הפקה חדשה באופרה: ינופה
במשכן לאמנויות הבמה עולה האופרה "ינופה" מאת המלחין הצ'כי ינאצ'ק, המבוססת על המחזה "בתה החורגת" מאת פרייסובה, ועוסקת ברצח בתוך המשפחה
אורית הראל
07/02/12

האופרה "ינופה" שעולה החודש (13.2-25.2) באופרה הישראלית לתשע הופעות היא טרגדיה משפחתית. האופרה, מאת המלחין הצ'כי לאיוש ינאצ'ק, נכתבה על פי המחזה "בתה החורגת" מאת המחזאית הצ'כית גבריאלה פרייסובה. במרכז העלילה ניצבת ינופה, אישה צעירה שבנה התינוק נרצח בידי אמה החורגת לאחר שאבי התינוק ממאן לשאת את ינופה לאישה ובכך, במושגי זמן כתיבת היצירות - סוף המאה ה-19, ראשית המאה ה-20 - הוא מכתים את כבוד המשפחה.
פרייסובה הייתה בת 29 בלבד כשכתבה את המחזה, שלדבריה התבסס על אירועים אמיתיים שאף זכו לסיקור בתקשורת. ולמרות זאת, היו מבקרים שפקפקו באמינות הסיפור, ופרייסובה נאלצה להגן על יצירתה.
גם דרכו של לאיוש ינאצ'ק להעלאת האופרה שכתב בעקבותיה לא הייתה קלה. ראשית, מלאכת הכתיבה שלה ארכה עשור. האופרה - שנחשבה בשעתה לפורצת דרך מבחינה מוזיקלית - הועלתה בבכורה בברנו שבצ'כיה ב-1904. חלפו 12 שנים נוספות עד שהועלתה שוב, הפעם בבית האופרה של פראג, ולא על פי הפרטיטורה המקורית, אלא בשינויים שכפה מנהל אותו בית אופרה כתנאי להעלאתה. רק הרבה אחרי מותו של ינאצ'ק (ב-1928), 66 שנים אחרי אותה העלאה בגרסה "משופצת" בפראג, שוחזרה הפרטיטורה המקורית והיצירה הוקלטה מחדש כפי שינאצ'ק כתב אותה. זה קרה בשנת 1982, בשחזורו של המנצח האוסטרלי סר צ'רלס מקקרס, שהתמחה והתמקד במשך שנים באופרות של ינאצ'ק.

עכשיו מגיעה "ינופה" לבמת האופרה הישראלית, בהפקה שהיא בין הראשונות שנאמנות למקור של ינאצ'ק, בבימויו של ניקולס לנהוף הגרמני, עם כוריאוגרפיה של דני סיירס. ינצחו על האופרה לסירוגין המנצחים ג'ורג' פהליבניאן האמריקני יליד לבנון ונעם צור הישראלי, ולצד סולנים מהארץ ומהעולם תשתתף גם מקהלת האופרה בניצוחו של ישי שטקלר, וכמובן תזמורת האופרה, התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון.
שלוש זמרות יגלמו לסירוגין את ינופה: ברברה האבמן ההולנדית, בהופעה ראשונה באופרה הישראלית, קארין באבג'יאן מארמניה ואירה ברטמן מישראל. את תפקיד לאצ'ה יחלקו הטנורים יורמה סילבסטי מפינלנד ויו סמית' מארצות הברית. בתפקיד שטבה יתחלפו שני טנורים שזו הופעתם הראשונה בישראל - ג'ייסון קולינס מארצות הברית ואנדרו ריס מבריטניה. עוד בין הסולנים המשתתפים: סבטלנה סנדלר, ולדימיר בראון, תומר זוהר, איילה צימבלר, אביגיל גורטלר ונעמה גולדמן.
האופרה תעלה בין התאריכים 13-25 בפברואר במשכן לאמנויות הבמה בתל אביב. מחירי כרטיסים: 175-428 שקל, תוספת של 15 שקל להופעת מוצאי שבת. עוד על תרבות ובידור:
ביקורת תיאטרון: מקסי ואני
ביקורת קולנוע: אשת הברזל
ביקורת קולנוע: אמא של ולנטינה
ביקורת ספר: ללא תחליף
ביקורת ספר: סאנסט פארק
ביקורת קולנוע: היורשים
לקהילת תרבות:
לחצו
מחפשים הנחות למופעי תרבות ובידור? -
מבצעים והנחות

האופרה תעלה בין התאריכים 13-25 בפברואר במשכן לאמנויות הבמה בתל אביב. מחירי כרטיסים: 175-428 שקל, תוספת של 15 שקל להופעת מוצאי שבת. עוד על תרבות ובידור:
ביקורת תיאטרון: מקסי ואני
ביקורת קולנוע: אשת הברזל
ביקורת קולנוע: אמא של ולנטינה
ביקורת ספר: ללא תחליף
ביקורת ספר: סאנסט פארק
ביקורת קולנוע: היורשים
לקהילת תרבות:
לחצו
מחפשים הנחות למופעי תרבות ובידור? -
מבצעים והנחות
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים
סקס של מבוגרים בפריים טיים. למה לא, בעצם?
- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"
- "מה?"
- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"
את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...
חתונה ממבט ראשון: סוף סוף זוג מבוגר
במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...
"רציתי שיזכרו את אבא דרך הציורים שלו"
5.5.19 - את התאריך הזה עמית פדר ומשפחתה לא ישכחו לעולם. זה היה היום שבו הזמן עבורה עצר מלכת, ואביה האהוב משה...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות