הצבעים שאנחנו אוכלים: לבן

בין חמשת הצבעים שאמורים להופיע בתפריט מהצומח שלנו, נמצא גם הצבע-לא צבע, הלבן. ברפואה הסינית הוא מסמל טיהור, ניקוי ושחרור, ואלה הן גם חלק מהסגולות הרפואיות של הירקות והפירות הלבנים. על הדוכן בשוק או בסופר קשה להם אולי למשוך את העין כמו העגבנייה או הדובדבן עזי הצבע, אבל גם ל"בהירים יותר מחיוורון" האלו יש מה לתרום לבריאות.
אז מה יש לנו בלבן? לרוב אפשר למצוא בקבוצת הצבע הזו ירקות פקעת ושורש: בצל, שום, לפת, קולרבי, שומר, כרישה, גזר לבן, שורשי פטרוזיליה, סלרי וארטישוק ירושלמי. יש בקבוצה גם פרח אחד, הכרובית, זנים שונים של פטריות ונבטים, תפוח אדמה וצנון, שהם לבנים מבפנים, ואפילו זן של חצילים לבנים. בפירות אפשר למצוא בודדים שצבעם לבן, וגם הם רק בחלק הפנימי, כמו ליצ'י, בננה, אנונה ופומלה.
הלבנים ממגרים חיידקים
האנטיביוטיקה של הטבע. צילום: shutterstock
הפיטוכימיקל הבולט בריאותית בקבוצת הירקות הלבנים הוא האליצין - תרכובת גופרית חריפה שביכולתה למגר מגוון חיידקים, פטריות ונגיפים, ונחשבת גם לנוגד חמצון חזק. התברך באליצין במיוחד השום, שקנה כך את שמו כאנטיביוטיקה טבעית. את השום עדיף לצרוך חי, למרות הריח, והכי טוב חתוך או כתוש - כך הוא מוריד את הסיכון לטרשת עורקים, מאזן את לחץ הדם ואת רמת הכולסטרול הרע, נלחם במזהמים ומסלק ליחה.
גם את הבצל (הנקרא בתרגום מלטינית "שום נבוב") לא כדאי לשכוח כשמכינים ארוחה. מלבד שימושיו הקולינריים הרבים, הוא מכיל כמות רבה של אשלגן, וגם זרחן וסידן, ויטמיןC , ויטמינים מקבוצת B, ויטמין E וסלניום. הוא טוב לניקוי דרכי השתן, לניקוי ליחה וטפילי מעיים, ולמניעת מחלות לב וסוכרת.
בבצל, בשום, בכרישה ובשאר הלבנים יש גם מרכיב בשם קוורצטין, נוגד חמצון ממשפחת הפלבונואידים המאט תהליכי הזדקנות, נוגד דלקות, מחזק את מערכת החיסון, מעכב גדילת תאים ממאירים, ויעיל לצפיפות העצם ולמצבי אלרגיה.
סלטים ומרקים שנלחמים במחלות כבד
גוונו את הסלט שלכם: הקולרבי מוריד לחץ דם וטוב נגד דלקות בדרכי השתן. צילום: shutterstock
ירקות שורש לבנים אחרים יוסיפו משלהם לגיוון בטעמים וברכיבים הבריאותיים במזון. שורש פטרוזיליה, למשל, יעיל נגד מחלות כבד, דלקות בדרכי השתן ובצקות. פרסניפ (גזר לבן בעברית) הוא שורש עם טעם מתקתק המכיל המון ויטמין C, חומצה פולית ומינרלים שונים. שניהם מצוינים לשילוב במרק.
אם אתם מכינים סלט, אל תשכחו לשלב בו לפת, שמועילה נגד צרידות וליחה, מאיצה את מחזור הדם ומחזקת את העצמות, בשל תכולת סידן גבוהה. כדאי להוסיף גם את הקולרבי (או כרוב הקלח), המוריד את לחץ הדם וטוב נגד דלקות בדרכי השתן.
גם הפטריות, שחלק מזניהן בא בלבן, הן רכיב תזונתי רב ערך. דלות בשומנים, פחמימות ונתרן ועשירות במינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים וחומצות שומן בלתי רוויות, הן מחזקות את תנגודת הגוף למזיקים, מפחיתות כולסטרול ושומני דם, מונעות סוכרת, ומסייעות לירידה במשקל.
בין הלבנים, הכרובית היא מהירקות החביבים ביותר במטבחים רבים בעולם, ומשתלבת בתבשילים שונים, במרקים ובפשטידות. היא מכילה ברזל, סידן, ויטמינים C ו-B, אשלגן ונוגדי חמצון. כדי לשמור על כל אלה, אפשר לאכול אותה טרייה, כשהיא מגוררת בסלט, וגם לאדות או לבשל קלות.
המתכון
כרובית שלמה בשמרי בירה ופירורי לחם
טעימה בכל מצב. צילום: shutterstock
המרכיבים
כרובית
שמרי בירה
פירורי לחם מקמח מלא
מלח גס
פלפל שחור גרוס
אגוז מוסקט שלם לגירוד
שמן זית
ההכנה
(1) מורידים את העלים הירוקים בתחתית הכרובית ואל בין הפרחים מלמטה, מגרדים את אגוז המוסקט, מפזרים כפית מלח גס ומנערים אותם פנימה. הופכים את הכרובית ומפזרים אגוז מוסקט ומלח גם מלמעלה.
(2) מניחים את הכרובית על פרח אידוי בסיר, עם מים בגובה שלא מגיע לכרובית. מביאים לרתיחה בסיר מכוסה.
(3) מנמיכים את האש וממשיכים לאדות את הכרובית במכסה סגור, עד לריכוך חלקי. מכבים ומשאירים בסיר למספר דקות.
(4) מעבירים את הכרובית לקערה, ומפזרים מלמעלה פלפל שחור גרוס, מעט מלח, פירורי לחם מקמח מלא ושמרי בירה (שנותנים הקרמה כמו גבינה צהובה).
(5) מזלפים שמן זית מעל ומכניסים להשחמה בתנור, מתחת לגריל או במיקרוגל במצב גריל. מגישים חם.
הצבעים שאנחנו אוכלים: הכל על הכתומים
ואם כבר לבן, אולי תרעננו את המלתחה בבגדים לבנים?
מתכון לסלמון מרענן
אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...