|
צילום: Shutterstock
חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים נועד (בין השאר) להבטיח את הנגישות של הציבור הרחב למוצרים בסיסיים במחירים סבירים. התמיכה הממשלתית - סבסוד (בדרך של תשלום ליצרן ) - גורמת בסופו של דבר להפחתה של המחיר לצרכן, מה שאמור להגביר את האטרקטיביות שלו, בעיקר בקרב מי שידו אינה משגת. בדרך זו של סבסוד מחירי מזון מבטיחה הממשלה שכלל האזרחים יוכלו ליהנות ממזון במחיר סביר.
בשבוע שעבר התבשרנו כי לרשימה (המצטמצמת והולכת) של מוצרים בפיקוח נכנסו שמנת מתוקה (38% שומן) ושמנת רגילה (15% שומן). כמעט כמו מרי אנטואנט ששלחה את העם לאכול עוגות, שולח אותנו שר האוצר לאכול שמנת. יכול להיות שיש הסבר כלכלי מאחורי ההוזלה, אבל יש לה ללא ספק מחיר בריאותי כבד, שאת תוצאותיו (השמנה, כולסטרול, סוכרת ) יממן משרד הבריאות בעוד עשרות שנים.
כשבודקים את הרשימה כולה, קשה להבין מי החליט עליה, ובעיקר - למה. למה בעצם נשארים ברשימת המוצרים שבפיקוח מוצרים לא בריאים, כשלכל מוצר בסיסי יש תחליף בריא וזמין, שעבור הצרכנים הוא יקר הרבה יותר. חובת המדינה לעודד את הציבור לצרוך מוצרים בריאים, ולא להערים קשיים (בעיקר כספיים) על מי שרוצה להבטיח לעצמו ולמשפחתו תזונה בריאה. אם כבר יש התערבות ממשלתית בסל הקניות שלנו - עדיף שההתערבות תהייה בריאותית ומזינה.
בסעיף 25 בהכרזת זכויות האדם של האו"ם (10/12/48 ) נכתב: "כל אדם זכאי לרמת חיים נאותה... לבריאותם ולרווחתם שלו ושל בני ביתו, לרבות מזון...". מאחר שחלפו כבר 65 שנה מאז ההכרזה הזו - זכותו של כל אחד מאיתנו היא למזון בריא.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
מוצרי היסוד שנמצאים היום בפיקוח הם: לחם - לבן, כהה, חלה, פרוס (למה אין ברשימה גם לחם קל ולחם מחיטה מלאה?). מלח נמצא ברשימה (למה צריך נתרן?), ובין מוצרי החלב מלבד השמנת יש גם חמאה (למה לא שמן זית? שמן קנולה? טחינה? יוגורט?) וגבינה צהובה, 28 אחוז שומן. נכון שבגבינה יש סידן, אבל אפשר לקבל אותו גם עם הרבה פחות אחוזי שומן.
למה המוצרים שבפיקוח אינם בריאותיים? למה המדינה מעודדת אותנו לאכול אוכל לא בריא? ובמה עדיף לחסוך, בקלוריות ובשומן או בכסף?
איך בכל זאת לחסוך גם קלוריות וגם כסף?
• העדיפו לחם כהה על פני לחם לבן. • קנו חלב 3% או 1% בשקית ולא בקופסה. • שימו לב שאתם לא קונים חלב מועשר או חלב בטעמים שעולים הרבה יותר. • קנו גבינה צהובה במעדנייה. רק שם המחיר מפוקח. • מחקרים כבר הראו שכמות האומגה 3 בביצים רגילות זהה לכמות שבביצים מועשרות. • לא חייבים מלפפונים. כשמחיר ירק מסוים גבוה - בחרו בירק אחר, זול יותר, לסלט או כתוספת לכריך. • שתו מים. לא צריך לשתות משקאות ממותקים או מוגזים. • למרות ט"ו בשבט המתקרב - העדיפו פירות טריים על פני פירות מיובשים. • הכינו אוכל בבית. מחירו של כריך שהכנתם בבית, למשל, זול יותר ממחירו של כריך קנוי, ויש לכם פיקוח על הטריות ועל כמות השומן והמלח. • צאו לקניות שבעים, וקנו רק על פי הרשימה שהכנתם.
איילת נדיב היא מנהלת מחלקת הדיאטה בסטודיו C
עוד על תזונה נכונה:
נגמלים ממתוקים
מנביטים ואוכלים
תתחילו להצליב
לבחור את השמן הנכון
לפורום תזונה: לחצו
|