חזרה למגזין אוכל

זיכרונות מהודו

קארי היא תערובת תבלינים, חריפה יותר או פחות, המככבת במטבחים האסייתיים. תבליני הקארי מחממים ובריאים מאוד, ויש גם מתכון לתבשיל קארי
מאת עדי כץ 02/01/14
זיכרונות מהודו

צילומים: Shutterstock

 

כשמתפשט בבית ריח של תבשיל קארי, יש המעקמים את אפם (בני ה-18 ומטה), ויש בינינו שמבינים ריח טוב מהו ומתענגים, ואף מפליגים בזיכרונם לטיול ההוא בהודו. במטבחי דרום-מזרח אסיה, הקארי (שפירושו בשפה הטמילית, רוטב) הוא עמוד תווך, אם כתבלין ואם כשם כולל לתבשילי קדרה המתובלים בנדיבות.

קארי הוא לא תבלין אחד, אלא תערובת של תבלינים (הבאה גם בצורת מחית) ומשתנה במרכיביה. היא חוברה לה יחדיו, כך אומרים, בכלל על ידי הבריטים, בתקופה ההודית שלהם, והם היו גם אלה שהדביקו את השם קארי לכל תבשיל הודי המכיל רוטב. בנוסף לטעם ולארומה המיוחדים של הקארי, מרכיבי התערובת הם תבלינים מחממים, המתאימים לעונה זו של השנה וטובים לבריאות באופן כללי.

 

תערובות קארי באות בגרסאות חריפות יותר או פחות, אבל את כולן מאפיין ניחוח דומיננטי. המרכיב המרכזי של התערובת הוא הכורכום, הנותן לה את צבעה הכתום, ולרוב יש בה גם זרעי כמון וכוסברה, ציפורן, ג'ינג'ר, אגוז מוסקט, גרגירי חילבה, הל, גרגירי חרדל ופלפלים חריפים. בהודו וסרי לנקה מוסיפים לתערובת גם עלים כתושים של עץ הקארי, עץ טרופי הנפוץ באזורים הללו.

הקארי התאילנדי מגיע במחיות בשלושה טעמים וצבעים, ירוק, אדום וצהוב. מחית הקארי התאילנדית מכילה, בנוסף לתבלינים היבשים, גם עלים ושורשים טריים. כיוון שחלק ממרכיבי הקארי חריפים, מוספים לתבשילים אלמנט מרכך כמו ה"גהי" (חמאה מזוקקת), יוגורט או חלב קוקוס.

הקארי הוא, כמו שאמרנו, גם מחמם וגם מהווה קפסולה של בריאות, כיוון שכל מרכיביו התברכו בסגולות ריפוי. הכורכום, מרכיבו העיקרי, הוא מהתבלינים המהוללים בתחום. קנה השורש הכתום מכיל חומר פעיל בשם כורכומין וגם אשלגן, ויטמין C, ונוגדי חמצון, ושימש ברפואה העממית ההודית והסינית לטיפול בבעיות רבות. מחקרים הראו שיש לכורכום גם תכונות אנטי סרטניות ושהוא טוב לבעיות מעיים וכבד, דלקות מפרקים והורדת כולסטרול, ובשימוש חיצוני - לטיפול בפצעים ובכוויות.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוקגם המרכיבים האחרים של הקארי מועילים ביותר. זרעי החילבה (או גרגרנית יוונית), צמח ממשפחת הקטניות ומכוכבי המטבח התימני וההודי, ידועים כמורידי לחץ דם, סוכר, כולסטרול ושומנים בדם, מכייחים ונוגדי דלקות. זרעי הכמון, הנפוצים במטבח הים תיכוני, ההודי, האתיופי והצפון אפריקאי, מכילים כמות גבוהה של ברזל ומסייעים בבעיות עיכול וגזים, משתנים ומקלים על בצקות.

זרעי הכוסברה מפיגים גזים ומנקים את הדם, ותבלין הציפורן, כפתורי פרחים מיובשים של עץ טרופי בשם אוגניית הציפורן, הוא בעל פעילות אנטי פטרייתית, יעיל נגד בחילות והקאות וטוב כחומר מאלחש לכאבי שיניים. ההל טוב לבעיות מעיים, הג'ינג'ר ממריץ דם ועיכול, אנטי דלקתי ומחמם, ואגוז המוסקט מרגיע את מערכת העצבים ומגביר את החשק המיני.

 

תערובת קארי אפשר לקנות כתבלין או כמחית ואפשר גם להכין בבית, על ידי קליית המשתתפים במחבת למשך כמה דקות וטחינתם לאבקה חלקה.

 

0  תגובות 0 אהבו


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

מה אוכלים בסוכה? טאפאס!
חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...
לקריאת הכתבה
טיפים ומתכונים לארוחה מפסקת
  אם אתם מתכננים לצום בכיפור, אתם בוודאי יודעים שהארוחה המפסקת שונה מכל ארוחה אחרת, שכן עליה לספק לגוף...
לקריאת הכתבה
לא על הבגט לבדו: מתכונים מהמטבח הצרפתי
מכל מטבחי העולם, המטבח הצרפתי נחשב לעמוד התווך. מהמטבח הזה השפים שואבים השראה והוא זה שבו המציאו את שיטות...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה