חזרה למגזין אוכל

הצבעים שאנחנו אוכלים: כתום

המזון שלנו מלא בצבעים נפלאים, שכל אחד מהם מעיד על יתרונות בריאותיים ייחודיים. הקרטנואידים שבצבע הכתום נלחמים במחלות לב, סוכרת ובסימנים נוספים של הזדקנות. ובסוף: מתכון אופטימי
עדי כץ 04/10/15
הצבעים שאנחנו אוכלים: כתום
הכתומים מלאים בנוגדי חמצון שנלחמים ברדיקלים חופשיים. צילום: Shutterstock

 

"תראה מה שצבע יכול לעשות", מציע הסלוגן הוותיק לצבעי קיר. האמירה תופסת גם לגבי הצבעים במזון שלנו, אלא שכאן לא מדובר על אסתטיקה, אלא על בריאות. צבעים במזון יכולים להיות מצד אחד צבעי המאכל המלאכותיים והמזיקים המוספים למוצרים שונים ומצד שני הצבעים הטבעיים של פירות, ירקות וצמחי תבלין, שהם אוצר של בריאות.

 

 

הצבע הוא מרכיב מכריע כשמדובר על ערכם התזונתי של פירות וירקות, מכיוון שהפיגמנטים (צבענים), הנותנים לדובדבן את צבעו האדום ולסלרי את צבעו הירוק, הם רכיבים בריאותיים. ככל שהצבע עז יותר והפרי בשל יותר, כך גדולה כמות הפיגמנטים והפרי בריא יותר. בישול או אידוי אינם פוגעים בצבענים האלו ולעיתים אף מגבירים את פעילותם.

 

 מדור חדש: הצבעים שאנחנו אוכלים. צילום: shutterstock

 

 

הפיגמנטים שונים זה מזה לא רק בצבע שהם מעניקים, אלא גם בתכונות הבריאותיות ומכאן המסר שמפמפמים לנו בשנים האחרונות: לאכול פירות וירקות בחמישה צבעים. כלומר, הצבע הוא הסיבה לבחירת הירק או הפרי שנאכל, יותר מצורתו, מרקמו, גודלו או השתייכותו הבוטאנית.

 

 

הפיגמנטים האלו הם חלק מקבוצה גדולה של פיטוכימיקלים (כימיקלים ממקור צמחי), הנמצאים בכל חלקי הצמח ומעניקים לו גם את הטעמים והריחות בנוסף לצבע. אבל חשוב מזה, בכוחם להגן על הצמח מקרינת שמש, תהליכי חמצון, מזיקים וזיהומים והיתרונות האלה, "עוברים בירושה" למי שאוכל את פירותיו.

 

 

הכתום הוא הכתום החדש

 

 

 

גוונים מצוינים של סתיו והכנה לפירות החורף: הכתומים. צילום: shutterstock

 

בחרנו לפתוח בכתומים-צהובים. בגלל הדלעות היפות שאפשר למצוא עכשיו בשווקים ובמרכולים, בגלל המלונים שעוד איתנו וכהכנה לפירות ההדר, שעם קצת אופטימיות, כבר נראים באופק.

 

 

בין ה"ג'ינג'ים" אנחנו מוצאים את גם הגזר והבטטה, הפלפל הכתום, העגבניות הקטנות הצהובות, השעועית הצהובה והתירס ובאגף הפירות את המנגו, המשמש, האפרסמון, התמר הצהוב וההדרים.

 

 

הפיגמנטים שצובעים את כל אלה בכתום וצהוב נקראים קרוטנואידים והם נוגדי חמצון. כלומר נלחמים ברדיקלים החופשיים, הנוצרים בגוף בגלל בלאי וגם בגלל קרינת שמש יתרה, אוויר מזוהם, מזון לא בריא ואפילו לחץ נפשי. הרדיקלים החופשיים מביאים להזדקנות, מחלות לב וכלי דם, סרטן ופגיעה בראייה ובתפקוד המוח.

 

 

מחקרים מצאו שקרוטנואידים תורמים להפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ, סרטן ומחלות עיניים ועשויים להאט תהליכי הזדקנות, להוריד סיבוכי סוכרת ולשפר את תפקודי הריאות. בין השאר, מכיוון שהם משמשים כמקור לייצור ויטמין A בגוף, החיוני לתפקוד מערכת החיסון, לראייה תקינה ולהפחתת הסיכון לסרטן.

 

 

המוכר בקבוצת הקרוטנואידים, הוא הבטא-קרוטן, שבמחקרים נמצא שהוא מעודד פעילות של תאים טורפי גידולים ואנזימים המתקנים DNA פגום ובכוחו להוריד רמות כולסטרול. בירקות צהובים וכתומים אפשר למצוא גם את הלוטאין, נוגד חמצון חשוב נוסף לבריאות העין, החיוני להגנה ממחלות כמו קטרקט וניוון מאקולרי, העלולות להביא לעיוורון. הלוטאין קשור גם להורדת טרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם.

 

  

את מנת הצבע הכתום אנחנו ממליצים לקבל עכשיו מהדלעת, שקורצת מכל דוכן. היא יפה, טעימה ובריאה, דלת קלוריות, חפה מכולסטרול וקלה לעיכול. בנוסף לקרוטנואידים, הדלעת מכילה גם ויטמין C ו-E, המונעים טרשת עורקים ויעילים נגד מחלות לב וכלי דם, ויטמינים מקבוצת B, חלבון, חומצה פולית ומינרלים כמו זרחן, סידן, מגנזיום, ברזל ונחושת.

 

 

המתכון: סלט דלעת ורימון

 

 

 


 

  צילום: shutterstock

 

המרכיבים

 

 

 

500 גרם דלעת טרייה

 

2-3 בצלים ירוקים

 

גרגירים מחצי רימון

 

חצי צרור פטרוזיליה או כוסברה

 

מיץ מלימון אחד

 

2 כפות סילאן

 

2 כפות שמן קנולה או שמן זרעי ענבים

 

מלח ופלפל

  

ניתן לקשט בגבינת פטה ובעלי בייבי 

 

 

 

 

 

ההכנה

 

 

 

 

(1) קולפים את הדלעת וקוצצים אותה לגפרורים או מגרדים בפומפייה גסה.

 

(2) קוצצים את הבצלים הירוקים והפטרוזיליה ומוסיפים לדלעת, פורטים את הגרעינים מהרימון ומוסיפים גם אותם.

 

(3) מכינים את הרוטב מהשמן, מיץ הלימון, הסילאן, המלח והפלפל ומוזגים על הסלט.

 

 

(4) ממתינים כחצי שעה לפני ההגשה, להיספגות הטעמים.  

 

 

אין לכם כוח לבשל? המעדניות יפתרו לכם את הבעיות

חולים על בישולים? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

שלושה מתכונים למנות עיקריות של חגי תשרי

מתכון לסורבה ענבים

מתכונים נהדרים עם תפוחי עץ


 

 

תגובות  1  אהבו 

***כמו כן,,,,,,,,,,



מנגו,,,,,,,,



תבלינים בכתום,,,,,,,,,,


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה