ויטמינים: עדיף לקבל אותם מהמזון

ויטמינים הם יסודות קטנים שנמצאים בכמות מזערית במזון, ואנו זקוקים לכמות מזערית מהם. התפקידים שלהם שונים, אך הם בעיקר תפקידים מטבוליים. הוויטמינים גורמים לפעילות של אנזימים ולתהליכים נוספים הקשורים באכילה, בפירוק מזון, בספיגת מזון ובהפרשה של הורמונים בגוף. למעשה אנחנו זקוקים להם בכמות קטנה כדי לקיים את כל פעולות החיים. חסרים בוויטמינים יכולים להתבטא בצורות מאוד חריפות. התבטאות החסרים באופן קליני יכולה לבוא בצורת שינויים בעור, שינויים בצבע של רקמות ושינויים בחיפוי של רקמות. חסרים יכולים גם להתבטא בצורה משנית, בחוסר פעילות של אנזימים ואברים חיוניים בגוף. ככל שהחסר יותר גדול וככל שיותר זמן עובר, יהיו תופעות ברורות יותר לכך. את הוויטמינים אנחנו מקבלים בעיקר מן המזון, ולכן חשוב לבדוק האם התפריט שלנו מספיק רחב ומגוון כדי לספק לנו את אותה הכמות המזערית של הוויטמינים הדרושים לנו.
ישנן שתי קבוצות גדולות של ויטמינים:
מסיסים במים
קבוצה זו כוללת את כל סוגי ויטמין B, המגיעים ממזונות מימיים והעודף שלהםמופרש במים, כלומר בשתן. ויטמינים אלה נמצאים בעיקר בפירות, בירקות ובבשר. אם אוכלים די פירות וירקות ביום - ההמלצה היא שניים-שלושה פירות ביום וירקות בצבעים שונים - ואם לא קיימת בעיה גנטית מסוימת, קרוב לוודאי שתקבלו את מנת הוויטמינים הדרושה לכם.
מסיסים בשומן
קבוצת ויטמינים זו מאופיינת בחוסר בשנים האחרונות. ויטמינים בקבוצה זו הם: ויטמין D, אשר חשוב לבניית העצם ומתקבל מאכילת דגים שומניים למשל. ויטמין A שחשוב בעיקר לראייה, מופיע גם הוא בפירות ובירקות. ויטמין E, שעם השנים חשיבותו עלתה בתור אנטיאוקסידנט, נמצא גם הוא בשומן דגים ובכלל בשומן מן החי. אדם שרוצה לשמר את בריאותו צריך לעבוד על כך בכמה חזיתות. חזית אחת היא חזית התזונה, חזית שנייה היא פעילות גופנית וחזית נוספת מתקשרת להיסטוריה משפחתית-גנטית. החזית שבה נתמקד היא חזית התזונה.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
כיום ישנן דיאטניות בכל קופות החולים, והן יכולות לקבוע עבור מטופל המציג את תפריט התזונה שלו כמה חלבונים חסרים לו, כמה קלוריות עליו לאכול וכמה ויטמינים ומינרלים עליו לצרוך, בהתאם לדרישות. בדיקות דם יכולות לסייע למצוא חוסרים מסוימים אצל אנשים מבוגרים. חשוב להדגיש כי אנשים מבוגרים לא צריכים לצרוך יותר ויטמינים מאנשים צעירים. עם זאת, בגיל מבוגר מתחילה בעיה בספיגת מזון. הרמה של חלק מהוויטמינים בדם יכולה להצביע על בעיה כזו. אך חשוב לזכור גם שחלק מהמינרלים ומהוויטמינים לא משתקפים בדם, אלא בתא. ויטמין B12, למשל, הוא תוך תאי, כאשר חוסר בו מופיע בבדיקות דם פירוש הדבר שהחוסר די גדול.
ברזל נאגר בדרך כלל במחסנים, לכן חוסר שלו בבדיקת דם תצביע על חוסר חמור במחסנים. במקרים אלה יש לספק לאנשים מבוגרים יותר ויטמינים לאורך זמן, כדי שמחסניהם יתמלאו. בשנים האחרונות הולך וגדל הידע התזונתי. גם הידע שנמצא בציבור הולך וגדל. אנשים צורכים מידע רב מאמצעי התקשורת על חומרים כמו ויטמינים ומינרלים והשפעותיהם על הגוף ועל בריאות האדם ותפקודו. חוסר תפקוד לא אומר שיש לנו חוסר גדול בוויטמינים ולא אומר שאנחנו צריכים ליטול ויטמינים או מינרלים בכמויות גדולות. צריכת ויטמינים ומינרלים צריכה להיעשות ברמה יומיומית מתונה על ידי תזונה נכונה. מחקרים עדכניים מראים כי נטילה מוגזמת של תוספי מזון לא רק שלא מועילה, אלא גורמת בחלק מהמקרים להופעה מהירה יותר של מחלות.
ישנה בשנים האחרונות מגמה מבורכת של מודעות גבוהה למניעת מחלות. בריאות מיטבית היא לא מושג בר הגדרה, אלא מה שאדם מרגיש כבריא מבחינתו. אם מקפידים על תזונה נכונה, על פעילות גופנית ועל איזון ביומיום - הבריאות תהיה במיטבה. חומרים נוגדי חמצון נועדו לאזן את יצירת החומרים המחמצנים שמתרחשת במהלך תהליך האכילה ברגע מסוים. אין שום ערך בנטילת חומרים נוגדי חמצון כאשר הם אינם צריכים לסתור חומרים מחמצנים. לכן הדרך הטבעית - קבלת ויטמינים דרך המזון - נכונה יותר מאשר ליטול אותם בצורת תוספי מזון. ככלל, תמיד כדאי לצרוך ויטמינים דרך מזון ברמה מתונה לפני שנוטלים אותם כתוספי מזון לזמן ממושך.
כיום יש מחסור גדול של ויטמין D באוכלוסייה, שנובע מכך שאנשים לא נחשפים מספיק לשמש וגם מאכילה לא מספקת של מקורות שמכילים אותו כמו דגים. הגישה החדשה סוברת כי לכל אדם קיימת תזונה שמתאימה רק לו הבנויה על הרקע הגנטי שלו. ישנם אנשים שצריכים יותר ויטמינים כי החומר הסופג אצלם את הוויטמינים מגיב בצורה שונה מאשר אצל אנשים אחרים. בעשורים הקרובים אנחנו צפויים לראות כי ניתן להתאים את התזונה לגנטיקה שלנו. שנהייה בריאים.
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
לקהילת בריאות לחצו
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...