השפעת נוגדי דיכאון על המשקל

צילום: Shutterstock
כשרופאים רושמים לסובלים מדיכאון וחרדה נוגדי דיכאון, פעמים רבות הם נשאלים על ידי המטופלים האם התרופה הזו תגרום להם להשמין. מחקרים שנערכו בעבר מצאו קשר בין שימוש בתרופות נוגדות דיכאון מסוימות לעלייה צנועה במשקל, אך רובם היו קצרי טווח ולא בדקו את השפעת התרופות על המשקל בנטילה ממושכת. המחקרים גם לא סיפקו השוואה שבחנה איזו מהתרופות עשויות לגרום ליותר עלייה במשקל ואיזו לפחות.
המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry, התבסס על תיקים רפואיים ממוחשבים של 22,610 מבוגרים בני 18 עד 65. כ-19 אלף מתוכם סבלו מדיכאון וטופלו באחד מ-11 נוגדי דיכאון נפוצים במשך לפחות שלושה חודשים, בעוד שהיתר לא סבלו מדיכאון וקיבלו תרופות לטיפול בבעיה אחרת. התיקים הרפואיים של כל הנחקרים הכילו תיעוד משקל של רופא בפערים של שלושה חודשים במשך שנה לאחר שהחלו להשתמש בתרופה.
לאחר שנלקחו בחשבון מספר גורמים קליניים וסוציו-דמוגרפיים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי ציטאלופרם (סלקסה) השייכת למשפחת ה-SSRI נקשרה לעלייה ממוצעת של חצי קילו עד קילו במהלך שנה. תרופות אחרות ממשפחת ה-SSRI היו דומות מאוד בהשפעתן. בהשוואה לציטאלופרם, העלייה במשקל עם התרופות בבופרופיון (וולבוטרין) אמיטריפטילין (Elavil) ונורטריפטילין (Sensoval) הייתה מעט קטנה יותר. ההבדלים בעלייה במשקל היו פחות גדולים בקרב אנשים שהפסיקו את השימוש בתרופות לפני סיום השנה.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
עוד כתבות בנושא בריאות באתר כמוני
חדשות בריאות נוספות: |
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....