צילום: Shutterstock
יש סיבה לאופטימיות. פחות נשים בישראל חולות בסרטן צוואר הרחם מאשר במדינות אירופה וארצות הברית, וכך גם לגבי שיעור התמותה מהמחלה. בישראל פוגעת המחלה באחת מתוך 100 אלף נשים, אולי כיוון שכמעט מחצית מהנשים בישראל מגלות אחריות ועורכות כדרך קבע את בדיקת הפאפ, לגילוי המוקדם של המחלה.
ועדיין, כ-200 נשים מאובחנות מדי שנה בישראל עם סרטן צוואר הרחם וכ-80 נשים נפטרות ממנה. שבוע המודעות למניעת סרטן צוואר הרחם, שחל השבוע בעולם, ביוזמת ה- European Cervical Cancer Association, הוא הזדמנות לאוורר את הידע על המחלה, ולמי שלא עשתה זאת עדיין - לגשת לבדיקת פאפ. את הבדיקה הפשוטה והחינמית, הכרוכה בנטילת רקמה זעירה מצוואר הרחם, יש לבצע אחת לשלוש שנים מגיל 25 עד גיל 60.
על פי פרסומי האגודה למלחמה בסרטן לרגל שבוע המודעות, סרטן צוואר הרחם ניתן היום למניעה בשיעור של 95 אחוז בעזרת חיסון נגד הידבקות בנגיף, הניתן לנערות. מי שנולדה לפני דור החיסונים יכולה למנוע את המחלה באמצעות בדיקת הפאפ וגם באמצעות שינוי באורח החיים, כולל הפסקת עישון, שמירה על משקל תקין וביצוע פעילות גופנית סדירה. מערכת חיסון חלשה בעקבות אורח חיים לקוי עלולה לגרום גם היא להתפתחות הסרטן.
סרטן צוואר הרחם נוצר על ידי וירוס הפפילומה האנושי (HPV), וירוס נפוץ מאוד המועבר בעת קיום יחסי מין. סוגים מסוימים של הווירוס עלולים לגרום להופעת יבלות על איברי המין (בנשים ובגברים), וסוגים אחרים עלולים לגרום לסרטן צוואר הרחם. זו לא סיבה כמובן להפסיק לקיים יחסי מין. מתוך 80-90 זנים של הווירוס, רק כארבעה קשורים בסרטן צוואר הרחם. בנוסף, הווירוס, שנמצא בגופן של נשים רבות בשלב זה או אחר בחייהן, מושמד ב-90 אחוז מהמקרים על ידי המערכת החיסונית ונעלם מבלי לגרום לנזק.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
גם במקרים שהווירוס הביא להתפתחות תאים סרטניים, הללו מתפתחים באיטיות יחסית וניתן לאבחן ולהסיר נגעים בשלב הטרום סרטני. ההיענות לבדיקה בישראל, מתברר, גבוהה יחסית. מנתוני סקר הבריאות הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, 44.7 אחוזים מהנשים בישראל דיווחו על ביצוע בדיקת הפאפ במהלך שלוש השנים שקדמו לסקר. בקבוצות הגיל המומלצות לסקירה היה השיעור אפילו גבוה יותר, ועמד על 55.4 אחוז בגילי 35-44, ו-60.3 אחוז בקרב בנות 45-54.
אמצעי חשוב נוסף למניעת סרטן הרחם וסוגי סרטן אחרים, היא שינוי באורח החיים. מחקרים חדשים שנעשו בעולם והאגודה למלחמה בסרטן מפרסמת לרגל שבוע המודעות, מצאו קשר בין הרגלי עישון, גם פסיבי, עודף משקל והעדר פעילות גופנית לבין שכיחות הופעת המחלה.
עוד על בריאות:
להתמודד עם הסוכרת
מורידים את לחץ הדם
תקטפו תרופה
|