיובש שנותן את הטון לכל התבשיל. אגב, עם טעמי החמיצות של המנה ניתן לשחק: מי שלא רגיל לאכול אוכל חמוץ – יכול להוסיף לתבשיל עוד מים. מי שמעוניין בטעם לימוני יותר – אפשר להוסיף מיץ לימון סחוט טרי לקראת תום הבישול.
עוד יתרון של התבשיל הזה הוא שמצד אחד מדובר בנזיד חורפי וכיפי – אבל מצד, בגלל הלימוניות והעשבים המרובים, התחושה לאחר מכן היא לא של כבדות וחוסר נעימות, שזה כבר יתרון רציני.
תבשילי בקר זקוקים לנתחי בשר משריר נייד (לדוגמה, נתח מס' 8 או 18), שבישול ארוך מרכך אותם ועושה להם רק טוב (בניגוד לנתחים כמו סינטה, אנטרקוט וכדומה שצריבה טובה וזריזה מספיקה להם). למרות זאת, יש להקפיד על זמנים נכונים, כי גם כאן, בדיוק כמו סטייק שמתייבש בדרגת וול דאן, צריך לדעת להפסיק את הבישול כשהבשר רך ונעים.
מבחינה קלורית, במאה גרם של בשר מנתח זה ישנן כ-130 קלוריות, 26.7 אחוזי שומן ו-39 גרם חלבון. קחו בחשבון שאת המנה הזאת, כמו שנהוג בפרס, מגישים גם על גבי אורז לבן, כלומר מדובר בארוחה שלמה המכילה חלבון, קטניות, פחמימה וכמובן הרבה ירק.
ג'ורמה סבזי (נזיד בשר ועשבי תיבול)
נתחי בשר משריר. צילום: shutterstock
המרכיבים:
1 ק"ג בשר שריר
1/2 כוס שעועית אדומה
2 לימונים פרסיים
2 צרורות כוסברה
1 צרור פטרוזיליה
1 בצל בינוני קצוץ
1/3 כוס שמן
מלח
פלפל
כורכום
ההכנה:
(1) מבשלים כל מרכיב בסיר נפרד עם מים: את הבשר כשעה, את השעועית כחצי שעה, ואת הלימונים הפרסיים (עם כוס מים) כחצי שעה.
(2) שוטפים היטב את הכוסברה ואת הפטרוזיליה, קוצצים גס ומניחים בצד. בסיר גדול מחממים את השמן ומטגנים את הבצל עד לשקיפות.
(3) חותכים את הבשר המבושל לקוביות גדולות, ומוסיפים לסיר הבצל ביחד עם 3 כוסות מים. מוסיפים את השעועית המבושלת והמסוננת, את הלימון הפרסי עם מי הבישול ואת הירק. מתבלים במלח, פלפל וכורכום, מרתיחים ומבשלים על אש קטנה למשך חצי שעה נוספת. שימו לב: הנזיד עצמו אמור להיות מימי יחסית. מגישים לצד אורז לבן.
המתכון באדיבות פירה סימן-טוב, בשלנית אוכל פרסי מסורתי המתבלת את האוכל בסיפורים אותנטיים מילדותה בפרס.
גרגרי חומוס בתיבול הודי: מנה מנצחת
אוזני המן הן המאכל הרשמי של פורים, אבל מה דעתכם שהשנה תכינו כאלה עם מילויים מיוחדים? נכון, יש בשוק לא מעט...
הכי כיף להתפנק בחורף עם תבשילי קטניות עשירים, כי המרקם הדייסתי מרפד את הבטן בחמימות ומעניק תחושת שובע...
כמה שחיכינו לחורף, נראה שהוא כאן כדי להישאר וסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קר במיוחד. זה הזמן להעמיד על האש...