חזרה לקריירה שנייה

הפנסיונרים שמתנדבים לעזור לקשישים

מחפשים מקום להתנדב בו? בביטוח לאומי מפעילים צוות אדיר של מתנדבים אדירים שפועלים לסייע לקשישים בכל הדרוש
מדור פרסומי 05/05/15
הפנסיונרים שמתנדבים לעזור לקשישים
(צילום: רוני סופר)

בשיתוף המוסד לביטוח לאומי

 

עבודה בהתנדבות לא מביאה תלוש משכורת בסוף החודש, אבל את הסיפוק, הגאווה והסיבה לקום בבוקר, לא ניתן למדוד בכסף. "אגף הייעוץ לקשיש" במוסד לביטוח לאומי, מציע לגמלאים שמחפשים כיוון חדש אפיק התנדבות שבצידו הכשרה מקצועית. העבודה כוללת סיוע לאוכלוסייה מבוגרת במיצוי זכויות וביקורי בית לצורך תמיכה והפגת הבדידות.

 

 

ורה שלום, מנהלת אגף הייעוץ לקשיש, מספרת שהאגף הוקם ב-1972, אחרי שזוהה קושי אצל אוכלוסייה מבוגרת בהתמודדות עם הבירוקרטיה. "המטרה הראשונית היתה סיוע למבוגרים למצות את זכויותיהם בביטוח הלאומי, אבל כיום הפעילות שלנו רחבה בהרבה וכוללת סיוע בקבלת שירותים אחרים בקהילה וגם מתן תמיכה רגשית וחברתית לקשישים".

 

 

יוזמים פנייה לקבוצות סיכון

 

 

רוצים להנגיש את המידע לכל הקבוצות הרלוונטיות. צילום אילוסטרציה: thinkstock

 

 

האגף מבוסס על צוותים של עובדים סוציאלים, שמפעילים כ-5,000 מתנדבים גמלאים ברחבי הארץ. המתנדבים, מצידם, נותנים ייעוץ לאוכלוסייה מבוגרת ומסייעים במילוי טפסים, כולל תרגום לשפות אחרות. "אבל אנחנו לא מסתפקים באלה שפונים אלינו", אומרת שלום. "אנחנו גם יוזמים פניות לקשישים בקבוצות סיכון, בודקים איתם את הזכאויות שלהם ונותנים להם הכוונה לשירותים נוספים בקהילה.

 

"למשל, לאנשים שהשלמת ההכנסה שלהם לא התקבלה בעבר והיום יש סיכוי שהם זקוקים לה וזכאים, לבני 90 ומעלה שלא ידוע מה מצבם, לאנשים שנדחו בכמה נקודות על ידי חוק הסיעוד".

 

באגף מאתרים אנשים בגיל הזקנה שהתאלמנו, ויוצרים איתם קשר. "אנחנו מזמינים אותם לפגישה לצורך קבלת מידע על זכויותיהם ומציעים להם להצטרף לעשרות קבוצות התמיכה לאלמנים ואלמנות שאנחנו מקיימים ברחבי הארץ, אומרת שלום.

 

 

קהל יעד נוסף הוא כמובן שהפורשים מעבודה, שגם הם מוזמנים לימים מרוכזים שבהם מסבירים להם על זכויותיהם. באופן כללי, המטרה היא לחשוף את הציבור לכמה שיותר מידע חיוני ודרוש, כמו מידע למשפחות חולים, לניצולי שואה ועוד.

 

 

שירות עד הבית

 

 

"המון מחויבות, המון סיפוק". צילום אילוסטרציה: thinkstock

 

 

אחד הפרויקטים החשובים ביותר של האגף הוא ביקורי הבית. "יש כיום כ-8,800 קשישים בודדים שמקבלים מאיתנו ביקור בית קבוע ו- 4,200 מתנדבים שעוסקים רק בכך", מספרת שלום. "יש להם מטופל או שניים והם מגיעים אליו אחת לשבוע למשך שעה וחצי או יותר, משוחחים, מארחים לחברה ומסייעים במה שצריך".

 

את הקשר האישי האמיץ שנוצר בעקבות ביקורי הבית בין המתנדב לקשיש מתארות במילים חמות שתיים מהמתנדבות הוותיקות המופיעות בסרטון. "זה עושה לי טוב", מספרת אחת מהן. "השתניתי בהתייחסות שלי לאנשים. נפתחתי, הפכתי לאדם אחר".

 

 

מתנדבות תחום הייעוץ לקשיש בסניף נתניה מספרות על התנדבותן בקרב קשישים

 

המבקשים להתנדב עוברים קורס בסיסי להכרת המוסד לביטוח לאומי והשירות הניתן בו ובהמשך מופנים המתאימים לקורסים אוניברסיטאיים בגרונטולוגיה (מדעי הזקנה), שאורכים כשלושה חודשים. תוכנית הלימודים כוללת הכרת הקצבאות הניתנות על ידי הביטוח הלאומי, תחומי ידע שונים בזקנה ותחומי ידע מעשיים הקשורים לעבודה הישירה עם הקשישים.  

 

בנוסף לכל היתרונות האחרים, ההתנדבות בפרויקט מספקת מסגרת חברתית. המתנדבים נאספים להרמת כוסית בראש השנה ובפסח ומוזמנים לימי עיון מקצועיים. "לאורך כל הדרך", מציינת שלום, "המתנדבים חייבים להשתתף בקבוצות הדרכה עם אנשי מקצוע לליווי הפעילות. מדובר אמנם במסגרת עם מחויבות, אבל עם המון סיפוק. יש לנו מתנדבים שמתמידים כבר שנים ויש בהם גם בני 90 פלוס".

 

למרכז הטלפוני לתמיכה ומידע של אגף הייעוץ לקשיש חייגו 9696*

 

אתר המוסד לביטוח לאומי 

 

למעוניינים להתנדב: 02-6463400  

 המכורים להתנדבות: "זו סיבה לקום בבוקר"

המדריך המלא למתנדב המתחיל

 

 הצטרפו לקהילת ההתנדבות של מוטק'ה

 

 

 

 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בקריירה שנייה

המנהיגים החדשים: ותיקים למען ותיקים

בשיתוף מפעל הפיס

רובנו הולכים להצביע בבחירות המוניציפליות, אחת לכמה שנים, כדי לבחור ראש עיר, ובכך...

לקריאת הכתבה
סבתא סורגת - ותורמת: הגמלאיות שסורגות כובעים ותורמות אותם באהבה

בשיתוף מפעל הפיס

בראש השנה הקרוב צפויים תלמידי בית ספר לחינוך מיוחד בחיפה לקבל משלוח ייחודי: מאות...

לקריאת הכתבה
גמלאיות למען גמלאים: היוזמה המקסימה של עליזה וחנה

בשיתוף מפעלהפיס

סקירת נושא ההתנדבות בארץ מלמדת כמה פרטים מעניינים מאוד על התנדבות בקרב בני הגיל...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה