הפעילה לחצן מצוקה, ואף אחד לא בא

לחצני מצוקה נועדו לשפר את הנגישות של אנשים מבוגרים לשירותי בריאות במקרים דחופים. אך מתברר שלעיתים, חלק מהחברות מספקות שירות בעייתי. כך למשל מספר אהוד, שפנה לארגון אמון הציבור. "אמי נפלה בשעות הערב, הצליחה לגרור את עצמה ללחצן והתקשרה למוקד - אך לא נענתה", אומר אהוד.
"לאחר כעשרים דקות, כשראתה שהיא לא מצליחה להשיג אותם, היא התקשרה אלי. בזמן שהתארגנתי לנסוע אליה התקשרו אלי מהמוקד, ושאלו אותי כמה זמן ייקח לי להגיע. אמרתי שייקח לי כחצי שעה. כשהגעתי, מצאתי את אמי שכובה על הרצפה עם כאבים. הרמתי אותה, ובמשך כל הזמן הזה לא הגיע אמבולנס וגם לא רופא, למרות שהבטיחו במוקד לאמי".
אהוד התקשר למוקד בעצמו, ושם טענו כי אמבולנס אמור להגיע. כשזה לא קרה, הוא התקשר למד"א. "אמי הגיעה לבית חולים, וכעת היא מאושפזת לאחר ניתוח עם שבר באגן וזקוקה לשיקום מתמשך", הוא מספק. כשאמון הציבור פנה לבית העסק, טענו שם כי הבינו שהגברת אינה במצוקה, וכי הבן בדרך אליה.
"אין ספק כי לא נעשה תשאול טוב מספיק של הקשישה ולא הובן מצבה", מסבירים באמון הציבור את הכשל. סיפור דומה קרה לאמה של רינת, שנפלה בביתה גם היא בשעות הערב. האם לחצה על לחצן המצוקה בשעה 20:30, ובשעה 21:00 קיבלה בתה שיחת טלפון מהמוקד, שבה נאמר לה כי אמה נפלה. רינת נתבקשה להגיע לדירתה לבדוק את מצבה.
"מיהרתי להגיע לדירת אמי, אך מאחר שלא הצלחתי להרימה לבד, ביקשתי מהמוקדן שישלח סיוע בהרמה", כתבה רינת לאמון הציבור. "כלקוחת קהילה תומכת אני זכאית לשירות הרמה בעלות של 25 שקלים".
שירות רע הנוגד את תנאי החוזה
אלא שהמוקדן טען כי עלות השירות היא 190 שקלים. מאחר שרינת מצויה במצוקה כלכלית, היא נאלצה לקרוא לאדם זר מהרחוב שיסייע לה. כשאמון הציבור פנו לחברה, נטען כי אכן נעשתה טעות. החברה התנצלה ושילמה ללקוחה פיצוי.
"תלונות רבות של קשישים עוסקות ברמת השירות הירודה שקיבלו, באופן שנוגד את הסטנדרטים שנקבעו בחוזה", מסבירים באמון הציבור את הבעייתיות בחלק מהחברות המעניקות שירותי לחצן מצוקה. "ההגנה למנוי במקרים אלה כוללת את הזכות להתנתק מהשירות ללא קנס, גם אם טרם הסתיימה תקופת התחייבות. חשוב לציין שיש מקרים שלא יחשבו כהפרת חוזה מצד החברה, ולכן, בכל מקרה, כדאי לפנות לקבלת ייעוץ".
שנית, באמון הציבור מסבירים, כי ללקוח זכות לפיצוי כספי על הנזק שנגרם לו, החל בהחזר כספים שנגבו עבור השירות (בגין התקופה שטרם נוצלה), ועד תביעת פיצוי על רשלנות, במקרים שבהם חלה החמרה בבריאות המנוי, עקב האיחור במתן השירות. באמון הציבור ממליצים לפנות אליהם כדי לקבל ייעוץ, ומציינים מספר דברים חשובים שכדאי לדעת, לפני שבוחרים חברה המספקת לחצני מצוקה:
בדקו האם מגיע לכם שירות ללא תשלום. "קשיש אשר אושרו לו שעות סיוע שבועיות, לפי חוק הסיעוד, יכול להמיר רבע שעה שבועית בשירות לחצן מצוקה", מסבירים באמון הציבור. "כדאי לפנות לעובד הסוציאלי ברשות המקומית שבה גרים, או למחלקת הייעוץ לקשיש בביטוח לאומי, כדי לבדוק את האפשרות למימוש זכות זו".
בדקו את תכנית "קהילה תומכת" דרך אגף הרווחה. "קהילה תומכת" מספקת לקשישים סל שירותים, הכולל, בנוסף ללחצן מצוקה, גם שירותי אב/אם קהילה, שירותים רפואיים ופעילות חברתית, מבלי שיצטרכו לעזוב את ביתם. התכנית פועלת ביישובים רבים בכל רחבי הארץ. "התנאים במסגרת הקהילה התומכת הם ככלל טובים יותר מהחוזה ה'רגיל' של חברות לחצני המצוקה", מסבירים באמון הציבור. "בנוסף, קיים פיקוח הדוק יותר מטעם הרשות והעמותות למען הזקן על תפקודן".
נציגי החברות המספקות שירותי לחצני מצוקה לקשישים במסגרת קהילה תומכת לא אמורים להחתים את הקשיש על חוזה. אך לעתים הם עושים בכל זאת עושים כן, ואף מחתימים את הקשישים על חוזה שתנאיו לרוב פחות טובים מאלה שהחברה התחייבה לספק לקשיש בפני הקהילה התומכת. ההמלצה היא לא לחתום על חוזה לפני שבודקים מול צוות הקהילה התומכת האם יש בכך צורך.
לפני חתימה על חוזה שימו לב: החוזה צריך להיות קריא, וכתוב בשפה שבה נערכה העסקה.
תקופת ההתחייבות המקסימלית היא שנה. לא ניתן להחתים צרכנים הנזקקים לשירותי רפואה דחופה, כדוגמת לחצני המצוקה, על חוזה שכולל תקופת התחייבות העולה על שנה. בנוסף, על החברה להודיע למנוי כאשר החוזה עומד להסתיים.
האם יש דמי ביטול? במידה שתבחרו להתנתק מהחוזה לפני המועד שהוגדר, חשוב שתדעו מראש את גובה דמי הביטול.
בדקו אילו שירותים מתחייב העסק לספק. מהם המחלות ומצבי המצוקה הרפואיים שלהם נותן השירות מענה? ישנן חברות המספקות מענה להתקפי לב, ואילו אחרות מספקות מענה רק למצבים רפואיים קלים, כדוגמת כאבים והתעלפויות. בנוסף, בדקו מה המכשור הרפואי שעמו מגיע הצוות.
האם החברה מספקת בעצמה את השירותים הרפואיים ואת שירותי האמבולנס, או שמהווה מוקד חירום בלבד? במידה שקיים תנאי בהסכם, הקובע כי החברה יכולה להפנות את הקריאה למד"א, למשל, מי נושא בעלות האמבולנס? האם ישנה התייחסות לכיסוי ההוצאות על ידי החברה?
האם יש פיקדון? בדקו האם המנויים נדרשים לשלם פיקדון עבור לחצן המצוקה.
ומה באשר לריבית איחורים? בדקו מה גובה הריבית בעת איחור בתשלום לשירות, ומה גובה הוצאות הגבייה.
האם יש הוצאות נוספות? בדקו מהי מדיניות החברה במקרים שבהם הצרכן מאחר להחזיר את המכשיר, או שהמכשיר נגנב. על מי חלות הוצאות תיקון המכשירים המותקנים בבית הצרכן?
המדריך המלא למתעכבים בשדה התעופה
כל הדרכים לעבור בין חברות הסלולר ביעילות
כל הדרכים לשלם פחות על חבילת התקשורת
האוטובוס שוב איחר? יש מה לעשות
חתול בשק? כך תמנעו ממלכודות שיווקיות
אזרחים ותיקים? מגיעות לכם הטבות בבנקים
חברות הסלולר גובות כסף מיותר? כך תלחמו
הרבה יותר זול: טיפים לחיסכון בהוצאות
יש כרטיס מועדון? עושים סדר בארנק
כך תתנתקו מחברת התקשורת ב-4 צעדים פשוטים
כך מתחמקות חברות הביטוח מתשלום
10 הנחות שכל פנסיונר צריך להכיר
די למונופולים! אבל מה האלטרנטיבה?
הצטרפו לקהילת הצרכנות של מוטק'ה!
עד גיל 40 ניסתה טובה רוכברגר-מאיר (63) להקים עסקים, בעיקר בתחום ההלבשה, ו"בכל פעם זה היה כישלון מפואר", היא...
רובנו מודעים למושג כלכלה נבונה, שהמוטו שלה הוא "לא צריכים - לא צורכים". אבל מה קורה עם החשבונות השוטפים,...
בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית מאוד בקרב האזרחים הוותיקים בשימוש במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט: לפי סקר...