הסכם קשישים: אפליה פסולה
בית הדין לעבודה קבע כי הסכם הקשישים שעל פיו העסיק בנק לאומי עובדים שגילם עולה על 55 מהווה אפליה פסולה מחמת גיל, ופסק פיצויים לעובד שתבע את הבנק
צפריר בשן
28/06/10

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, בראשות השופט יצחק לובוצקי, קיבל את תביעתו של יוסף מוצפי, גמלאי בן 69, נגד בנק לאומי, שבו החל לעבוד בשנת 1998 בעת היותו בן 57. במסגרת עבודתו שימש מוצפי כפקיד עזר בבנק בשכר של 5500 שקל לחודש. מוצפי טען כי הוחתם על חוזה העסקה שכותרתו "הסכם קשישים", שעליו הוחתמו עובדים שהצטרפו לבנק כאשר גילם עלה על גיל 55.
בית הדין החליט לחייב את בנק לאומי לשלם לתובע פיצוי של 66 אלף שקל, שהם שכר של שנה שלמה, בתוספת הוצאות משפט בסך 10,000 שקל. בעקבות הצלחת תביעתו של מוצפי הגישו עובדים נוספים תביעות נגד בנק לאומי, ומומלץ לכל מי שנפגע בעניין להפנות את עניינו לנציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה.
בית הדין האזורי לעבודה קבע בפסיקתו כי בנק לאומי נהג לגייס עובדים מעל גיל 55 ולהעסיקם תוך אפליה לעומת יתר העובדים בבנק, הן מבחינת תנאי השכר והן מבחינת התנאים הסוציאליים הנלווים.
בתביעה של מוצפי, שהוגשה באמצעות עו"ד אלכס ספינרד, הוא טען כי הסכים לעבוד בבנק במשך שנים ארוכות בשכר נמוך מהמקובל בבנק. לטענתו, הוא עשה כן בשל הבטחה לפיה לא יצטרך לפרוש מהעבודה בגיל 67, אלא יוכל להמשיך להיות מועסק חמש שנים נוספות, עד גיל 72. אולם הבנק החליט על דעת עצמו ומבלי ליידע את הנוגעים בדבר לשנות את מדיניותו ולהתכחש להבטחתו כלפי מוצפי, ופיטר אותו כאשר הגיע לגיל 67.

בחוות דעת שהגישה נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, עו"ד שרון אברהם-וייס, לבית הדין נכתב כי "הסכם הקשישים", שעל פיו הועסקו עובדים מבוגרים ובהם מוצפי, "הוא דוגמה בוטה לאפליה מחמת גיל של עובדי הבנק המבוגרים לעומת הצעירים, הכולל קיפוח בשכר ובתנאים הסוציאליים ובעיקר בזכות לביטחון תעסוקתי". לדברי הנציבה, לבנק לאומי היו שתי מטרות במדיניות זו: לחסוך בעלויות השכר של עובדים מבוגרים ולשמור לעצמו את הזכות לבצע פיטורים שרירותיים.
בית הדין לעבודה קיבל את טענות התובע ופסק כי חוזה ההעסקה המדובר מעניק לעובדים במסגרתו תנאים פחותים מאלה המוענקים במסגרת "חוקת העבודה" החלה על כל עובדי הבנק. מדיניותו של הבנק הייתה לאפשר לעובדי "הסכם הקשישים" להיות מועסקים עד גיל 72, אולם כעת הבנק מפטרם בהגיעם לגיל פרישה.
בית הדין לעבודה קיבל את עמדת נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה וקבע כי הסכם הקשישים של בנק לאומי מהווה אפליה פסולה מחמת גיל. בפסק הדין נכתב, בין היתר: "במקרה שלפנינו הודה הבנק בריש גלי כי הסכם הקשישים נערך ונחתם במקורו לשם קבלתם לעבודה והעסקתם של עובדים בני 55 שנה ומעלה. כאשר אין חולק כי הסכם הקשישים קובע תנאי עבודה נחותים מאלה הקבועים בחוקת העבודה. לאור האמור הרי שיש לקבוע כי הסכם הקשישים מפלה באופן פסול את אלה המועסקים מכוחו, רק בשל גילם".
השופט לובוצקי הוסיף: "מנגד לא השכיל הבנק להביא ולו בדל של ראיה על מנת להוכיח טענתו כי הסכם הקשישים שינה במרוצת השנים את תכליתו ומשמש בפועל להעסקתם של עובדים בלתי מקצועיים נוספים בבנק, ללא קשר לעניין הגיל. הטיעון יכול היה להתקבל כלגיטימי אילו היה מוכח ברמה הראויה. יש אפוא לקבל את עמדת עו"ד התובע ועמדתה של נציבת שוויון ההזדמנויות ולקבוע כי הבנק נקט באפליה פסולה שעה שערך וחתם על הסכם קיבוצי שנועד מראש להעניק תנאים נחותים למגזר מסוים של עובדים - אלה בני 55 ומעלה - ומחמת גילם".
עוד על חוק ומשפט:
אפליית מבוגרים בעבודה: יש למי לפנות
סיוע משפטי ללא תשלום
חוק החולה הנוטה למות
כיצד לתכנן את העיזבון
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום ייעוץ משפטי

עוד על חוק ומשפט:
אפליית מבוגרים בעבודה: יש למי לפנות
סיוע משפטי ללא תשלום
חוק החולה הנוטה למות
כיצד לתכנן את העיזבון
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום ייעוץ משפטי
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום
כל מה שצריך לדעת על רשלנות רפואית
בכל שנה מוגשות לבתי המשפט בישראל קצת פחות מ-2,000 תביעות בגין נזקים שנגרמו מרשלנות רפואית. לפי הנהלת בתי...
חייבים כסף? כל הדרכים להחזיר את החוב
אף אחד לא אוהב שחייבים לו כסף או להיות בצד החייב, אבל כולנו ודאי לקחנו בשלב כלשהו בחיים הלוואה מהבנק דוגמת...
חושדים שמרמים אתכם? כך תדעו
כולנו מכירים את סיפורי המרמה והונאה הנוגעים לכל תחומי החיים ומתפרסמים חדשות...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות